Santrauka:
Limuzinų veislės galvijų laikymas Astos Juodžbalienės ūkyje. Darbe nagrinėjama ūkio gamybinė veikla ir mėsinių galvijų technologijos (laikymo ir šėrimo), kuriomis remiantis galima nustatyti problemas ir numatyti galvijų laikymo ir šėrimo gerinimą ūkininkės ūkyje.
Pasaulyje vis daugiau atsiranda šalių, kurios didelį dėmesį skiria kokybiškiems ir aukštą maistinę vertę turintiems produktams, jų gamybai ir racionaliam resursų naudojimui. Taip pat labai svarbu, koks yra produktų kelias nuo atsiradimo iki suvartojimo. Vis labiau Lietuvoje populiarėja mėsinių veislių galvijų auginimas. Kaip teigė Kaupys (2006), iš galvijų gaunami vertingi produktai: pienas ir galvijiena. Galvijų mėsa labai svarbi ir vertinga žmonių mitybai, nes joje yra daug vitaminų, baltymų, riebalų ir mineralinių medžiagų. Baltymingumu jai neprilysta nei vienas produktas. Galvijų mėsos kokybė priklauso nuo biologinių ir technologinių faktorių. Iš biologinių faktorių reikšmingiausi yra veislė, tipas, amžius ir lytis. Iš technologinių – šėrimo tipas ir gausumas, raciono visavertiškumas, gyvulių laikymo sistemos, transportavimo skerdimui, priešskerdiminio laikymo, skerdimo, mėsos perdirbimo sąlygos.
Description:
Limousine breeding of cattle on Asta Juodžbalienė farm. The thesis deals with farm production activities and beef cattle technology (storage and feeding), which can be used to identify problems and improve cattle keeping and feeding on the farm.
There are more and more countries in the world that are focusing on high quality, high nutritional products, their production and rational use of resources. It is also very important what is the path of the products from the onset to the consumption. Growing cattle breeds is becoming increasingly popular in Lithuania. According to Kaupys (2006), cattle is a valuable product: milk and beef. Cattle meat is very important and valuable for human nutrition because it contains many vitamins, proteins, fats and minerals. It does not contain any product of protein content. The quality of cattle meat depends on biological and technological factors. The most important of the biological factors is variety, type, age and sex. From the technological point of view, the type and abundance of feeding, the fullness of the diet, the systems for keeping animals, transport for slaughter, pre-slaughter storage, slaughtering, meat processing.