DSpace talpykla

Brassica napus Dodger sėklų kokybinis vertinimas pagal fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Šetkus, Antanas
dc.date.accessioned 2021-08-13T05:29:13Z
dc.date.available 2021-08-13T05:29:13Z
dc.date.issued 2021-06-25
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4947
dc.description Rapeseeds – is one of the most important commercial plants in Lithuania. Rapeseed oil is also used in the production of biofuel and as a food product in food factory and rapeseed meal is used as a source of protein for cattle, pigs, birds and fish. Rapeseed is grown for seeds, green fodder, silage and as siderates. Restrictions on processed rapeseed are becoming more widespread around the world. Their processing processes are more strictly documented in order to monitor the production process and improve the quality of rapeseed products. Research problem: what is the content of phenolic compounds and antioxidant activity in Brassica napus Dodger seeds? Object of research: Content of phenolic compounds and antioxdiant activity in Brassica napus Dodger seeds. Aim: to determine the qualitive evaluation of Brassica napus Dodger seeds in terms of phenolic compounds content and antioxidant activity. The goals: 1. Desribe the quantitative evaluation of Brassica napus Dodger seeds in terms of phenolic compound contents and antioxidant activity. 2. To determine the antioxidant activity of Brassica napus Dodger seeds by DPPH method. 3. To evaluate the content of phenolic compounds in seeds of Brassica napus Dodger by Folin – Ciocalteu method. Research methods: 1. Analysis of the scientific literature on the content of phenolic compounds ant antioxidant acivity found in the rapeseeds. 2. Determination of total phenolic compounds (Folin – Ciocalteu colorimetric method) in rapseeds by the method of quantitative analysis. 3. The antioxidant activity of Brassuca napus Dodger rapeseed is determined by the DPPH method for 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl. 4. Statistical data analysis using „Microsoft Office Excel 2010“ software. Subjects: Brassica Napus Dodger rapeseed extracts. A total of 42 samples. Research results and conclusions: It was found that the content of phenolic compounds in rapeseed extracts was not directly dependent on antioxidant activity, as the extracts with the highest content of phenolic compounds had a weaker antioxidant activity. It was also found that the antioxidant activity of rapeseed is most dependent on and increases with the extract concentration, the antioxidant activity is also influenced by the solvent, as a large difference between ethanol solvent and aqueous solvent was seen. en_US
dc.description.abstract Rapsai – vieni iš svarbiausių prekinių augalų Lietuvoje. Rapsų aliejus naudojamas biodegalų gamyboje ir kaip maisto produktas, o rapsų išspaudos – kaip baltymingas pašaras galvijams, kiaulėms, paukščiams bei žuvims. Rapsai auginami sėkloms, žaliajam pašarui, silosui ir kaip sideratai. Pasaulyje vis plačiau taikomi apribojimai perdirbamoms rapsų sėkloms. Jų perdirbimo procesai griežčiau dokumentuojami siekiant stebėti gamybos eigą ir gerinant rapsų produktų kokybę. Tyrimo problema: koks yra fenolinių junginių kiekis ir antioksidacinis aktyvumas Brassica Napus Dodger sėklose? Tyrimo objektas: Fenolinių junginių kiekis ir antioksidacinis aktyvumas Brassica napus Dodger sėklose. Tikslas: nustatyti Brassica napus dodger sėklų kokybinį vertinimą pagal fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą. Uždaviniai: 1. Aprašyti Brassica napus dodger sėklų kokybinį vertinimą pagal fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą. 2. Įvertinti Brassica napus dodger sėklų antioksidacinį aktyvumą DPPH metodu. 3. Nustatyti bendrą fenolinių junginių kiekį Brassica napus dodger sėklose. Darbo apibūdinimas: tyrimo metu buvo analizuojamos „Dodger“ rūšies rapsų sėklos. Buvo tiriama, kaip priklausys fenolinių junginių kiekis bei antioksidacinis aktyvumas nuo rapsų sėklų ekstraktų koncentracijų bei koncentracijos laiko. Tyrimo metodai: 1. Mokslinės literatūros analizė apie fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą rapsų sėklose. 2. Kiekybinės analizės metodu nustatomas bendras fenolinių junginių kiekis (Folin - Ciocalteu kolorimertiniu metodu) rapsų sėklose. 3. Antioksidacinis aktyvumas Brassica Napus Dodger rapsų sėklose nustatomas 2,2 – difenil – 1 - pikrilhidrazilo DPPH metodu. 4. Statistinė duomenų analizė naudojant „Microsoft Office Excel 2010“ programą. Tiriamieji: Brassica Napus Dodger rapsų sėklų ekstraktai. Iš viso 42 mėginiai. Darbo rezultatai ir išvados: Nustatyta, kad fenolinių junginių kiekis rapsų sėklų ekstraktuose nėra tiesiogiai priklausomas nuo antioksidacinio aktyvumo, kadangi ekstraktai turintys didžiausią kiekį fenolinių junginių pasižymėjo silpnesniu antioksidaciniu aktyvumu. Taip pat nustatyta, kad rapsų sėklų antioksidacinis aktyvumas labiausiai priklauso ir didėja nuo ekstrakto koncentracijos, antioksidaciniui aktyvumui įtakos taip pat turi tirpiklis, kadangi buvo matomas didelis skirtumas tarp etanolinio tirpiklio ir vandeninio tirpiklio. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Antioksidantai, antioksidacinis aktyvumas, fenoliai, rapsų sėklos en_US
dc.title Brassica napus Dodger sėklų kokybinis vertinimas pagal fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą en_US
dc.title.alternative Qualitative evaluation of Brassica napus Dodger seeds by the total amount of phenolic compounds and antioxidative activity en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra