Santrauka:
Darbo aktualumas. 2020 m. kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija COVID-19
plitimą įvardijo kaip pandemiją. Ši pandemija bei karantino paskelbimas, pakeitė slaugytojų
kasdienybę tiek fiziškai (kaukių, specialių aprangų dėvėjimas), tiek psichologiškai (vyko ir dar
vyksta įstaigų reorganizavimas, pasikeitė medicinos įstaigų tvarka). Todėl, naturalu, jog pasikeitė
ir mitybos darbo vietoje ypatumai. Rengiant profesinio bakalauro darbą, literatūrinės analizės ir
tyrimo metu, aktualu sužinoti su kokiomis mitybos problemomis susiduria bendrosios praktikos
slaugytojai COVID-19 pandemijos metu ir iki COVID-19 pandemijos .
Darbo tikslas. Atskleisti slaugytojų mitybos pokyčius, kuriems įtaką padarė COVID-19
pandemija.
Darbo uždaviniai:
1. Literatūrinėje dalyje atskleisti slaugytojų darbo sąlygų ypatumus. 2. Apibūdinti slaugytojų
mitybos ypatumus iki COVID-19 pandemijos. 3. Nustatyti COVID-19 pandemijos įtaką
slaugytojų mitybai. 4. Nustatyti mitybos problemas, su kuriomis susiduria slaugytojai
maitindamiesi darbo vietoje iki ir po COVID-19 pandemijos paskelbimo.
Tyrimo metodika. Norint ištirti ir atskleisti slaugytojų mitybos ypatumus COVID-19
pandemijos metu bus naudojamas kiekybinis tyrimo metodas – parengtas klausimynas, kurį
sudaro 26 klausimai. Tyrimo imtis – 44 slaugytoja(-as), kurie parinkti atsižvelgiant į kriterijus:
slaugytojai dirbantys įvairiose asmens sveikatos priežiūros skyriuose bei sutikę dalyvauti tyrime.
Darbo išvados. 1. Slaugytojų darbo sąlygos ir iki pandemijos, ir po pandemijos
paskelbimo yra sudėtingos (naktinis darbo grafikas, didelis psichologinis ir, dažnai, fizinis
krūvis, prastos sąlygos maitintis darbovietėje), dėl tokių sąlygų sudėtinga maitintis darbovietėje
subalansuotai. 2. Slaugytojų mityba iki COVID-19 pandemijos paskelbimo buvo nereguliari,
dažniausiai nesubalansuota, dėl dinamiško darbo, laiko stokos. 3. Dauguma apklaustųjų pritarė,
kad COVID-19 pandemija padarė neigiama įtaką jų mitybai (padidėjo dispepsijos pasireišikimų
skaičius, po pandemijos suvartojama mažiau vandens). 4. Tyrimo rezultatų duomenimis
slaugytojai dažniausiai susiduria su tokiomis mitybos problemomis darbo vietoje: apsaugos
priemonių dėvėjimas (komplikuotas apsivilkimas/nusivilkimas, sutrumpėja maitinimosi laikas),
didelis sunkios būklės pacientų srautas.
Description:
Relevance of thesis. 2020 March 11 World Health Organization COVID-19 described
the spread as a pandemic. This pandemic and the announcement of quarantine changed the
daily lives of all health care workers, both physically (wearing masks and special clothing) and
psychologically (reorganization of institutions took place and is still taking place, the order of
medical institutions has changed). During the preparation of the professional bachelor's thesis,
during the literature analysis and research, it is important to find out what nutritional problems
nurses in general practice face during the COVID-19 pandemic and before the COVID-19
pandemic.
Objective of the thesis. To reveal nutritional changes of the nurses affected by
COVID-19 pandemic.
Tasks of the thesis: 1. To reveal the peculiarities of nurses' working conditions in the
literature part. 2. Describe the nutritional peculiarities of nurses before the COVID-19 pandemic.
3. To determine the impact of the COVID-19 pandemic on the nutritional peculiarities of nurses.
4. Identify the nutritional problems faced by nurses in the workplace before and after the
announcement of the COVID-19 pandemic
Research methodology. To investigate and reveal the nutritional peculiarities of nurses
COVID-19 during the pandemic, a quantitative survey method will be used a questionnaire
prepared consists of 26 questions. The study sample consists of 44 nurses selected according to
the following criteria: nurses working in various personal health care departments and with their
voluntary consent participate in the study.
Results and conclusions of the thesis. 1. The working conditions of nurses both before
and after the pandemic are difficult - night work schedule, high psychological and, often,
physical exertion, poor conditions for eating in the workplace. 2. The nutrition of nurses prior to
the announcement of the COVID-19 pandemic was irregular, mostly unbalanced, due to dynamic
work, lack of time. 3. The majority of respondents agreed that the COVID-19 pandemic had a
negative impact on their nutrition. 4. According to the results of the study, nurses most often face
the following nutritional problems in the workplace: wearing protective equipment (complicated
dressing / undressing, shortening of feeding time), high flow of patients with severe conditions.