Santrauka:
Šiomis dienomis organizuojamose šventėse maistas yra parenkamas kuo sotesnis, tačiau niekas neatsižvelgia į jo sveikumą. Kadangi maisto būna daug ir įvairaus, bei riebaus ir nesveiko, žmonės dažniausiai persivalgo, kas labai kenkia žmogaus sveikatai.
Baigiamojo darbo tikslas – parengti dvidešimtojo gimtadienio šventės technologinę programą kavinėje „Gudelių sodyba“. Problemai spręsti bei darbo tikslui įgyvendinti numatyti šie metodai: informacijos šaltinių analizė, vieno kąsnio sumuštinukų užtepėlių juslinis tyrimas, technologiniai skaičiavimai.
Teorinėje dalyje aptarta kas yra renginys ir kaip jis organizuojamas, kaip parengiamas švediškas stalas gimtadienio šventėje. Švediškas stalas yra puiki alternatyva jaunų žmonių gimtadienio šventei, nes ji nevaržo judesių, maistą galima rinktis pagal savo poreikius. Švediškame stale maistas patiekiamas ant vieno bendro stalo, karštieji patiekalai patiekiami šilumą palaikančiuose induose, kad jie ilgiau išliktų šilti. Užkandžiai komponuojami tarpusavyje ant įvairių padėklų, bei veidrodžių.
Technologinėje – tiriamojoje dalyje buvo parengtas vakaro valgiaraštis. Sudarytos patiekalų technologijos, maistinės ir energinės vertės kortelės, savikainos kortelės, nubraižytos technologijos schemos. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo siekiama išanalizuoti, kokia užtepėlė turi geresnes juslines savybes ir bus parinkta gimtadienio šventei. Remiantis tyrimo dalyvių duomenimis buvo išsiaiškinta, kad antroji (varškės ir špinatų) užtepėlė buvo geriausiai įvertinta. Maistas bus ruošiamas laikantis nustatytų higienos normų, naudojant saugius ir tinkamai prižiūrimus įrenginius ir inventorių.
Ekonominėje dalyje apskaičiuotos gimtadienio šventės išlaidos yra 1329,82 Eur.
Rekomenduojama įmonei rengiant šventes, padėti ir patarti dėl maisto parinkimo, pasiūlyti sveikesnį gimtadienio šventės technologinės programos variantą.
Description:
Rūta Aleksaitė. Development of a Technological Programme for the Twentieth Birthday Party in the Cafe “Gudelių Sodyba”. Graduation Paper / Academic Supervisor Lecturer Vaida Stubraitė, Kauno kolegija/ Univercity of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Catering department.–Kaunas,2018. In these days, celebrations are organized with the best of food, but no one takes his health into account. Because food is rich and varied, and fat and unhealthy, people are often overeat, which is very harmful to human health. The aim of the graduation paper is to prepare the twentieth birthday party technological program in a cafe “Gudeliu sodyba”. The following methods were used to achieve this aim: the analysis of information references, sensory evaluation of one-generation sandwich flakes, sensory analysis and technological and economical calculations. The theoretical part discusses what is an event and how it is organized, how to prepare a buffet and the use of the food pyramid on a birthday party. A study was carried out to analyze the effect of a spill with better organoleptic properties and will be selected for the birthday party. According to the data of the participants of the study, it was found out that the second (cheesecake and spinach) flavor was best evaluated. The evening menu was prepared. Dining technology, nutritional and energy value cards, cost-per-kilo cards, and technology charts are compiled. The food will be prepared in accordance with established hygiene standards, using safe and properly maintained equipment and inventory. The cost of a birthday party calculated in the economic part is 1329.82 Eur. Recommended for the company to organize holidays, to help and advice on the selection of food, to offer a healthier version of the birthday party technology program. Thesis scope. The work consists of 40 pages, 13 tables, 3 pictures, 16 information sources, 8 annexes.