Santrauka:
Atlikus mokslinių literatūros šaltinių analizę galima teigti, kad labai svarbu žaliavų priėmimo iš tiekėjų metu kontroliuoti mikotoksino deoksinivalenolio (DON) kiekį miltuose, nes šis mikotoksinas nėra sunaikinamas duonos gamybos technologinio proceso metu. Kvietinės duonos su ciberžole gamyboje galimų maisto saugos rizikos veiksnių (tame tarpe ir mikotoksinų) valdymui, pagal tarptautinio maisto saugos standarto (IFS) reikalavimus, įdiegta maisto saugos vadybos sistema, parengta „Mikotoksinų valdymo programa“. Atlikus finansinį - ekonominį projekto vertinimą apskaičiuota duonos savikaina 0,72 eur/kg.
Description:
After carrying out an analysis of the scientific literature, it can be stated that control of the quantity of mycotoxin deoxynivalenol (DON) is crucial in flour during the reception of raw materials from suppliers, as this mycotoxin is not destroyed during the technological process of bread production. In order to manage possible food safety risk factors (including mycotoxins) in the production of wheat bread with turmeric, a food safety management system has been implemented in accordance with the requirements of the International Food Safety Standard (IFS) and Mycotoxin Management Programme has been prepared. After the financial and economic evaluation of the project, the cost of bread was calculated at 0,72 Eur/kg.