Santrauka:
Darbo apimtis – 47 puslapiai, tarp jų: 7 lentelės, 5 paveikslai ir 1 priedas.
Darbo tikslas – nustatyti ir įvertinti ,Nipomo‘, ‚Narbonne H‘, ‚Karlena‘, ‚Bangor F1‘ morkų
cheminės sudėties kitimą priklausomai nuo skirtingų laikymo sąlygų.
Bakalauro studijų darbas, 2019 – 2020 metais Kauno kolegijos aplinkos inžinerijos
katedros, tyrimu laboratorijoje. Tyrimo metu ‚Nipomo‘, ‚Narbonne H‘, ‚Karlena‘, ‚Bangor F1‘
veislių morkose prieš laikymą ir po laikymo buvo nustatyta: sausosios medžiagos, tirpiosios
sausosios medžiagos, pH, vitaminas C ir organinių rūgščių kiekiai, biometriniai rodikliai.
Žinoma, kad daržoves laikant jos neišvengiamai praranda įvairias maistines medžiagas, jas
puola grybinės ligos ir kiti kenkėjai, taip prarandama produkcija. Tyrimo metu buvo siekiama
išsiaiškinti, kaip kinta cheminė morkų sudėtis jas laikant skirtingomis sąlygomis.
Analizuojant mokslinius duomenis ir literatūra, buvo siekiama išsiaiškinti tinkamiausius
būdus laikyti morkas, griežtus kriterijus, kurių reikia laikytis, norint pasiekti kiek įmanoma geresnį
rezultatą, ir prailginti daržovių tinkamo vartojimo laikotarpį. Taip pat buvo apžvelgta Lietuvos ir
užsienio literatūra, kurioje yra pateiktos auginimo technologijos, rekomendacijos.
Svarbiausi rezultatai ir išvados. Po 45 dienų laikymo didžiausias kiekis sausųjų medžiagų
nustatytas ‚Bangor F1‘ veislės morkoms laikytoms III būdu – 13,25 proc., o mažiausias – ‚Nipomo‘
veislės morkoms laikytoms II būdu – 10,88 proc. Didžiausias tirpiųjų sausų medžiagų kiekis
nustatytas ‚Narbonne H‘ veislės morkose laikytoms III būdu – 9,76 proc., o mažiausias – ‚Bangor
F1‘ po laikymo II būdu – 7,63 proc. Didžiausia pH vertė nustatyta ‚Nipomo‘ veislės morkose po
laikymo III būdu. Mažiausia pH vertė taip pat nustatyta šiai veislei po laikymo II būdu. Vitamino C
didžiausi nuostoliai nustatyti ‚Nipomo‘ veislės morkoms laikytoms III būdu – 58,66 proc.
Geriausiai išsilaikė ‚Bangor F1‘ veislės morkos laikytos II būdu, bei nustatytas didžiausias
organinių rūgščių kiekis. Geriausiais biometriniais rodikliais pasižymėjo ‚Bangor F1‘ veislės
morkos, kurių masės vidurkis siekė 210,23 g, ilgis – 32,00 cm. ‚Nipomo‘ veislės morkos
pasižymėjo prasčiausiais biometriniais rodikliais, nustatytas morkų masės vidurkis siekė 110,97 g, ilgis – 16,00 cm.
Description:
The Thesis consists of 47 pages, including 7 tables, 5 figures, and 1 appendix.
The aim of the study was to determine and evaluate the change of chemical composition of
'Nipomo', 'Narbonne H', 'Karlena', 'Bangor F1' carrots depending on different storage conditions.
Bachelor's thesis, 2019 - 2020, Kaunas College, Department of Environmental Engineering,
research laboratory. The study determined the dry matter, soluble dry matter, pH, vitamin C and
organic acid content, biometrics in carrots of 'Nipomo', 'Narbonne H', 'Karlena', 'Bangor F1'
varieties before and after storage.
It is known that when vegetables are stored, they inevitably lose various nutrients, they are
attacked by fungal diseases and other pests, thus losing production. The study aimed to find out
how the chemical composition of carrots changes when stored under different conditions.
The analysis of scientific data and literature was aimed at identifying the most appropriate
ways to store carrots, strict criteria to be followed to achieve the best possible result, and to extend
the period of proper consumption of vegetables. Lithuanian and foreign literature was also
reviewed, in which the cultivation technologies and recommendations are presented.
Key findings and conclusions. After 45 days of storage, the maximum dry matter content
was 13.25% for 'Bangor F1' carrots after storage in method III and 10.88% for 'Nipomo' carrots
after storage in method II. The highest soluble dry matter content was found in 'Narbonne H' carrots
after storage in method III at 9.76% and the lowest in 'Bangor F1' after storage in method II at
7.63%. The highest pH was found in 'Nipomo' carrots after storage in method III. The lowest pH
was also determined for this variety of carrots after storage in method II. The highest losses of
vitamin C were found for carrots of the 'Nipomo' variety stored in method III - 58.66%. The bestpreserved
carrots of the 'Bangor F1' variety were stored in method II, and the highest content of
organic acids was determined. The best biometric indicators were 'Bangor F1' carrots, with an
average weight of 210.23 g and a length of 32.00 cm. Carrots of the 'Nipomo' variety had the worst
biometric characteristics, with an average weight of 110.97 g and a length of 16.00 cm.