Santrauka:
Atlikus literatūros šaltinių analizę galima teigti, kad šakočio gamybos metu būtina taikyti maisto saugos rizikos veiksnių (miltuose – mikotoksinų, kiaušiniuose – salmonelių) valdymo priemones. Maisto saugos rizikos veiksnių valdymui taikomos priemonės įvairios – nuo geros higienos praktikos taisyklių iki tarptautinių standartų įdiegimo. Tačiau siekiant produkciją tiekti tarptautinėje rinkoje, nepakanka vien tik geros higienos praktikos taisyklių, būtina taikyti tarptautinių standartų reikalavimus. Šakočio gamybos įmonėje taikant tarptautinio standarto BRC reikalavimus (visoje gamybos grandinėje nuo žaliavų patekimo iki produkto patekimo vartotojui) atlikta maisto saugos rizikos veiksnių analizė bei pritaikytos jų valdymo priemonės (būtinosios programos, būtinosios veiklos programos, SVT – 1F Šakočio kontrolė metalo detektoriumi. Pagal pritaikytus šakočio gamyboje reikalingus įrenginius, suprojektuotas tradicinio šakočio įmonės cecho plotas – 280, 14 m2, iš jų 53,06 m2 ploto užima gamybos patalpos, 47,02 m2 sandėliai, 79,66 m2 pagalbinės patalpos, 79,66 m2 ploto buitinės ir administracinės patalpos. Pateikta tradicinio šakočio įmonėje vykdomų procesų bei produktų kontrolės planas: žaliavų kontrolė, technologinio proceso kontrolė, produkto kontrolė, gamybos sanitarijos kontrolė. Atlikus finansinį – ekonominį projekto įvertinimą, nustatyta, kad 1 kg šakočio gamybos savikaina yra 16,20 Eur.
Description:
After the analysis of literature sources, it can be stated that during the production of Šakotis cake, it is necessary to apply food safety risk factors (in flour - mycotoxins, in eggs - salmonella). Measures to manage food safety risk factors range from rules of good hygiene practice to the introduction of international standards. However, in order to supply products on the international market, rules of good hygiene practice alone are not sufficient, it is necessary to apply the requirements of international standards. Food safety risk factors were analyzed and their management measures were applied in the Šakotis cake production plant in accordance with the requirements of the international standard BRC (throughout the production chain from the supply of raw materials to the product to the consumer) (prerequisite programmes , necessary operational programmes, CCP- 1P control with a metal detector. According to the adapted equipment required for the production of the product, the area of the workshop of the traditional cake Šakotis company is designed - 280, 14 m2, of which 53.06 m2 is occupied by production premises, 47.02 m2 warehouses, 79.66 m2 auxiliary premises, 79.66 m2 area of service area and administrative premises. A plan for the control of the processes and products carried out in the traditional cake Šakotis company is presented: control of raw materials, control of the technological process, product control, production sanitation control. After the financial and economic evaluation of the project, it was determined that the production cost of 1 kg of cake "Šakotis" is 16.20 EUR.