Santrauka:
Baigiamajame darbe yra nagrinėjama auginimo technologijos (šėrimas ir mikroklimatas). Jais pasiremiant galima sužinoti problemas ir sukurti tinkamą galvijams mikroklimatą ir racioną ūkininkei.
Man ši tema aktuali, kadangi šeima užsiima su galvijais ir aš noriu prisidėti prie Lietuvos senųjų veislių išsaugojimo. Labiau gilinuosi savo žinias į tuos galvijus, jų auginimą.
Lietuvoje gyvulininkystei yra palanku plėtotis, kadangi pakankamai palankios oro sąlygos. Todėl žmonės tinkamai augindami gali gauti vertingų produktų, tokių kaip pieno. Žmonių mitybai labai reikalingas pienas. Iš jo galima pasigaminti įvairių maisto produktų, tokių kaip sūris ar varškė. Pienas turi daug baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų.
Pieno kokybė ir primilžis priklauso nuo biologinių ir technologinių faktorių. Biologiniai faktoriai būtų tokie kaip veislės pasirinkimas ir amžius. Technologiniai faktoriai būtų tokie kaip šėrimas, tinkamas racionas ir fermos mikroklimatas.
Baigiamojo darbo tikslas – įvertinti fermose mikroklimatą, galvijų šėrimo racioną.
Darbo uždaviniai:
1. Pristatyti ūkininkės Jolantos Kazbaraitienės ūkį.
2. Išanalizuoti senųjų veislių karvių produktyvumą bei pieno kokybės rodiklius.
3. Nustatyti fermos mikroklimatą.
4. Išanalizuoti ūkio naudojamus pašarus ir racioną.
Baigiamojo darbo tyrimo duomenų rinkimo ir analizės metodai: mokslinės literatūros apžvalga, statistinių duomenų analizavimas, stebėjimas.
Jolantos Kazbaraitienės ūkis yra Kretingos rajone, Reketės kaime. Ūkis buvo įregistruotas 2014 metais. Iš viso žemės ūkio plotas užima - 102 ha. Šiuo metu ūkininkė turi 94,6 ha nuosavos žemės, 7,4 ha nuomojamos žemės.
Atlikus tyrimą 2020 metų pavasarį ūkininkės ūkyje buvo naudojamas stebėjimo metodas. Tyrimo rezultatai parodė, kad ūkininkės ūkyje yra naudojamas nesubalansuotas šėrimo racionas. Karvėms trūksta žaliųjų baltimų, ląstelienos, krakmolo, cukraus.
Su statistine programa e-geba.lt karvėms buvo sudarytas subalansuotas šėrimo racionas. Šis racionas buvo rekomenduojamas ūkininkei naudoti šeriant Lietuvos nykstančius galvijus.
Sudarius subalansuotą šėrimo racioną ūkininkei reikia į savo racioną įtraukti siloso (varpinių – ankštinių žolių), šakniavaisių (pašarinių runkelių), grūdinių kultūrų (žirnių), sausųjų žolinių pašarų (dobilų miltų), šiaudų (žieminių kviečių), šieno (varpinių – ankštinių žolių), siloso (kukurūzų).
Description:
This bachelor thesis analyzes farming technologies ( feeding and microclimate). Based on these technologies we can discover problems to make suitable microclimate for cattle and a ration for a farmer.
This theme is relevant to me, because my family engage in cattle raising and also I want to contribute to Lithuanian old breeds saving. I want to increase my knowledge about those cattles and their raising.
It is useful for animal husbandry to develop in Lithuania, because there is a pretty good climate. Properly farming people can receive valuable products, such as milk. Milk is very necessary in people nutrition. Various products, such as cheese or curd, can be made from it. Milk has plenty proteins, minerals, vitamins.
Quality of milk and milking size depends on biological and technological factors. Biological factors are such as choice of breed and age. Technological factors are, for example, feeding, suitable ration and microclimate in a farm.
Coursework purpose – evaluate microclimate in farms, feeding ration of cattles.
Coursework tasks:
1. Introduce a farm of a farmer Jolanta Kazbaraitienė .
2. Analyze productivity of old breed cows and milk quality indicators.
3. Determine microclimate in a farm.
4. Analyze food and ration which are being used in a farm.
Coursework research data collection and analysis methods: scientific literature review, statistic data analysis, observation.The farm of Jolanta Kazbaraitiene is in Kretinga district, Rekete village. The farm was registered in 2014. Altohether size of a farm is 102 ha. At this moment a farmer has 94,6 ha her own land and is renting 7,4 ha.
After doing a research in 2020 spring, a farmer was using observing method. Results of research showed that a farmer is using unbalanced feeding ration in her farm. Cows lack a crude proteins, fiber, starch, sugar.
With statistic programme e-geba.lt balanced feeding ration was made for cows. This ration was recommended for a farmer to use while feeding endangered cattles of Lithuania.
After creating a balanced feeding ration a farmer need to include to her ration a silage (bell - legumes), roots (fodder beet), cereals (peas), dried grass fodder (clover flour), straw (winter wheat), hay (bell - legumes), silage (corn).