Santrauka:
Darbo tikslas. Sukurti sveikatai palankesnį meniu mobiliai prekybai, pasitelkiant įrangą, kuriai
nereikalingas aliejus, ir naudojant žaliavas, kurios papildo patiekalus maistinėmis skaidulomis bei
sumažina pridėtinio cukraus kiekį.
Darbo objektas. Sveikatai palankesnio meniu kūrimas mobiliai prekybai, pasirenkant sveikatai
palankius produktus.
Darbo struktūra. Darbą sudaro šios dalys: teorinė dalis, technologinė dalis (technologinė
dokumentacija, tyrimo metodika, rezultatai), finansinis – ekonominis projekto įvertinimas, išvados,
literatūros ir kitų informacijos šaltinių sąrašas, priedai.
Darbo rezultatai. Išanalizuota literatūra ir moksliniai straipsniai apie galimybę kokybišką maistą
tiekti vartotojui vykdant mobilią prekybą. Galima teigti, kad naudojant saldžias bulves, bei imbierą
patiekaluose, gaunamas sveikatai palankesnis maistas, kuris turėdamas mažesnį cukraus kiekį ir
daugiau maistinių skaidulų, padeda mūsų organizmui. Įtaką organizmui taip pat turi, aktyvūs imbiero
komponentai, kurie sumažina kraujo spaudimą ir palengvina širdies darbo krūvį. Projektuojamoje
mobilioje prekyboje pasiūlyti visaverčiai patiekalai. Sukurtas sveikatai palankesnis meniu, kurį
sudaro 10 patiekalų valgiaraštis, kuriuose yra naudojami produktai praturtinantys patiekalus
skaidulinėmis medžiagomis, bei sumažinantys pridėtinio cukraus kiekį. Sukurtos ir pateiktos visu
patiekalų technologinės kortelės, bei nuotraukos, kurios sudaro sveikatai palankesnį meniu mobiliai
prekybai. Aprašyti gamybos procesai, patiekalų apipavidalinimas, pateikti naudojami produktai bei
jų kiekiai 1-os porcijos gamybai. Aprašytas technologinis procesas naujai kuriamam desertui, bei
atlikti drėgmės matavimai kurie parodė palankiausią receptą norint, paruošti ne sausą produktą. Taip
pat atlikta juslinė analizė kuri padėjo išsirinkti tinkamiausią gamybos technologiją. Aprašyti patiekalų
kokybės bei saugos užtikrinimo metodai, bei darbo higienos aspektai, vadovaujantis Lietuvos
higienos norma HN 15/2021 „Maisto higiena“, ir Europos parlamento ir tarybos reglamentas EB
852:2004. Suprojektuotos gamybinės patalpos, taip, kad būtų užtikrinta maža kryžminės taršos
galimybė ir didelis darbo našumas. Atlikti projektuojamos įmonės ekonominiai skaičiavimai: per
dieną planuojamoms gamybos išlaidoms žadama išleisti 312,76 Eur, ir per mėnesį uždirbti 6423,76
Eur pelno.
Darbo apimtis. Darbą sudaro 42 puslapiai, 25 lentelės, 4 paveikslai, 19 literatūros šaltinių, 27 priedai.
Description:
The purpose of the paper. is to create a healthy menu for mobile commerce, while using equipment
that does not use oil and using ingredients that enrich meals with dietary fiber and reduces the amount
of additive sugar.
The object of the paper. Creation of a healthier menu for mobile commerce, by using healthier
produce.
The structure of the paper. The work consists of the following parts: theoretical part, technological
part (technological documentation, research methodology, results), financial - economic evaluation
of the project, conclusions, list of literature and other information sources, annexes.
The results of the paper. Literature and scientific articles on the possibility to provide quality meals
to the consumer through mobile commerce are analyzed. It can be said that the use of sweet potatoes
and ginger in dishes, produces healthier meals, with less sugar and more dietary fiber, that helps our
health. The human organism is also affected by the active components of ginger, which lowers blood
pressure and eases the workload of the heart. In the projected mobile commerce, full-fledged dishes
are offered. A healthier menu has been created, consisting of a 10-course menu that uses products
that enrich dishes with fiber and reduce the amount of added sugar. Technological cards for whole
dishes have been created and presented, as well as photos that form a healthier menu for mobile
commerce. The production processes, the plating of dishes, the products used and their quantities for
the production of 1 portion are presented. The technological process for the newly created dessert
was described, as well as moisture measurements were measured, which showed the most favorable
recipe for preparing a non-dry product. Sensory analysis was also carried out, which helped to choose
the most suitable production technology. The methods of ensuring the quality and safety of dishes, as
well as aspects of occupational hygiene, in accordance with the Lithuanian hygiene norm HN 15/2021
"Food Hygiene", and Regulation EC 852:2004 of the European Parliament and the Council are
described. Production facilities are designed to ensure a low probability of cross-contamination and
high productivity. Economic calculations of the projected company were carried out: EUR 312.76 is
planned to be spent on the planned production cost per day, and earn a profit of EUR 6423.76 per
month.
The volume of the paper. The paper includes 42 pages, 25 tables, 4 illustrations, 19 literature sources
and 27 appendixes