DSpace talpykla

Prekybos centre esančių krepšelių ir vežimėlių rankenų mikrobinio užterštumo bei pirkėjų elgsenos laikantis rankų higienos vertinimas

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Janušauskaitė, Radvilė
dc.date.accessioned 2021-08-12T16:56:48Z
dc.date.available 2021-08-12T16:56:48Z
dc.date.issued 2021-06-25
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4943
dc.description As the consumption of the society increases so does the number of people who visit supermarkets and use shopping baskets and trolleys. By touching these surfaces customers contaminate handles and their own hands. Most of the bacteria that can be found on the surfaces can spread via the fecal-oral route and cause a wide range of diseases. All of this could be prevented by a proper hand hygiene and disinfection of the surfaces. Research problem: what is the quality of customers‘ hand hygiene and what is the microbiological contamination of shopping baskets and trolleys? Research aim: to assess customers‘ hand hygiene and microbiological contamination of shopping baskets and trolleys. Research object: microbiological contamination of shopping baskets and trolleys and customers‘ hand hygiene. Research objectives: 1. Describe the characteristics of bacteria found on surfaces and their effects on a human organism; 2. Compare microbiological contamination of shopping baskets and trolleys; 3. Reveal customers’ hand hygiene behaviours. Research methods: an analysis of documents and scientific literature. A quantitative survey and a qualitative microbiological examination. Microbiological tests were run based on the LST EN ISO 14698-1:2003 standard. One hundred samples were taken for this test (25 of each disinfected and not disinfected baskets and trolleys) and in each of these samples four main bacterial species were to be identified. Considering the survey, it consisted of 16 questions that helped determine customers’ hand hygiene behaviours. Research results and conclusion: the most commonly found bacteria on the surface of the shopping baskets and trolleys were S. aureus (40 pct.) and Enterococcus spp. (32 pct.), while P. aeruginosa growth was not detected. In comparison of disinfected shopping baskets and trolleys, trolleys tend to be more contaminated by bacteria, that is also the case when comparing their non-disinfected counterparts. The survey showed that most of the respondents wash their hands for the recommended period of time (58 pct.) but they do not wash them often enough after sneezing or coughing. Knuckles, thumbs, and fingertips are the least clean places of the hand. There is also a noticeable percentage of people who have started to wash (67,7 pct.) and disinfect (79,3 pct.) their hands more often because of the pandemic that was caused by SARS-CoV-2. en_US
dc.description.abstract Didėjant visuomenės vartotojiškumui didėja ir asmenų, kurie lankosi prekybos centruose ir naudoja parduotuvėse esančius krepšelius ar vežimėlius skaičius. Liesdami šiuos paviršius pirkėjai ne tik palieka savo bakterijas, tačiau ir perima dalį kitų žmonių paliktų bakterijų. Dauguma ant paviršių randamų bakterijų turi galimybę plisti fekaliniu – oraliniu būdu. Į burną patekusios bakterijos nuo užterštų mikrobais paviršių, rankų, priklausomai nuo savo rūšies, gali sukelti įvairias infekcines ligas, tačiau to galima išvengti laikantis tinkamos rankų higienos ir atliekat paviršių dezinfekciją. Problema: kokia krepšelių ir vežimėlių rankenų mikrobinė tarša bei pirkėjų elgsena laikantis rankų higienos? Tikslas: nustatyti prekybos centre esančių krepšelių ir vežimėlių rankenų mikrobinį užterštumą bei pirkėjų elgseną laikantis rankų higienos. Objektas: prekybos centre esančių krepšelių ir vežimėlių rankenų mikrobinis užterštumas bei pirkėjų elgsena laikantis rankų higienos. Uždaviniai: 1. Aprašyti paviršiuose randamų bakterijų charakteristikas bei liečiamųjų paviršių mikrobinės taršos poveikį žmogaus organizmui; 2. Palyginti dezinfekuotų ir nedezinfekuotų vežimėlių ir krepšelių rankenų mikrobinį užterštumą; 3. Atskleisti pirkėjų elgseną laikantis rankų higienos. Tyrimo metodika: mokslinės ir profesinės literatūros analizė. Kiekybinė anketinė apklausa ir kokybinis mikrobiologinis tyrimas. Mikrobiologinis tyrimas atliktas vadovaujantis LST EN ISO 14698-1:2003 standartu. Tyrimui atlikti iš viso buvo paimta 100 mėginių: po 25 nuo dezinfekuotų ir nedezinfekuotų krepšelių ir vežimėlių. Kiekybinės anketinės apklausos metu respondentams buvo pateikta 16 klausimų, kurie buvo naudojami vertinant pirkėjų elgseną laikantis rankų higienos. Rezultatai: dažniausiai aptinkamos bakterijos tiriant krepšelių ir vežimėlių rankenų mikrobinį užterštumą buvo S. aureus (40 proc.) ir Enterococcus spp. (32 proc.), P. aeruginosa augimas nebuvo aptiktas. Lyginant dezinfekuotus krepšelius ir vežimėlius, vežimėliai buvo labiau užteršti, taip pat ir atitinkamai lyginant nedezinfekuotus. Atlikus anketinę apklausą nustatyta, jog dauguma respondentų rankų plovimui skiria pakankamai laiko (58 proc.), tačiau nepakankamai dažnai jas plauna po nusikosėjimo ar čiaudėjimo, o krumpliai, nykščiai ir pirštų galai yra prasčiausiai prižiūrimos delnų vietos. Dėl SARS-CoV-2 sukeltos pandemijos asmenys pradėjo dažniau dezinfekuotis (79,3 proc.) ir plautis (67,7 proc.) rankas. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Rankų higiena, mikrobinė tarša, vežimėlis, krepšelis en_US
dc.title Prekybos centre esančių krepšelių ir vežimėlių rankenų mikrobinio užterštumo bei pirkėjų elgsenos laikantis rankų higienos vertinimas en_US
dc.title.alternative Evaluation of Microbial Contamination of Handles of Baskets and Trolleys in the Supermarket and Behaviour of Customers in terms of Hand Hygiene en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra