Santrauka:
Atlikus mokslinės literatūros ir norminių dokumentų analizę, suprojektuotas karčiųjų elių gamybos cechas, paskaičiuoti gamybai reikalingi žaliavų, medžiagų ir taros poreikiai (metiniai poreikiai: 281156,07 kg/metus. salyklo, apynių – 1311,67 kg., stiklo butelių - 242424 vnt.). Suplanuotos metinės elių gamybos apimtys - 400000 l., numatant kiekvieną mėnesį atlikti 20 virimų, o per savaitę verdama 3 kartus po 2 virimus per parą (1 virimas - 1639,5 l misos). Numatoma jog virimo skyriuje bus dirbama viena pamaina po 12 val., 3 kartus per savaitę, o fermentacijos ir išpilstymo skyriuose po 8 val. 5 kartus per savaitę. Planuojama jog cechui vadovaus technologas, dirbs 2 pagrindiniai ir 3 pagalbiniai darbuotojai, valytoja.
Paruošta karčiųjų elių srautų diagrama, išnagrinėjus riziką, identifikuotas SVT-1F - butelių brokavimas po išpilstymo, parengtas RVASVT planas. Sudarytos būtinosios programos, leis užtikrinti higienos lygį ir apsaugoti produkciją, o parengtas gamybos kontrolės planas įgalins užtikrinti kokybę.
Parinkti numatytą našumą bei saugų eksploatavimą užtikrinantys įrenginiai: salyklo malūnas, virimo katilas, CKT talpyklos, išpilstymo linija, apyniavimo įrenginys, CIP stotis. Bendras cecho plotas kartu su administracinėmis, buitinėmis patalpomis užima 856,60 m2. Vadovaujantis įstatymais, numatytos darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimo prevencinės priemonės, priešgaisrinės saugos reikalavimai. Atliktu eksperimentiniu tyrimu (6 priedas), išsiaiškinta apynių svarba ir „sausojo apyniavimo“ technologijos įdiegimo skirtingais gamybos etapais įtaka alaus kokybei .
Apskaičiuoti finansiniai ir ekonominiai rodikliai: elių „Gurmaniškas“ metinės išlaidos – 583044,18 Eur., o „Keturių grūdų“ – 722478,65 Eur
Description:
Rūta Klimantavičiūtė. Introduction of Bitter Ale Production Technology. The final paper./ Supervisor Aldona Sugintienė; Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas, 2018. The objective of the paper: to design a production workshop for the introduction of bitter ale technology. The object of the paper: projection bitter ale (IPA) manufacturing workshop. The structure of the paper: Final work consists of introduction, theoretical part, technological part, financial - evaluation of economic project, conclusions / recommendations and suggestions, literature and other sources of information, annexes, graphical part (workshop plan, technological scheme). The results of the paper. Upon completion of the analysis of the scientific literature and normative documents, the manufacturing workshop has been designed regarding the needs of the production of bitter ale including raw materials, other materials and packaging (the annual needs: 281156,07 kg. malt, hop – 1311,67 kg, glass bottles – 242424 units.) The intended annual production capacity is 400000 l, monthly capacity – 20 brewing, weekly capacity 2 brewings three time a day (1 brewing - 1639.5 l wort). It is planned that staff in the brewing department will work 12 hours a day ( one shift )3 times/week, and the staff of fermentation and bottling departments will work 8 hours 5 times/week. Senior technologist will be in charge of the workshop and 5 workers and a cleaner as outlined in the plan. Having analysed HACCP, flow chart of bitter ale production has been designed and the physical contaminant has been identified: CCP-1F-bottle washing. Appropriate programmes to ensure level of hygiene and the protection of production have been prepared along with production control plan. Appropriate equipment to ensure the efficiency and safe operation have been selected the malt mill, brew kettles, tanks, bottling line, CCT (Cylindrical Conical Fermentation Tanks), CIP (Cleaning in Place) station. The total area of the workshop along with administrative, and other premises is 856,60 m2. In compliance with the legal acts, enforcement of safety and health prevention measures, fire safety requirements have been determined. The goal of the experimental study is to explain the importance of hops and dry hopping on the different stages of the beer brewing. Cased on the economic-financial assessment of the project, the annual production costs for „Gurmaniškas“ ale is 556766,36 Eur., and „Keturių grūdų“ ale – 696200,83 Eur. The volume of the paper. The paper consists of 59 pages, 59 tables, 13 illustrations, 92 literature sources and 6 appendixes. Keywords: bitter ale, dry hopping, hops, craft beer.