Santrauka:
Algio Aliukevičiaus ūkyje auginamų skirtingų veislių sausmedžio uogų kokybės
vertinimas.
Baigiamasis darbas susideda iš trijų dalių: objekto tyrimo metodikos, mokslinės ir profesinės literatūros apžvalgos bei analitinės dalies, kurią sudaro atlikti tyrimai.
Iškeltiems tikslams baigiamajame darbe pasiekti, buvo atlikti dirvožemio granuliometrinės sudėties nustatymo tyrimo metodas, laboratorinių tyrimų bei analizių metodai. Sausmedžių uogų natūralioje medžiagoje standartiniais metodais buvo nustatyta: sausųjų medžiagų kiekis proc., askorbo rūgšties (vitamino C) kiekis (mg 100 g -1), sausmedžio uogų juslinė analizė ir biometriniai duomenys.
Atlikus tyrimus, nustatyta, kad ‘Atut‘ veislės uogose yra didžiausias sausųjų medžiagų kiekis proc., ‘Karina‘ veislės uogos pasižymėjo kaip daugiausia askorbo rūgšties (vitamino C) turinčios uogos. Atlikus biometrinius tyrimus buvo nustatyta, kad didžiausiu ilgiu (mm) pasižymėjo
‘Karina‘ veislės uogos. Sausmedžio uogų juslinės analizės tyrimas susidėjo iš tokių kriterijų kaip: uogų išorės išvaizda, spalva, tekstūra, aromatas ir skonis. Nustatyta, kad geriausiomis juslinėmis savybėmis pasižymėjo ir didžiausiais balais įvertinta ‘Karina‘ veislės uogos. Ši veislė dominavo tokiuose kriterijuose kaip: išorės išvaizda, spalva, tekstūra ir aromatas.
Description:
Quality assessment of hibiscus berries of different varieties grown by Algis Aliukevičius. The final work consists of three parts: object research methodology, review of scientific and professional literature, and analytical part, which consists of studies.
To achieve the goals set in the final work, a method for determining the soil granulometry composition, methods for laboratory analysis and analysis was performed. The content of dry matter (%), ascorbic acid (vitamin C) content (mg 100 g -1), sensory analysis of honey beetles and biometric data were determined by standard methods in the dry matter of wild berries.
After research, I found that the ‘Atut’ breeds in berries have the highest dry matter content (%), ‘Karina’ breeds have been identified as mainly ascorbic acid (vitamin C) berries. Biometric studies showed that the maximum length (mm) was determined by the ‘Karina’ breed berries. The analysis of sensory analysis of antioxidants consisted of the following criteria: appearance of the berries, color, texture, aroma and taste. By adding all the criteria to the overall result, it was found that the highest score of ‘Karina’s berries was collected. This breed was dominated by criteria such as: appearance, color, texture and aroma.
The results of the research were better than those obtained from other authors.