Santrauka:
Baigiamąjį bakalauro darbą sudaro trys dalys: mokslinės literatūros analizė, empirinė dalis, rezultatai ir išvados.
Tyrimo metodai. Rengiant šį diplominį darbą buvo panaudoti tokie tyrimo metodai:
• Literatūros šaltinių analizė – įvairių literatūros šaltinių lietuvių ir anglų kalbomis analizė.
• Empirinis tyrimas - anoniminė anketinė apklausa tiriamoje įstaigoje.
• Statistinė duomenų analizė naudojant Microsoft Excel programinį įrankį.
• Stebėjimas – vaikų maitinimosi stebėjimas pusryčių, pietų ir vakarienės metu įprastą dieną.
Tyrimo metu buvo apklausta 102 respondentai, įstaigą lankančių vaikų tėveliai bei pedagogai ir įstaigos administracijos darbuotojai.
Tyrimo tikslas - išsiaiškinti tėvų bei įstaigos personalo požiūrį į naują sveikatai palankų perspektyvinį valgiaraštį.
Uždaviniai:
1. Remiantis literatūros šaltiniais, pateikti ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinimo ir maitinimosi ypatybių analizę.
2. Aprašyti sveikatai palankaus maisto ikimokyklinio ugdymo įstaigoje svarbą.
3. Atskleisti ir palyginti tėvų bei personalo požiūrį į sveikatai palankų perspektyvinį valgiaraštį.
Darbo rezultatai ir išvados.
1. Remiantis literatūros šaltiniais apžvelgtos sveikatai palankios vaikų mitybos ir maitinimosi ypatybės.
2. Aprašyta sveikatai palankaus maitinimosi ikimokyklinio ugdymo įstaigoje svarba, taip pat apžvelgtas naujasis maitinimo tvarkos aprašas.
3. Tyrimo pagalba atskleistas tėvų bei personalo požiūris į sveikatai palankų perspektyvinį valgiaraštį. Daugumos respondentų požiūris yra teigiamas, geriau įvertintas yra 2018-ųjų metų perspektyvinis valgiaraštis. Palyginti tėvų bei pedagogų požiūrio rezultatai į sveikatai palankų valgiaraštį statistiškai reikšmingi nebuvo
Description:
Relevance of the theme. A healthy lifestyle is the key factor which helps a human being to develop into a wholesome personality, avoid illnesses and strengthen one’s health. The society has a growing awareness of the importance of a healthy diet as the main element of a healthy lifestyle in child’s development. The greatest influence on the development of child’s lifestyle is attributed to the knowledge, experience and behaviour of the parents, the models of upbringing as well as the economic and social situation.
Research aim is to investigate the attitude of parents and personnel of the establishment towards a new health-promoting perspective menu.
Objectives:
1. To conduct the analysis of preschool children feeding practices and their eating habits based on scientific literature.
2. To define the importance of health-promoting food in an early childhood education establishment.
3. To reveal and compare the attitude of parents and personnel towards a health-promoting perspective menu.
Research methods. The first part of the thesis presents an analysis of the newest scientific literature, the insights of relevant scientists on the subject of health-promoting nutrition and its importance in the early childhood, and the analysis of theoretical aspects. The second part provides a case study conducted in the selected establishment. The study was conducted in Kaunas ‘Giliukas’ Nursery and Preschool by means of questionnaire survey which was employed to collect the data and assess the attitude of parents and personnel towards the changes of perspective menu. 102 respondents have participated in the survey, 70% of which constituted the parents of children attending the establishment. The data have been processed using Microsoft Excel software tools.
Results of research and conclusions. After the completion of research, it was determined that in the selected educational establishment parents and education specialists, as well as personnel, are content with the new menu and consider the changes to be positive. The respondents gave better evaluations to the health-promoting menu of the year 2018 than to the perspective menu of the year 2017. Having summarised the gathered information and having taken into consideration the suggestions of the respondents, a new menu has been prepared which has been coordinated with the State Food and Veterinary Service and is currently used in the establishment.