DSpace talpykla

Mokyklos-darželio „Rūtelė“ vaikų maitinimosi įpročių namuose ir mokykloje sąsajos

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Ulerytė, Simona
dc.date.accessioned 2020-10-20T12:42:48Z
dc.date.available 2020-10-20T12:42:48Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4058
dc.description Strukčinskienė, Strazdienė, Griškonis (2015, p. 5) state that “eating habits formed in childhood and established in adolescence determine the health and quality of life of an adult. Development of children's healthy lifestyle habits both in the family and in the educational institution is a significant factor in maintaining and strengthening health, a prerequisite for further quality of life”. Problem of the research. What are the connections between eating habits at home and at school among children attending the school-kindergarten “Rūtelė”? The subject matter of the research is the connections between children’s eating habits at home and at school. The aim of the research is to establish the connections between eating habits at home and at school among children in the school-kindergarten “Rūtelė”. Objectives: 1. To review the scientific literature on nutritional recommendations for children. 2. To reveal the eating habits of primary school children at school and kindergarten "Rūtelė" at home and at school. 3. To determine the connections between the school and kindergarten habits of primary school children and the school-kindergarten “Rūtelė”. Research methodology and subjects: October-November of 2019 made an analysis on scientific literature about children‘s feeding recommendations and eating habits was conducted. The quantitative research method applied to the empirical research is a questionnaire survey of the research participants. In order to conduct the survey, the contract No. F23-89 with the school-kindergarten “Rūtelė” was concluded. The performed study was presented and anonymous forms were dispensed to adult family members (130 units) during the parent-teacher conferences in school-kindergarten “Rūtelė” in Kaunas. The survey was conducted in February-March 2020. Statistical analysis of the obtained data was performed in “Microsoft Office Excel 2007”. Research results: 1. According to the literature, it is very important that children eat healthy food. Children are advised to eat three main courses (breakfast, lunch and dinner) and snack between main meals two to three times..2. Children of primary classes of Kaunas school-kindergarten “Rūtelė” usually have a snack at home once - twice, eat three main meals, consume enough fluids per day, eat only one portion of vegetables per day. At school, children also consume enough fluids, snack once or twice a day, and eat only one serving of vegetables a day. 3. Strong correlations were found and a strong positive correlation was found between students' eating habits at home and at school en_US
dc.description.abstract Strukčinskienė, Strazdienė, Griškonis (2015, p. 5) teigia, jog „vaikystėje susiformavę ir paauglystėje įsitvirtinę mitybos įpročiai lemia suaugusio žmogaus sveikatą ir gyvenimo kokybę. Vaikų sveikos gyvensenos įpročių ugdymas tiek šeimoje, tiek ugdymo įstaigoje – reikšmingas sveikatos tausojimo ir stiprinimo veiksnys, tolimesnio gyvenimo kokybės prielaida“. Tyrimo problema. Kokios mokyklos-darželio „Rūtelė” vaikų maitinimosi įpročių namuose ir mokykloje sąsajos? Tyrimo objektas – vaikų maitinimosi įpročių namuose ir mokykloje sąsajos. Tyrimo tikslas – įvertinti mokyklos-darželio „Rūtelė“ vaikų maitinimosi įpročių namuose ir mokykloje sąsajas. Uždaviniai: 1. Apžvelgti mokslinę dalykinę literatūrą apie mitybos rekomendacijas vaikams. 2. Atskleisti mokyklos-darželio „Rūtelė“ pradinių klasių vaikų maitinimosi įpročius namuose ir mokykloje. 3. Nustatyti mokyklos-darželio „Rūtelė“ pradinių klasių vaikų maitinimosi įpročių namuose ir mokykloje sąsajas. Tyrimo metodika ir tiriamieji: 2019 m. spalio-lapkričio mėn. atlikta mokslinės literatūros analizė apie vaikų maitinimo rekomendacijas ir vaikų maitinimosi įpročius. Empiriniam tyrimui taikytas kiekybinis tyrimo metodas – anketinė tiriamųjų apklausa, kuri buvo ruošiama 2019m gruodžio mėn. Apklausai atlikti sudaryta bendradarbiavimo sutartis Nr. F23-89 su mokykla-darželiu “Rūtelė”. 2020 m. vasario-kovo mėn. Kauno mokykloje-darželyje „Rūtelė“ tėvų susirinkimų metu suaugusiems šeimos nariams buvo pristatytas atliekamas tyrimas ir išdalintos anoniminės anketos (130 vnt.). Gautų duomenų statistinė analizė atlikta „Microsoft Office Excel 2007” programa. Tyrimo rezultatai: 1. Literatūros šaltinių duomenimis labai svarbu, jog vaikai maitintųsi sveikatai palankiu maistu. Vaikams rekomenduojama valgyti tris pagrindinius patiekalus (pusryčius, pietus ir vakarienę) bei užkandžiauti tarp pagrindinių valgymų du-tris kartus. Svarbiausias pagrindinis maitinimas vaikams yra pusryčiai. 2. Kauno mokyklos-darželio „Rūtelė“ pradinių klasių vaikai namuose dažniausiai užkandžiauja vieną – du kartus, suvalgo tris pagrindinius patieklus, suvartoja pakankamai skysčių per dieną, suvalgo tik vieną porciją daržovių per dieną. Mokykloje vaikai, taip pat suvartoja pakankamai skysčių, užkandžiauja vieną – du kartus per dieną ir suvalgo tik vieną porciją daržovių per dieną. 3. Nustatytos tvirtos sąsajos ir gauta stipri teigiama koreliacija tarp mokinių maitinimosi įpročių namuose ir mokykloje.   en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Vaikų maitinimosi įpročiai, maitinimosi rekomendacijos, sveikatai palankus maistas. en_US
dc.title Mokyklos-darželio „Rūtelė“ vaikų maitinimosi įpročių namuose ir mokykloje sąsajos en_US
dc.title.alternative The Connections Between Eating Habits at Home and at School Among Children in the School-Kindergarten “Rūtelė” en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra