Santrauka:
Baigiamojo darbo tikslas – suprojektuoti vytintų dešrelių su anakardžiais ir trumais gamybos liniją.
Baigiamojo darbo objektas. Vytintos dešrelės su anakardžiais ir vytintos dešrelės su trumais.
Baigiamojo darbo struktūra. Įvadas, teorinė dalis, technologinė dalis, taikomoji metodologija,
finansinis – ekonominis projekto įvertinimas, išvados, literatūros ir kitų informacinių šaltinių sąrašas,
priedai.
Baigiamojo darbo rezultatai. Darbe pateikiamas dviejų produktų asortimentas: vytintų dešrelių su
anakardžiais 1000 kg/pam ir vytintų dešrelių su trumais 800 kg/pam. Nustatyti pagrindiniai
reikalavimai žaliavoms (kiauliena, kiaulienos lašiniai, anakardžiai, trumai, nitritinė druska ir kt.),
sudaryta vytintų dešrelių srauto diagrama ir aprašyti technologinio proceso etapai. Sudarytas vytintų
dešrelių gamybos saugos ir kokybės sąvadas, nustatyti svarbūs valdymo taškai: Žaliavų priėmimas
SVT – 1B, 1C, 1F, metalo detektorius SVT – 2F, gatavos produkcijos laikymas SVT – 2B. Parinkti
pagrindiniai įrenginiai, užtikrinantys sklandų gamybos procesą. Metodologiniais tyrimais nustatyta,
kad vytintų dešrelių ( po 6 dienų vytinimo) su anakardžiais pH yra 6,15. Dešrelių su trumais ( po 6
dienų vytinimo) pH yra 6,34. Įvertintos juslinės savybės, pasitelkus 7 vertintojus. Vertinimo rezultatai
atsispindi grafikuose. Abiejų dešrelių mėginiuose drėgnumas matuotas ekspress metodu, nustatyta,
kad dešrelių su trumais drėgmė po 36 min. kaitinimo 120 0C temp. yra 40,5 % , o dešrelių su
anakardžiais po 27 min. kaitinimo 120 0C temp. 31 %. Bendras vytintų dešrelių su anakardžiais ir
trumais gamybinis plotas – 638,60 m2. Atlikti vytintų dešrelių gamybos cecho ekonominiai
skaičiavimai. Apskaičiuota, kad įmonės atsipirkimo laikas 4 mėnesiai. Įmonės pelnas per metus
9128420,16 eurų.
Baigiamojo darbo apimtis: darbą sudaro 52 puslapiai, 22 lentelės, 7 paveikslėliai, 35 literatūros
šaltiniai, 1 priedas.
Description:
The purpose of the paper - to design a production line for dried sausages with cashews and truffles.
The object of the paper. Dried sausages with cashews and dried sausages with truffles.
The structure of the paper. Introduction, theoretical part, technological part, applied methodology,
financial-economic evaluation of the project, conclusions, list of literature and other information
sources, appendices.
The results of the paper. The range of two products is presented in the work: dried
sausages with cashews 1000 kg / shift and dried sausages with truffles 800 kg / shift. The main
requirements for raw materials (pork, pork lard, cashews, truffles, nitrite salt, etc.) have been
established, the flow diagram of dried sausages has been drawn up and the stages of the technological
process have been described. A compilation of safety and quality of production of dried sausages has
been developed, Critical Control Points have been identified: acceptance of raw materials CCP - 1B,
1C, 1P, metal detector CCP – 2P, storage of finished products CCP - 2B. The main equipment
ensuring a smooth production process has been selected. The total production area of dried sausages
with cashews and truffles is 638,60 m2. Economic calculations of the dried sausage production
workshop were performed. The pay-off period of the company is estimated to be four months.
Methodological studies have shown that the pH of dried sausages (after 6 days of drying) with
cashews is 6.15. The pH of sausages with truffles (after drying for 6 days) is 6.34. Sensory properties
were assessed using 7 evaluators. The results of the evaluation are reflected in the graphs. In the
samples of both sausages the moisture was measured by the express method, it was found that the
moisture of the sausages with truffles after 36 min. heating 120 0C temp. is 40.5%, and for sausages
with cashews after 27 min. heating 120 0C temp. 31%.
The volume of the paper: The paper consists of 52 pages, 22 tables, 7 figures, 35 references, 1
appendix.