DSpace talpykla

Visuotinio maisto saugos standarto reikalavimų taikymas kvietinės duonos su džiovintomis žolelėmis bagečių gamyboje

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Vainienė, Virginija
dc.date.accessioned 2019-02-06T12:13:30Z
dc.date.available 2019-02-06T12:13:30Z
dc.date.issued 2018-06
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/697
dc.description Virginija Vainienė. Application of Requirements of Universal Food Safety Standard in Production of Wheat Bread Baguettes with Dried Herbs. The final paper, Scientife advisor: Dovilė Gailevičienė: Kauno kolegija; University of Applied Sciences, Faculty of Technologies; Departament off food technology. – Kaunas, 2018 The purpose of paper: application of requirements of Universal Food Safety Standard in production of wheat bread baguettes with dried herbs The object of the paper: wheat bread baguettes with dried herbs The structure of paper: Introduction, theoretical part, main part, conclusions / recommendations and suggestions, the list of literature and other sources of information, attachments, drawing of the company's building plan. The results of the paper: The manufacturibg of a new product WHEAT BREAD BAGUETTES WITH DRIED HERBS is designed. The productivity of the workshop is 1280 kg per shift. The company's working time is 247 days a year, the work schedule is interrupted, 5 working days per week, 8 hours. per day. There are working 11 employees. The premises of the company are 484.70 m2. The food safety and Principles of BRC's Global Food Safety Standard for Quality Assurance were analized. They are based on the HACCP system complemented by detailed binding programs. In the company, the continuous improvement of the management system is carried out according to Deming Cycle: "PLAN, DO, CHECK, ACT". The company carries out internal and external expert audits. By analyzing the flow chart, the potential biological, physical and chemical risk factors were marked, critical control points were identified, management tools were described and based on possible consequences. Mandatory programs describes the legislation and hygiene norms that prevent or reduce the risk to the minimum. There are laboratory control plans for raw materials, semi-finished products and products. Laboratory tests are carried out in internal and external laboratories. The volume of the paper: The paper includes 60 pages, 16 tables, 3 illustrations, 43 literature sources, 5 appendixes. Keywords: The Baguettes of wheat bread, food safety management standards, risk factors, allergens, self-regulatory laboratory, records, compulsory programs. en
dc.description.abstract Suprojektuotas naujas gaminio „Kvietinės duonos su džiovintomis žolelėmis bagečių“ gamybos cechas. Įmonės darbo laikas per metus 247 dienos, darbo grafikas pertraukiamas, 5 darbo dienos į savaitę, 8 val. į parą. Cecho našumas 1280 kg per pamainą. Įmonėje dirba 11 darbuotojų, įmonės patalpų plotas 484,70 m2. Išanalizuoti, maisto saugos ir kokybės užtikrinimui įmonės padalinyje įdiegto visuotinio maisto saugos standarto BRC veikimo principai. Jų pagrindą sudaro RVASVT sistema papildyta detaliomis būtinosiomis programomis. Įmonėje vadybos sistemos nuolatinis gerinimas vyksta pagal schemą: „PLANUOK, DARYK, TIKRINK IR TOBULINK“. Įmonėje atliekami tiek vidaus, tiek nepriklausomų ekspertų auditai. Analizuojant kvietinės duonos su džiovintomis žolelėmis bagečių gamybos technologinio proceso srauto diagramą, išskirti potencialūs biologiniai, fiziniai ir cheminiai maisto saugos rizikos veiksniai, nustatyti SVT, aprašytos jų valdymo priemonės, pagrįstos galimomis pasekmėmis. Privalomose programose aprašyti teisės aktai bei higienos normos, kuriais vadovaujantis užkertamas kelias rizikai arba ji mažinama iki minimumo. Sudaryti žaliavų, pusgaminių bei gaminių tyrimų planai, kurių vykdymas atliekamas įmonės bei išorinėse laboratorijose en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Kvietinės duonos bagetės, maisto saugos vadybos standartai, rizikos veiksniai en_US
dc.title Visuotinio maisto saugos standarto reikalavimų taikymas kvietinės duonos su džiovintomis žolelėmis bagečių gamyboje en_US
dc.title.alternative Application of Requirements of Universal Food Safety Standard in Production of Wheat Bread Baguettes with Dried Herbs en
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra