DSpace talpykla

Kauno kolegijos dietetikos ir verslo fakulteto studentų cukraus vartojimo ypatumai.

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Peleckytė, Monika
dc.date.accessioned 2020-10-20T12:41:18Z
dc.date.available 2020-10-20T12:41:18Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4055
dc.description Nowadays, sugar consumption has become a sensitive problem, as it can be found everywhere - even in bread or tomato sauce, so it is not enough to simply not eat sweets to take care of your health. One of the main and most important reasons why we should pay attention to how much sugar we consume per day and reduce that amount is the diseases caused by excessive sugar consumption - type II diabetes, cardiovascular disease, obesity, oncological diseases and skin and dental problems. The aim of the bachelor thesis: To evaluate the peculiarities of sugar consumption in the study programs of Kaunas College, Faculty of Dietetics and Business. Objectives: 1. Describe the scientific literature on sugar. 2. To reveal the respondents' knowledge about sugar, its consumption and effects on the human body. 3. To compare the peculiarities of sugar consumption between students of study programs of the Faculty of Dietetics and Business. The methodology of the empirical research: analysis of scientific literature and strategy of quantitative, targeted selection research (online survey) and data analysis. The results and conclusions of the research: 1. Sugar consumption has risen sharply in recent decades, as has the incidence of chronic non-communicable diseases. Excessive sugar consumption is associated with diseases such as type II diabetes, acne, cardiovascular disease, oncological diseases, dental problems, and obesity and overweight. To avoid harm from excessive sugar consumption, sugar intake should be reduced to 24 g (4-5 teaspoons) per day. 2. One-third of business students are interested in a healthy diet and sugar intake. More than half of all respondents are aware of the health effects of excessive sugar consumption and the causes of chronic non-communicable diseases, but only more than half of dietetic students and a third of business students agree that excessive sugar consumption can lead to oncological diseases. 3. Students of the Kaunas College Dietetics study program are more interested in a healthy diet and sugar intake, consume less sugar-rich drinks and products than students of the Business Faculty study programs. en_US
dc.description.abstract . Šiuo metu cukraus vartojimas tapo opia problema, nes jo galima rasti visur – net duonoje ar pomidorų padaže, tad norint rūpintis savo sveikata, jau neužtenka tiesiog nevalgyti saldumynų. Vienas pagrindinių ir svarbiausių aspektų, kodėl turėtume atkreipti dėmesį į tai, kiek cukraus per parą suvartojame ir tą kiekį mažinti, yra perteklinio cukraus vartojimo sukeliamos ligos - II tipo cukrinis diabetas, širdies bei kraujagyslių ligos, nutukimas, onkologiniai susirgimai bei odos ir dantų problemos. Tyrimo tikslas. Įvertinti Kauno kolegijos dietetikos ir verslo fakulteto studijų programų studentų cukraus vartojimo ypatumus. Uždaviniai. 1. Aprašyti mokslinę literatūrą apie cukrų ir jo perteklinio vartojimo poveikį žmogaus organizmui. 2. Atskleisti respondentų žinias apie cukrų, jo vartojimą ir poveikį žmogaus organizmui. 3. Palyginti daug cukraus turinčių produktų vartojimą tarp dietetikos ir verslo fakulteto studijų programų studentų. Metodai. Mokslinės literatūros analizė, kiekybinis, tikslinės atrankos tyrimas (internetinė apklausa) ir duomenų analizė. Rezultatai ir išvados. 1. Per pastaruosiuos dešimtmečius cukraus vartojimas ypač išaugo, kartu ir sergamumas lėtinėmis neužkrečiamomis ligomis. Su per dideliu cukraus vartojimu siejamos tokios ligos kaip II-ojo tipo cukrinis diabetas, aknė, širdies ir kraujagyslių ligos, onkologiniai susirgimai, dantų problemos bei nutukimas ir antsvoris. Siekiant išvengti perteklinio cukraus vartojimo daromos žalos, suvartojamo cukraus kiekį reikia sumažinti iki 24 g ( 4-5 arbatiniai šaukšteliai) per parą. 2. Trečdalis verslo fakulteto studentų domisi sveikatai palankia mityba ir suvartojamu cukraus kiekiu. Daugiau nei pusė visų respondentų žino apie perteklinio cukraus vartojimo poveikį sveikatai ir sukeliamas lėtines neužkrečiamas ligas, tačiau tik daugiau negu pusė dietetikos studentų ir trečdalis verslo fakulteto studentų sutinka, kad per didelis cukraus vartojimas gali lemti onkologinių ligų atsiradimą. 3. Kauno kolegijos dietetikos studijų programos studentai labiau domisi sveikatai palankia mityba ir suvartojamu cukraus kiekiu, mažiau vartoja daug cukraus turinčių gėrimų ir produktų nei verslo fakulteto studijų programų studentai. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Sveikata, cukrus en_US
dc.title Kauno kolegijos dietetikos ir verslo fakulteto studentų cukraus vartojimo ypatumai. en_US
dc.title.alternative Peculiarities of Sugar Consumption in Kaunas College, Faculty of Dietetics and Business en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra