Santrauka:
Baigiamojo darbo/projekto turinys. Šiame darbe akcentuojamas obelų paplitimas Lietuvoje ir už jos ribų, svarbiausios šių vaismedžių savybės ir nauda žmogui. Taip pat nusakomi veiksniai, turintys įtakos obuolių derliui ir jo kokybės rodikliai, pabrėžiamas tinkamas skynimo laikas ir palankiausios obuolių išsilaikymo sąlygos. Tyrimo metu nagrinėjami gauti trijų skirtingų veislių obuolių ('Ligol', 'Ariva', 'Rajka') rezultatai, gauti ištyrus sausųjų ir tirpių sausųjų medžiagų, vitamino C, organinių rūgščių, sunokimo laipsnio kiekius (šie rodikliai nustatyti 1) po derliaus nuėmimo (kontrolė), 2) po dviejų mėnesių laikymo skirtingų temperatūrų ir santykinės oro drėgmės sąlygomis). Analizuojamas ir apskaičiuojamas obuolių sulčių gamybos efektyvumas.
Mokslinė/praktinė problema. Obuolių maistinei vertei ir kokybei gali turėti įtakos įvairios laikymo sąlygos ir pasirinkta veislė.
Tyrimo metodas problemai spręsti arba tikslams pasiekti. Vaisiai buvo laikomi 60 dienų, po 2 kg kiekvienos veislės, skirtingomis sąlygomis: 1) po derliaus nuėmimo (kontrolė); 2) temperatūra 6,0±1 °C, santykinė oro drėgmė 65 %; 3) temperatūra 8,0±1 °C, santykinė oro drėgmė 76 %, 4) temperatūra 19±1 °C, santykinė oro drėgmė 45 %. Standartiniais metodais nustatyta: 1. Sausųjų medžiagų kiekis – džiovinant mėginius iki pastovios masės 105 °C temperatūroje; 2. Tirpių sausųjų medžiagų kiekis – refraktormetriniu metodu; 3. Vitamino C (askorbo rūgštis) kiekis (mg 100 g-1) Murri metodu; 4. Organinės rūgštys titruojant 0,1 N natrio šarmo tirpalu ir perskaičiavus į obuolių rūgštį; 5. pH vertė potenciometriniu metodu; 6. Jodo krakmolo testu ištirtas sunokimo laipsnis.
Svarbiausi rezultatai ir išvados. Didžiausias sausųjų medžiagų kiekis nustatytas 'Ariva' veislės obuoliuose juos laikant 8 °C temperatūroje (17,23 %), o tiriant tirpių sausųjų medžiagų kiekį išaiškėjo, kad didžiausia procentinė dalis rasta 'Rajka' veislės obuoliuose laikant juos 19 °C temperatūroje (14,73 %). Gauti ištirto vitamino C kiekio duomenys atskleidė šiuos ypatumus: didžiausias tirtos medžiagos kiekis rastas 'Ligol' veislės vaisiuose (laikant juos 8 °C temperatūroje) – maždaug 5,33 mg 100 g-1. Tuo tarpu organinių rūgščių kiekis ne ženkliai padidėjo (0,01 % karto (0,04 %)) 'Rajka' obuoliuose, kurie buvo laikomi 6 °C temperatūroje. Tyrimas parodė, kad obuolių sunokimo laipsnis svyravo nuo 6 iki 8 balų. Kalbant apie pH vertę vertėtų paminėti, kad didžiausiu 7,27 pH pasižymėjo 'Ariva' veislės obuoliai, kuomet vaisiai buvo laikomi 19 °C temperatūroje.
Description:
Abstract of the final year project. This research is focusing on the prevalence of apple – trees in Lithuania and other regions and their most important characteristics for human health. Factors influencing the yield of the apples and its quality indicators, the most appropriate time for harvesting and the most favourable conditions for the storage are also indicated in the research. Differences between three breeds of apples ('Ligol', 'Ariva', 'Rajka') are examined by comparing quantities of dry and soluble dry substances, vitamin C, organic acids, and degree of ripeness in them 1) right after harvesting (control) 2) after 2 months of storage in different temperatures and relative humidities in air. Production efficiency of apple juice is analysed and calculated.
Scientific/ practical issue. Quality and nutritional value of apples may dependent on their storage conditions and the particular breed.
Methodology. 2 kg of each breed of apples were stores for 60 days in different conditions: 1) right after harvesting (control); 2) temperature 6.0±1 °C, air humidity 65 %; 3) temperature 8.0±1 °C, air humidity 76 %; 4) temperature 19±1 °C, air humidity 45 %. This research investigated these measurements: 1. Quantity of dry substances by drying samples to their stable mass at 105 °C; 2. Quantity of soluble – dry substances by using the refractometric method; 3. Quantity (mg 100 g-1) of vitamin C (ascorbic acid) by using Murri method; 4. Quantity of organic acids by titrating 0.1 N with sodium hydroxide and converting it into malic acid; 5. pH value by applying potentiometric method; 6. Degree of ripeness by using iodine test for starch.
Results and conclusion. The greatest quantity (17.23 %) of dry substances was found in 'Ariva' apples stored at 8 °C while the biggest percentage (14.73 %) of soluble dry substances was determined in 'Rajka' apples which were kept at 19 °C. The highest concentration – approximately 5.33 mg 100 g-1 – of vitamin C was found in 'Ligol' apples (stored 8 °C). Furthermore, organic acids were slightly increased (0.01 % times (0.04 %)) in 'Rajka' apples which were kept at 6 °C for 60 days. The research also showed that the degree of ripeness of the apples fluctuated from score 6 to 8. In terms of pH, the highest value of 7.27 was indicated in 'Ariva' apples which were stored at 19 °C.