Santrauka:
Teorinė vaikų maitinimo organizavimo ugdymo įstaigose analizė parodė, kad labai svarbu laikytis mitybos režimo, kurį apibrėžia trys pagrindiniai taisyklingo mitybos režimo principai. Vaikas ankstyvaisiais gyvenimo metais pradeda rodyti smalsumą jį supančiame pasaulyje. Tuo metu padidėja ir domėjimasis maistu valgymo metu, jis pradeda atpažinti kvapus, suprasti skonį ir todėl gali staiga nuspręsti nemėgti maisto, kurį mėgo anksčiau. Sudaryti valgiaraščiai 15-kai darbo dienų 4-7 metų amžiaus vaikų maitinimui pagal naujus įstatymus. Atlikus anketinę vaikų tėvų apklausą buvo išsiaiškinta, kokius maisto produktus vaikai mėgsta: bananus, agurkus, pomidorus, bulves, saldainius, keptą mėsą ar žuvį. Remiantis šiais rezultatais buvo sukurtos technologinės kortelės. Parinkti mažiau pridėtinio cukraus ir druskos turintys patiekalai. Parengtos 2 patiekalų savikainos kortelės: trinta moliūgų sriuba 0,15 Eur/porciją, lazanija su daržovėmis 0,38 Eur/ porciją. Apskaičiuota jų energinė vertė: trintos moliūgų sriubos 79 kcal/100 g, lazanijos su daržovėmis 216 kcal/100 g. Pateiktose pasirinktų patiekalų srautų diagramose nurodyti visi technologiniai procesai bei gamybos sąlygos, pateikta procesų cheminė, biochemine analizė: lupant, kepant ir verdant maisto produktus kinta jų išvaizda, keičiasi kvapas ir skonis, maisto medžiagos. Aprašytas patiekalų kokybės ir darbo higienos užtikrinimo organizavimas: patiekalų gamyba vykdoma vadovayjantis geros higienos praktikos taisyklėmis, įvertinti galimi rizikos veiksniai pagal RVASVT sistemos reikalavimus. Parinktas svarbus valdymo taškas SVT-1B – terminis apdorojimas (kontroliuojama temperatūra, pildomi žurnalai). Suprojektuotos gamybinės patalpos (85,97 m2) įvertinant kryžminę taršą, nurodant darbuotojų, žaliavų ir produkto srautus, bei naudojamą įrangą. Atliktas finansinis-ekonominis projekto vertinimas. Bendra išlaidų suma tiriamajam darbui atlikti ir valgiaraščio sudarymui 135 Eur.
Description:
The theoretical analysis of children catering organization in the educational institutions shows that it is very important to follow the nutritional regime, which is defined by the three basic principles of a proper dietary regime. A child begins to show an increased curiosity to the world around him in the early years of his life. At the same time, the interest in food also increases, he begins to recognize the smells, understand the taste, and, therefore, can suddenly decide not to like the food he loved earlier. The 15 working days menus for the 4-7 year-old children are created following new orders and regulations. The dishes with less added sugar and salt are selected. The prime costs of 2-dish cards are prepared: pumpkin soup - 0,15 EUR per serving, lasagne with vegetables - 0,38 EUR per serving. Their nutritional energy and value are calculated: pumpkin soup -79,38 kcal, lasagne with vegetables - 216,35 kcal. The presented flow charts of the selected dishes refer to all technological processes and production conditions, the chemical, biochemical analysis of the processes: their appearance, smell, taste, the content of nutrients change during cooking and baking. The quality and organization of the work hygiene assurance are described. The aim of quality and work hygiene maintenance in the nursery – kindergarten is to create a healthy environment for the pre-school children and to ensure a healthy eating. The production premises are designed considering cross-contamination showing the employee, raw material and product flows, and the equipment used: a conventional electric stove, a vegetable slicer, a meat grinder, a vegetable slicer. After completing the questionnaire of the parents of the children, it was found out what foods the children like: fruit - berries, meat - fish, vegetables, drinks, garnish, and sweets. This led to the creation of the technology cards. The financial-economic evaluation of the project was carried out. It reflected how much was spent during the research work and at the time the menu was created. The research work costs and menu preparation costs - 135 EUR.