DSpace talpykla

Pagyvenusių pacientų žinios apie sveiką mitybą ir maitinimosi įpročiai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Alionytė, Justina
dc.contributor.author Drapanauskaitė, Aistė
dc.date.accessioned 2022-02-17T13:00:46Z
dc.date.available 2022-02-17T13:00:46Z
dc.date.issued 2022-01
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/5616
dc.description Relevance of the thesis topic. Appropriate and wholesome diet is important for people of all ages, however this aspect becomes especially important for older age people, as the digestive system deteriorates, nutrients and other important substances get absorbed poorly, people have difficulty chewing, have chronic diseases and all these aspects affect their health. The World Health Organization emphasizes that about 50 to 60 per cent of health is determined by a person's lifestyle (Ministry of Health of the Republic of Lithuania, 2017). Malnutrition along with improper eating habits negatively affects human health, poor nutrition increases the risk of obesity, lipid disorders as well as increases the risk of chronic non-communicable diseases. The purpose of the thesis. To assess the knowledge of elderly patients about healthy eating and eating habits. Thesis tasks. To describe the principles and recommendations of a healthy diet; to disclose the knowledge of elderly patients about healthy eating; to identify the eating habits of elderly patients. The methodology of the final work. Quantitative research method and questionnaire survey of anonymous respondents were applied to the empirical research. The study group consisted of 52 randomly selected patients aged 60 to 74 years who were hospitalized in different hospitals. The study was conducted in December of 2021. Statistical data analysis was processed using descriptive statistics calculation method. Data were processed using Microsoft Excel. Research results. Based on study results, elderly patients lack knowledge about the pyramid of healthy eating as well as the main healthy diet ingredients. Many people do not know the adequate daily fluid intake. The results of the study brought to light that one in three elderly patients is not interested in their composition when choosing foods. Although it is recommended to drink 2.5 liters of water per day, only one in ten elderly patients drinks the recommended amount of fluids. It was determined that the diet of elderly patients was unhealthy and did not meet the recommendations for a healthy diet. There is insufficient consumption of fresh fruits and vegetables, cereals, fish and milk, also eating happens at night. Only one in three patients rate their diet as adequate. The main factors influencing patients' diets were found to be: financial status, influence of the family and other members. en_US
dc.description.abstract Baigiamojo darbo temos aktualumas. Tinkama ir visavertė mityba yra svarbi bet kokio amžiaus žmonėms, tačiau ypatingai aktuali tampa vyresniame ir pagyvenusiame žmogaus amžiuje, kadangi virškinimo sistemos būklė silpnėja, blogiau pasisavina maistines ir kitas svarbias medžiagas, žmonės susiduria su kramtymo sunkumais, turi lėtinių ligų ir tai įtakoja sveikatos būklę. Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad apie 50–60 procentų sveikatos lemia žmogaus gyvenimo būdas (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, 2017). Netinkama ir nevisavertė mityba daro neigiamą įtaką žmogaus sveikatai, netinkamai maitinantis didėja nutukimo, lipidų apykaitos sutrikimų rizika, didėja lėtinių neinfekcinių ligų rizika. Baigiamojo darbo tikslas. Įvertinti pagyvenusių pacientų žinias apie sveiką mitybą ir maitinimosi įpročius. Baigiamojo darbo uždaviniai. Aprašyti sveikos mitybos principus ir sveikos mitybos rekomendacijas; atskleisti pagyvenusių pacientų žinias apie sveiką mitybą; nustatyti pagyvenusių pacientų maitinimosi įpročius. Baigiamojo darbo metodika ir tiriamieji. Empiriniam tyrimui taikytas kiekybinis tyrimo metodas, anketinė anoniminių tiriamųjų apklausa. Tiriamųjų grupę sudaro 52 tiksliniu atrankos būdu atrinkti 60 – 74 metų amžiaus pacientai, hospitalizuoti skirtingose ligoninėse. Tyrimas atliktas 2021 m. gruodžio mėnesį. Statistinė duomenų analizė apdorota naudojant aprašomosios statistikos skaičiavimo metodą. Duomenys apdoroti naudojant Microsoft „Excel“ programą. Tyrimo rezultatai. Tyrimo duomenimis pagyvenusiems pacientams trūksta žinių apie sveikos mitybos piramidę, apie pagrindines maisto sudedamąsias dalis. Nemaža dalis nežino, kiek skysčių rekomenduojama suvartoti per parą. Tyrimo duomenys atskleidė, kad kas trečias pagyvenęs pacientas renkantis maisto produktus nesidomi jų sudėtimi. Nors skysčių rekomenduojama išgerti 2.5 litro per parą, reikiamą skysčių kiekį išgeria tik kas dešimtas pagyvenęs pacientas. Nustatyta, kad pagyvenusių pacientų mityba nėra palanki sveikatai ir neatitinka sveikos mitybos rekomendacijų. Nepakankamai vartojama šviežių vaisių ir daržovių, grūdinės kilmės produktų, žuvies bei pieno ir jo produktų, yra valgoma nakties metu. Savo mitybą kaip tinkamą vertina tik kas trečias pacientas. Nustatyta, kad pagrindiniai faktoriai įtakojantys pacientų mitybą yra: finansinė padėtis, šeimos ir kitų narių įtaka. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject sveika mityba, pagyvenusio amžiaus pacientai, maitinimosi įpročiai en_US
dc.title Pagyvenusių pacientų žinios apie sveiką mitybą ir maitinimosi įpročiai en_US
dc.title.alternative Knowledge of Healthy Diet and Eating Habits of Elderly Patients en_US
dc.type other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra