Santrauka:
Simona Mikuckaitė. Reikšmingų aplinkos apsaugos aspektų, bei maisto saugos rizikos veiksnių valdymas alaus gamybos įmonėje. Baigiamasis darbas. Vadovas asist. Lina Kunigėnienė; Kauno kolegija, Technologijų fakulteto Maisto technologijos katedra. – Kaunas, 2020.
Darbo tikslas: Alaus gamyboje taikant integruotą aplinkos apsaugos sistemą bei maisto saugos vadybos sistemą užtikrinti reikšmingų aplinkos apsaugos aspektų, bei rizikos veiksnių kontrolę.
Darbo objektas: Šviesus alus.
Darbo struktūra: Įvadas, teorinė dalis, techologinė dalis, saugių maisto produktų gamybos planavimas ir realizavimas, finansinis – ekonominis įvertinimas, išvados, rekomendacijos pasiūlymas, literatūros ir kiti informacijos šaltiniai.
Darbo rezultatai: Suprojektuota šviesaus alaus gamyba. Gamybos apimtis – 15000 l/metus šviesaus alaus. Aprašyta technologinė srauto diagrama, žaliavų ir produktų aprašai, nustatyti galimi rizikos veiksniai ir atliktas jų vertinimas. Integruotos kokybės ir aplinkosaugos vadybos sistemos vadovaujantis ISO 9001 ir ISO 14001 standartų reikalavimais. Produkcijai nustatytas 1 svarbus valdymo taškas (SVT): galutinis produkto laikymas. Šame procese galima patogeninių mikroorganizmų ir pašalinių objektų tarša. Ši rizika valdoma prieš kiekvieną produkcijos išvežimą patikrinant kiekvienos partijos produkciją. Įmonėje patalpos išdėstytos išvengiant kryžminės taršos. Atliktas ekonominis įvertinimas.
Darbo apimtis. Darbą sudaro 65 puslapiai, 11 lentelės, 5 paveikslai, 7 literatūros šaltiniai.
Raktiniai žodžiai: šviesus alus, apyniai, aplinkosauga, maisto kokybė.
Description:
Simona Mikuckaitė. Management of significant environmental safety aspects and food safety risk factors in a brewery. The final paper. Scientific advisor: Assistant Lecturer Lina Kunigenienė; Kauno kolegija/University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas, 2020.
Aim of the work: To ensure the control of significant environmental aspects and risk factors by applying the integrated environmental protection system and food safety management system in beer production.
Object of work: Light beer.
Structure of the work: Introduction, theoretical part, technological part, planning and implementation of safe food production, financial-economic evaluation, conclusions, proposal of recommendations, literature and other sources of information.
Work results: Designed light beer production. Production volume - 15000l / year of light beer. The technological flow diagram, descriptions of raw materials and products are described, possible risk factors are identified and their assessment is performed. Integrated quality and environmental management systems in accordance with the requirements of ISO 9001 and ISO 14001 standards. For production, 1 critical control point (SVT) is identified: final storage of the product. Contamination of pathogenic microorganisms and foreign objects is possible in this process. This risk is managed by inspecting the production of each batch before each shipment. The company's premises are arranged to avoid cross-contamination. An economic evaluation was performed.
Scope of work. The work consists of 65 pages, 11 tables, 5 figures, 7 literature sources.
Keywords: light beer, hops, environmental protection, food quality.