Santrauka:
Grūdų saugojimas yra labai svarbus procesas norint, kad derlius ilgai išsilaikytų nepasikeičiant kokybei, svoriui ir su kuo maţesniais nuostoliais. Neatsakingai sandėliuojant, grūdus vabzdţiai ir ligos uţkrečia ir gali sunaikinti apie puse esamos produkcijos. Todėl prieš pilant derlių į aruodus, grūdus reikia tinkamai ir taisyklingai apdoroti, išvalyti sandėlius ir taip išsaugoti švarią, kokybišką produkciją.
Pirmoje darbo dalyje pateikiau kaip yra imami grūdų ėminiai kokybei nustatyti. Kad taisyklingai būtų paimtas ėminys, reikia vadovautis Lietuvos standartu LST EN ISO 24333 „Grūdai ir jų produktai. Ėminių ėmimas“.
Antroje baigiamojo darbo dalyje apţvelgiau kokie yra galimi grūdų saugojimo būdai, grūduose plintantys kenkėjai ir ligos, bei jų apsaugos metodus. Grūdai gali būti laikomi paprastuose, specialiuose sandėliuose, tačiau geriausiai grūdai išsilaiko saugomi bokštuose su aktyviaja ventiliaciją. Tačiau kiekvienoje patalpoje gali atsirasti aruodinių kenkėjų ir ligų. Daţniausiai pastebimi aruodinis straubliukas, milčiai, erkės. Ligos – varpų fuzariozė, mikotiksinai, pelėsis. Norint išvengti kenkėjų ar ligų pirmiausia reikia tinkamai paruošti sandėlius, o pilami grūdai turi būti sausi, švarūs, be didelių ligų paţeidimų. Atsiradus kenkėjams yra įvairių metodų kovojant su kokybę gadinančiais ţaladariais.
Analitinėje dalyje išanalizavau kaip vyksta grūdų priėmimas bei kokybės nustatymas, pristačiau „X“ įmonės elevatorių, jo saugojimo būdus, galimus pastebėti kenkėjus ir ligas. Taip pat pateikiau rezultatus kokie kenkėjai ir ligos buvo pastebėti atveţamuose grūduose 2017-2019 metais. Daţniausiai pastebimi buvo milčiai ir aruodiniai straubliukai, o pagrindinės ligos buvo fuzariozė ir pelėsio padariniai.
Paskutinėje dalyje pavaizdavau kokios grūdų supirkimo kainos „X“ elevatoriuje buvo 2019 metų sezone, bei kokie yra elevatoriaus įkainiai ir nuoskaitos.
Description:
Grain storage is a very important process to ensure that the harvest is maintained for a
long time without changing in quality, weight and with the least possible loss. Irresponsible storage
of grain infects beetles and diseases and can destroy about half of existing production. Therefore,
before pouring the crop into the barrels, the grain must be properly and correctly processed, the
warehouses cleaned and thus preserved clean, high-quality products.
In the first part of the work, I presented how grain samples are taken to determine quality.
In order to take the sample correctly, the Lithuanian standard LST EN ISO 24333 “Cereals and their
products. Sampling '.
In the second part of the final work I reviewed the possible methods of grain storage, pests and
diseases spreading in grain, and their protection methods. Grain can be stored in simple, special
warehouses, but it is best to keep grain stored in towers with active ventilation. However, corrosive
pests and diseases can occur in every room. The most common spotted beetle, flour, mites. Diseases
- penile fusariosis, mycotixins, mold. To prevent pests or diseases, the warehouses must first be
properly prepared and the grains poured must be dry, clean and free from significant disease
damage. In the presence of pests, there are various methods of combating quality-damaging
parasites.
In the analytical part, I analyzed how grain acceptance and quality determinations take
place, I presented the elevator of the "X" company, its storage methods, possible pests and diseases.
I also presented the results of what pests and diseases were observed in the imported grains in 2017-
2019. The most commonly observed were flour and barnacles, and the main diseases were
fusariosis and the effects of pallor.
In the last part, I described what grain purchase prices in the „X“ elevator were in the 2019
season, and what are the elevator rates and discounts.