DSpace talpykla

Diabetu sergančiųjų saldiklių vartojimo ypatumai ir poveikis sveikatai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Tiknius, Karolis
dc.date.accessioned 2020-10-20T12:42:24Z
dc.date.available 2020-10-20T12:42:24Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4057
dc.description Diabetes is a rapidly spreading disease worldwide. According to A. Urbonavičiūtė, V. Šapoka and V. Urbanavičius (2010, p. 103), epidemiological observations indicate that diabetes is one of the most common non-infectious diseases in the world and one of the most common causes of death in developed countries. Today artificial sweeteners such as saccharin and stevia are known for their low energy value and can serve as a sugar replacement for people with diabetes. Sweeteners are thought to affect blood glucose. Key words: Diabetes, sweeteners, link with health, characteristics of consumption. Research problem: What are the sweeteners consumption characteristics of diabetic people and what is its link to health? Research object: Diabetic people sweeteners consumption characteristics and its link with health. Aim of the study: To evaluate the characteristics of sweeteners consumption of diabetic people and its link with health of their use. Objectives of the research: 1) To describe the epidemiology and types of diabetes, its effects on the body, complications, prevention and treatment. 2) To disclose about sweeteners and sugar alternatives, their impact on metabolism and blood sugar levels. 3) To disclose the knowledge of diabetic people about sweeteners and its link with health. 4) To determine diabetic people sweeteners consumption characteristics. Research methods and subjects: A quantitative data collection study was conducted. Data was collected through an electronic survey questionnaire analyzing 116 respondents with diabetes. Data analysis was performed using descriptive statistics. The main results of the empirical study: 1) Respondents completely disagree with the statement that they choose sweeteners instead of regular sugar and only a minority agree with the statement that sweeteners help to maintain lower blood sugar and follow the recommendations given by specialists. 2) Respondents showed very different data after the survey. A very large proportion opt for sugar-free or low-sugar products, but not necessarily with sweeteners. About half of them do not use them at all, although almost everyone has heard of them and is aware of their benefits and drawbacks. This shows that their choice is not based on lack of information. en_US
dc.description.abstract Cukrinis diabetas visame pasaulyje sparčiai plintanti liga. A. Urbonavičiūtė, V. Šapoka ir V. Urbanavičius (2010, p. 103) teigia, jog epidemiologiniai stebėjimai rodo, kad cukrinis diabetas yra viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių neinfekcinių ligų ir viena dažniausių mirties priežasčių išsivysčiusiose šalyse. Šiais laikais gaminami dirbtiniai saldikliai tokie kaip sacharinas, stevija žinomi dėl savo mažos energinės vertės ir gali tarnauti kaip cukraus pakaitalas cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Manoma, kad saldikliai daro įtaką kraujyje esančiai gliukozei. Pagrindiniai žodžiai: Cukrinis diabetas, saldikliai, poveikis sveikatai, vartojimo ypatumai. Tyrimo problema: Kokie diabetu sergančiųjų asmenų saldiklių vartojimo ypatumai ir koks poveikis sveikatai juos vartojant? Tyrimo objektas: Diabetu sergančiųjų asmenų saldiklių vartojimo ypatumai. Poveikis sveikatai vartojant saldiklius. Tyrimo tikslas: Įvertinti diabetu sergančiųjų asmenų saldiklių vartojimo ypatumus ir poveikį sveikatai juos vartojant. Tyrimo uždaviniai: 1) Aprašyti cukrinio diabeto epidemiologiją, tipus, jo poveikį organizmui, esančias komplikacijas bei prevenciją ir gydymą. 2) Aprašyti saldiklius ir cukraus alternatyvas, jų poveikį metabolizmui ir gliukozes kiekiui kraujyje. 3) Atskleisti cukriniu diabetu sergančiųjų žinias apie saldiklius ir jų poveikį sveikatai. 4) Nustatyti diabetu sergančiųjų saldiklių vartojimo ypatumus. Tyrimo metodika ir tiriamieji: Kiekybiniame tyrime atliekama statistinė duomenų analizė, taikant anketinę apklausą, mokslinių šaltinių analizę. Elektronine anketa buvo apklausti 116 respondentų, sergančių cukriniu diabetu. Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: 1) Respondentai visiškai nesutinka su teiginiu, kad renkasi saldiklius vietoj įprasto cukraus ir tik mažuma sutinka su teiginiais, kad saldikliai padeda palaikyti mažesnį cukraus kiekį kraujyje bei palaikyti specialistų nurodytas rekomendacijas. 2) Atlikus tyrimą respondentai parodė labai įvairius duomenis. Labai didelė dalis renkasi becukrius ar mažai cukraus turinčius produktus, bet nebūtinai turinčius saldiklių. Maždaug pusė jų visai nevartoja, nors beveik visi yra apie juos girdeję ir žino jų naudą bei trūkumus. Tai parodo, kad jų pasirinkimas nėra paremtas informacijos stygiumi. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Cukrinis diabetas, saldikliai, poveikis sveikatai, vartojimo ypatumai en_US
dc.title Diabetu sergančiųjų saldiklių vartojimo ypatumai ir poveikis sveikatai en_US
dc.title.alternative Diabetic People Sweeteners Consumption Characteristics and its Link with Health en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra