Santrauka:
Baigiamajame darbe atlikta informacijos šaltinių apžvalga, apžvelgianti įstatymus užtikrinančius Lietuvos kariuomenėje lauko sąlygomis tinkamą maisto gamybą ir žaliavų laikymą. Norint pradėti veiklą, patariama vadovautis GHP taisyklėmis bei kariuomenės vado įsakymais. Aprašytas ir pagrįstas patalpų ir įrangos pasirinkimas. Supažindinta su konservuoto maisto istorija ir raida. Sudarytas 10 patiekalų valgiaraštis - parodantis jų įvairovę (karių mitybai naudojama vištiena, elniena, kiauliena ir kt. produktai). Pateikta būtina dokumentacija ruošiant ir gaminant patiekalus: patiekalų technologijos, savikainos bei maistinės - energinės vertės kortelės. Baigiamajame darbe nubraižyta patiekalo technologinio proceso srautų diagrama, technologinio proceso aprašas ir cheminė, biocheminė gamybos proceso analizė. Atliktas technologinių įrenginių, poreikio pagrindimas ir kariuomenės maitinimo modelio, veikiančio lauko sąlygomis gamybinių patalpų plotų modeliavimas norint išvengti kryžminės taršos ir palengvinti virėjo darbą. Sumodeliuotas maisto saugos užtikrinimas ir kokybės reikalavimų taikymas, pateikti darbuotojų saugos ir sveikatos teisiniai pagrindai. Atliktas deserto kūrimo technologinis tyrimas, gaminant jį iš skirtingų ingredientų avižinių bei kvietinių sausainių ir kokoso skonio vaflių ir įvertinant juslines savybes. Geriausiai įvertintas - desertas „Kokosinis“. Atliktas finansinis projekto skaičiavimas, apskaičiuoti projekto rengimui skirti kaštai. Jie sudarė 401,76 Eur. Atlikti teoriniai projektuojamo modelio ekonominiai - finansiniai skaičiavimai, norint įvertinti modelio galimas išlaidas ir pelną. Planuojamas pelnas per metus 88 231,7 Eur.
Description:
In the final paper, an overview of information sources has been performed, reviewing the laws ensuring proper food production and storage of raw materials under field conditions in the Lithuanian Armed Forces. In order to start activities, it is advisable to follow the GHP rules and the orders of the Commander-in-Chief. The choice of premises and equipment has been described and justified. The history and development of canned food production has been described. A ten course menu has been created, showing its diversity (chicken, venison, pork and other products used for soldiers' nutrition). Necessary documentation for preparation and production of meals has been provided such as meal production technologies, cost and nutritional value cards. In the final paper, the flow chart diagram of the dish has been drawn, and the description of the technological process and the chemical, biochemical analysis of the production process has been provided. The substantiation of the technological equipment, the need and the modeling of the army feeding model operating under field conditions and the production premises have been carried out in order to avoid cross-contamination and to facilitate the work of the chef. Food safety assurance and application of quality requirements have been developed, legal norms for occupational safety and employee health have been presented. A technological study of dessert creation has been carried out, making it from oatmeal and wheat biscuits and coconut-flavored waffles with different ingredients and evaluating the sensory properties. The best rated dessert is Kokosinis. The financial-economic calculations of the project have been done, the costs for the preparation of the project have been estimated. They amounted to 401.76 EUR. Theoretical economic-financial calculations of the designed model have been done to estimate the possible costs and profit of the model. The planned profit per annum is 88,231.7 EUR.