Santrauka:
Baigiamąjį darbą sudaro: literatūros analizė, empirinio tyrimo metodika ir rezultatų analizė, išvados ir rekomendacijos. Tyrimo tikslas. Įvertinti skirtingų studijų krypčių studentų grūdų produktų vartojimo ypatumus. Tyrimo uždaviniai. 1. Teoriškai paaiškinti grūdų produktų įtaką žmogaus organizmui. 2. Atskleisti grūdų produktų vartojimo ypatumus tarp apklaustų studentų. 3. Palyginti grūdų produktų vartojimą tarp sveikatos mokslų srities ir kitų studijų krypčių studentų. Rezultatai. Tyrimo rezultatai parodė, kad iš visų apklaustųjų didžioji dalis respondentų domisi sveika mityba - 71,8proc,. Beveik visi apklaustieji vartojo grūdinės kilmės produktus, tačiau jų mitybos racione, tai nesudarė pagrindo. Išvados. 1. Neapdoroti grūdai savo sudėtyje turi labai daug žmogui naudingų medžiagų. Į mitybos racioną įtraukiant grūdinius maisto produktus padidėja tikimybė sumažinti lėtinių ligų atsiradimo riziką. 2. Didžioji dalis studentų, kurie domisi sveika mitybą į savo racioną įtraukia ir grūdinės kilmės produktus. Grūdų produktai studentų mityboje daugiausiai vartojami kasdien arba 3-6 kartus per savaitę. Didžioji dalis studentų renkasi pilno grūdo produktus. Daugiausiai vartojamos grūdinės kultūros buvo grikiai, ryžiai ir kviečiai. Iš grūdinių produktų studentai dažniausiai renkasi košes, duona, rečiau – makaronus, miltinius patiekalus. Pavartojus grūdinės kilmės produktus didžioji dalis apklaustųjų teigė, kad jautėsi gerai, tampa energingi, žvalūs ir ilgą laiką jaučiasi sotūs. 3. Sveika mityba daugiau domisi sveikatos mokslus studijuojantys studentai. Ne sveikatos studijų kryptis studijuojantys studentai linkę dažniau įtraukti į mitybos racioną grūdinės kilmės produktus ir juos vartoja kasdien. Tarp kitas mokslo kryptis studijuojančių studentų atsirado tokių, kurie jaučia virškinimo sutrikimus pavartojus grūdinės kilmės produktus.
Description:
In everyday life, grain products should form the bulk of the components of the human nutrition (Maminskiene, 2014). Therefore, according to nutritionists, grain products have to be included in the daily diet, even several times, because the grain contains many useful mineral substances for the human body (Zong et al., 2016).
Students’ bad eating habits, due to changed environmental conditions, influence the emergence of some chronic diseases. Therefore, it is very important for students to include grain products in their diets, which form the backbone of the nutritional pyramid and provide many useful mineral substances to the human body (Končaitė, 2007).
The aim of the research: evaluate the grain consumption peculiarities between different study fields in which students partake.
Tasks of the research: 1. Explain the influence of grain products on the human body. 2. To reveal the peculiarities of grain consumption among the surveyed students. 3. To compare the consumption of grain products among the students of health sciences and other fields of study.
Research method: analysis of scientific literature. Data collection method – quantitative, survey, online questionnaire, questionnaire. Data Analysis Method - Descriptive Statistics.
Results and Conclusions: 1. According to scientific literature, untreated grains contain a large number of mineral substances useful for humans. The inclusion of grain enriched foods in the diet will increase the chances of reducing the risk of developing chronic diseases, reducing the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, obesity, and some forms of cancer. 2. The vast majority of students, who are interested in healthy dieting, include grain products in their diet. Grain products in student nutrition are mostly used daily or 3-6 times a week. Most students choose whole grain products. The most widely consumed grains were: buckwheat, rice and wheat. After consuming grain products, students said to feel good, invigorating and energetic. 3. Comparing the results that were obtained by students studying in the fields of health sciences and other fields, it became clear that students, who were studying health sciences, were more interested in healthy dieting. Students studying non-health studies tend include grain-based products in their daily diet more. Among students, who were studying non-health sciences, appeared those who felt digestive disorders after consuming grain products