Santrauka:
Baigiamajį darbą sudaro trys dalys: Pirmoji – teorinė dalis skirta lietratūros analizei, antroji – empirinio tyrimo darbo organizavimui, trečioji – viso darbo apibendrinimui. Tyrimo tikslas – įvertinti nėščiųjų moterų mitybą.
Tyrimo uždaviniai:
1.Teoriškai pagrįsti mitybos svarbą nėštumo metu.
2.Įvertinti nėščiųjų mitybos įpročius ir jų kaitą nėštumo metu.
3.Atskleisti maisto papildų vartojimą tarp nėščių moterų.
4.Įvertinti nėščiųjų išgeriamą vandens kiekį per parą.Buvo siekiama aprašyti mitybos svarbą nėštumo metu. Tyrimo metu įvertinti nėščių moterų mitybos įpročius, jų domėjimąsi sveika mityba.
Išvados:
1. Nėštumo metu padidėja maistinių medžiagų poreikis (kiekybinis ir kokybinis), todėl svarbu įvairovė maisto racione. Su maistu nėščia moteris privalo gauti visų reikiamų maisto medžiagų taip užtikrindama tinkamą vaisiaus vystymąsi, nes trūkstant pagrindinių maisto medžiagų, o ypač vitaminų ar mineralinių medžiagų, didėja vaisiaus vystymosi sutrikimo rizika. Vitamino A perteklius, tinkamai termiškai neapdorotos žuvys ir kitos jūros gėrybės, vištiena bei kiaušiniai, taip pat neplauti vaisiai ir daržovės, gali neigiamai veikti nėščiosios ir būsimo kūdikio sveikatą.
2. Dauguma moterų atsakė, kad mityba nėštumo metu joms yra svarbu, tačiau mitybos įpročius pastojus pakeitė tik pusė respondenčių: iš jų dauguma buvo 30 metų ir vyresnių moterų ir didesnė dalis 19-24 metų moterų. Didžioji apklaustųjų moterų dalis teigė, kad sveikos mitybos principais vadovaujasi tik dalinai, o likusioji dalis moterų pasikirstė maždaug po lygiai, kurios teigė, kad pilnai vykdo sveikos mitybos reikalavimus arba, kad sveika mityba nėštumo metu joms yra nesvarbu.
3. Nustatyta, kad daugiau nei pusė apklaustųjų vartojo maisto papildus, kuriuos paskirdavo gydytojas, mažesnė pasirinkdavo pačios maisto papildus ir dalis maisto papildų nevartojo. Respodentės dažniausiai pasirinko vartoti folinės rūgšties, vitamino D ir maisto papildų kompleksus, skirtus nėščioms moterims, kuriuose yra visi reikalingi vitaminai nėščiajai ir augančiam vaisiui.
4. Nustatyta, kad didžioji dalis respondenčių per parą išgerdavo mažiau nei 2 litrus vandens, dalis moterų išgerdavo – rekomenduojamą kiekį vandens – 2 litrus ir daugiau, o mažiausia dalis. respondenčių apie 1 litrą
Description:
Pregnancy is one of the most important stages in a woman's life. Healthy pregnancy is determining by various factors, one of the most important factors are mother's diet and lifestyle. Harmful mother habits, malnutrition or dangerous foods can harm a growing fetus. Therefore, mother's diet during pregnancy is very important. The thesis analyzes these topics: Pregnancy, pregnancy weight gain during pregnancy and nutritional needs, importance of vitamins and minerals, avoidable foods during pregnancy, non-nutrients sometimes used by pregnant women and their effects on the future baby, vegetarianism diet during pregnancy.
Was quantitative study was conducted. 204 respondents were interviewed using the internet survey. The results were processed using the excel program.
The aim of the study – to evaluate the diet of pregnant women.
Exercise of the aim
1. Theoretically substantiated the importance of nutrition during pregnancy.
2. To evaluate the eating habits of pregnant women and their changes during pregnancy.
3. Disclose the use of food supplements among pregnant women.
4.To evaluate the pregnant women’s of water consumed per twenty - four hours.
Results of work:
1. Before pregnancy health strengthened 16,20 percent respondents, more than half past respondents – 62,30 percent health strengthened partly, did not strengthened the health – 21,60 percent respondents.
2. During pregnancy 50 percent of the respondents changed their eating habits. The majority of women who strengthening the health, it is 79,20 percent, consisted of women interested in a healthy diet and claiming that it is important to them.
3. Although it is recommended to increase calorie intake during pregnancy, but most of the respondents did not feel the need for it – 69,10 percent.
4. Majority or 94,70 percent. respondents eat the recommended amount of times per day, this is 5-6 times per day or 3-4 times, an just 4,70 percent eat 2 times or less.
5. Most respondents evaluated their diet well during the pregnancy – 55,40 percent, very well – 27,50 percent, satisfactory – 13,20 percent, perfect – 2,90 percent, very badly – 0,50 percent. There is also can notice a ratio with poor nutrition assessment and harmful habits during pregnancy.
Conclusion:
1. The need for nutrients increases during pregnancy (qualitative and quantitative), it is very important a balanced and varied diet. Pregnant women must get all the nutrients they need thus ensuring proper fetal development .Lack of essential nutrients especially vitamins and minerals, increases the risk of developing fetal development. Excess of vitamin A, unwashed fruits and vegetables, not heat treated fish and other seafood, properly not heat treated chicken and eggs can affect the health of the pregnant woman and the future baby.
2.Most women answered that nutrition it is important to them during pregnancy, however only half of the respondents replaced eating habits during pregnancy: the majority of women aged 30 and over, higher proportion of women aged 19-24. The majority part of women only follow the principles of a partially healthy nutrition, the other part of the women was evenly distributed, half women said that healthy diet during pregnancy is irrelevant and other that they are folloving health nutrition requirements.
3. More than half of the respondents used food supplements prescribed by a doctor, smaller part –chosen by themselves food supplements and part of respondents did not use food supplements. Respondents were mostly chosen to use of folic acid, vitamin D and dietary supplements complexes for pregnant women with all the necessary vitamins for pregnant and growing fetus.
4. Most of respondents consumed less than 2 liters of water per day, part of women drunk the recommended amount of water - 2 liters and more, and smaller part of respondents about 1 liter per twenty-four hours.