Santrauka:
Pagrindinis šio darbo tikslas – įvertinti maitinimosi įtaką kraujo pH balansui. Aptariami organizmo savireguliacijos mechanizmai, maisto produktų rūgštingumo ir šarmingumo kokybinės bei kiekybinės charakteristikos. Remiantis aprašytais faktais, aptariamas kai kurių lėtinių ligų išsivystymas, susijęs su mažo laipsnio metabolinės acidozės būsena. Praktiniam tyrimui atlikti, analizuojami klinikinėje laboratorijoje tirtų 10-ies žmonių, priklausančių rūgštiniam arba šarminiam mitybos modeliui, kraujo pH duomenys. Aprašomuoju duomenų analizės metodu įvertinama kraujo pH priklausomybė nuo dominuojančio maitinimosi tipo. Taip pat, aprašomojo duomenų analizės metodo pagalba atskleidžiama skirtingų mitybos tipų struktūra.
Empirinis tyrimas dalinai patvirtina, kad kraujo pH reikšmė priklauso nuo maitinimosi įpročių. Tačiau tyrimas nepatvirtina prielaidos, jog vakarietiškas mitybos modelis tikrai sukelia mažo laipsnio metabolinę acidozę.
Baigiamojo darbo apimtis yra 34 puslapiai be priedų, darbe pateikiamos 3 lentelės, 18 paveikslų, panaudotos literatūros sąrašą sudaro 20 šaltinių
Description:
The theme of this graduation thesis and its relevance is based on the assumption that the pH of the body is influenced by nutrition and that the long-term decrease in pH leads to some health problems. The main purpose of this study is to evaluate the influence of diet on blood pH balance. In the course of the work, self-regulation mechanisms of the organism's internal medium, qualitative and quantitative characteristics of acidity and alkalinity of food products are discussed. Also, based on the facts described before, the development of some chronic diseases associated with a low-grade metabolic acidosis is discussed.
For the purpose of the practical study pH meanings of 10 people belonging to the acidic or alkaline diet model tested in a clinical laboratory are analyzed. By using the descriptive data analysis method the dependence of blood pH on the dominant type of diet is evaluated. Also, by using the descriptive data analysis method the structure of different types of diet is revealed.
Empirical research partly confirms that blood pH depends on dietary habits. However, the study does not support the assumption that the western nutrition model really causes low-grade metabolic acidosis. This result is possibly associated with a small sample of the test and other individual characteristics.