Santrauka:
Darbo aktualumas. Remiantis įvairių, pastaruosius kelis dešimtmečius, Europoje
atliktų tyrimų duomenimis, daugėja viršsvorio turinčių vaikų. 2016 metais atliktų tyrimų
duomenimis Lietuvoje, Lietuvos moksleiviai neturi įsitvirtinusių gerų mitybos įpročių ir nėra
pakankamai aktyvūs. Netaisyklingas vaikų maitinimasis bei dažnas nesveiko maisto vartojimas
gali paskatinti lipidų apykaitos sutrikimus, kurie gali nulemti vaikų viršsvorį, nutukimą, padidinti
lėtinių neinfekcinių, neužkrečiamų ligų riziką bei sukelti mikroelementų trūkumą.
Tyrimo problema: Koks tėvų požiūris į sveiką ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybą
Tyrimo objektas: Tėvų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus, požiūris.
Tyrimo tikslas. Nustatyti tėvų požiūrį į sveiką ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybą.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti vaikų sveikos mitybos principus ir pagrindines nesveikos mitybos pasekmes.
2. Nustatyti ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos įpročius šeimoje.
3. Atskleisti tėvų požiūrį į sveiką ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybą.
Tyrimo metodika ir tiriamieji. Literatūros analizė. Kiekybinis tyrimas - anoniminė
anketa. Dalyvavo 50 respondentų. Gauti tyrimo rezultatai apdoroti su Microsoft Excel 2013
programa.
Tyrimo rezultatai. Ne visi ikimokyklinio amžiaus vaikai maitinasi taisyklingai, vaikai
valgo mažokai mėsos produktų, grūdinių produktų, daržovių ir vaisių. Kai kurie vaikai dažnai
valgo saldumynus, greitą maistą ir geria gazuotų bei saldintų gėrimų. Tėvai nepakankamai
domisi sveika vaikų mityba. Yra manančių, jog šeima neprivalo dalyvauti vaiko sveikos mitybos
įpročių ugdyme.
Description:
The relevance of the topic. According to various studies conducted in Europe, the
number of overweight children is increasing over the last few decades. According to research
conducted in 2016 in Lithuania, Lithuanian schoolchildren do not have established good eating
habits and are not active enough. Malnutrition in children and frequent intake of unhealthy foods
can lead to lipid metabolism disorders, which can lead to childhood obesity, increased risk of
chronic non-infectious and non-communicable diseases and micronutrient deficiency.
Aim of the study. To set parents‘ attitudes towards healthy nutrition of preschool
children.
Problem. What is parents‘ attitudes towards healthy diets for preschoolers?
Task. Attitudes of parents raising preschoolers.
Objectives:
1. To describe the principles of helthy eating in children and highlight the main
outcomes of unhealthy eating.
2. To evaluate the eating habits of preschool children in the family.
3. To reveal parents‘ attitudes towards healthy preschool children‘s nutrition.
Research of methodology. Analysis of literature. Quantitative survey – anonymous
questionnaire. 50 respondents participated. The obtained research rezults were processed with
Microsoft Excel.
Results. Not all preschoolers eat properly, and children eat small amounts of meat,
cereals, vegetables and fruits. Some children often eat sweets, fast food and drink carbonated and
sweetened drinks. Parents do not have enough interest in healthy nutrition of their children.
Some believe that the family does not have to participate in the child‘s healthy eating habits.