DSpace talpykla

Vegetarų maitinimosi ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Martuzevičiūtė, Mantvilė
dc.date.accessioned 2020-10-20T12:40:41Z
dc.date.available 2020-10-20T12:40:41Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4054
dc.description The research on nutrition around the world proves that nutrition is very important to our health. Based on the literature, people who follow vegetarian diet, especially vegan diet, do not provide the organism with all the needed nutrients such as calcium, iron, vitamin B12 and proteins (McEvoy, Temple, Woodside, 2012). There is not many research like this in Lithuania, so this research wants to analyze vegetarian diet peculiarities and its interface with recommendations of a healthy nutrition. The aim of the study. The methods to accomplish the aim are the following: To evaluate the peculiarities of a vegetarian diet. Research tasks: 1. To review the scientific and subject literature on the concept of healthy nutrition and the peculiarities of vegetarianism. 2. To reveal vegetarian diet habits 3. Compare the peculiarities of vegetarian nutrition with healthy eating recommendations. Methods and contingent: The research was conducted from October 2019 to March 2020. The questionnaire survey was conducted on the website www.apklausos.lt. On January 2020, survey was sent to vegetarians and also shared on various vegetarians groups in social media. Since the research took place on the social media, during January and March, there was completed 227 questionnaires with all answered questions. The following empirical research methods were used: 1. Analysis of scientific literature on examples of healthy nutrition and peculiarities of vegetarianism. 2. Quantitative research - a questionnaire survey on the peculiarities of vegetarian nutrition. 3. Statistical data analysis using Microsoft Excel (2016) program. Results and conclusions: 1. Nutrition is one of the major factors affecting human health. A balanced and varied diet has a positive effect on human health, but malnutrition can be the cause of many chronic diseases. It is important to have a variety of foods, more often plant-based foods, vegetables, fruits, cereals, and water. There are different types of vegetarianism, all vegetarians do not consume meat, and vegans do not consume any animal products. 2. Most vegetarians eat a balanced diet. The majority of the respondents eat vegetables, fruits and cereals every day, do not eat in a hurry, almost half of the respondents consume soy and soy products 1-2 times a week and include legumes in their diet every day .3. Most vegetarians follow healthy eating recommendations, but almost a fifth of vegetarians eat in fast food restaurants, more than half drink insufficient fluids and eat irregularly. Research has shown that a vegan diet is detrimental to health, as most vegans are often found to have low levels of iron in their blood. en_US
dc.description.abstract Visame pasaulyje atlikinėjami tyrimai mitybos tema įrodo, kad mityba yra labai svarbi mūsų sveikatai. Remiantis literatūra, laikantis vegetariškos, o ypatingai veganiškos mitybos, žmogus neaprūpina savo organizmo reikalingomis medžiagomis, kaip kalcis, geležis, vitaminas B12 bei baltymais (McEvoy, Temple, Woodside, 2012). Lietuvoje tokių tyrimu labai nedaug, todėl šiuo tyrimu norima detaliau išanalizuoti vegetarinio maitinimosi ypatumus bei palyginti juos su sveikos mitybos rekomendacijomis. Darbo tikslas: įvertinti vegetarų maitinimosi ypatumus. Tyrimo uždaviniai: 1. Apžvelgti mokslinę ir dalykinę literatūrą apie sveikos mitybos sampratą ir vegetarizmo ypatumus. 2. Atskleisti vegetarų maitinimosi įpročius. 3. Palyginti vegetarų maitinimosi įpročius su sveikos mitybos rekomendacijomis. Empirinio tyrimo metodika ir kontingentas: Tyrimas atliktas 2019 metų spalio – 2020 metų kovo mėnesiais. Anketinė apklausa buvo vykdoma internetiniame puslapyje www.apklausos.lt. Sausio mėnesį nuoroda į anketą buvo pasidalinta socialiniuose tinkluose esančiose uždarose vegetarizmą propaguojančių žmonių grupėse. Kadangi tyrimas vyko internetinėje platformoje, per socialinius tinklus, kovo mėnesį, buvo gautos 277 anketos su atsakytais klausimais. Taikyti šie empirinio tyrimo metodai: 1. Mokslinės literatūros analizė apie sveikos mitybos sampratą ir vegetarizmo ypatumus. 2. Buvo atliktas kiekybinis tyrimas - anketinė apklausa apie vegetarų maitinimosi ypatumus. 3. Atlikta statistinė duomenų analizė naudojant Microsoft Excel (2016) programą. Rezultatai ir išvados: 1. Mityba vienas pagrindinių veiksnių, turinčių įtakos žmogaus sveikatai. Subalsuota bei įvairi mitybą teigiamai veikia žmogaus sveikatą, tačiau netinkama mityba gali būti daugelio lėtinių ligų atsiradimo priežastis. Svarbu, jog mityboje būtų įvairus, dažniau augalinės kilmės maistas, daržoves, vaisiai, grūdiniai produktai, vanduo. Yra įvairių vegetarizmo rūšių, visi vegetarai nevartoja mėsos, o veganai nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų. 2. Dauguma vegetarų maitinasi subalansuotai. Didžioji dalis tiriamųjų kasdien valgo daržoves, vaisius, grūdinės kilmės produktus, valgo neskubėdami, beveik puse respondentų 1-2 kartus per savaitę vartoja soją ir sojos produktus bei kasdien į savo mitybą įtraukia ankštines daržoves. 3. Didžioji dalis vegetarų laikosi sveikos mitybos rekomendacijų, tačiau beveik penktadalis vegetarų maitinasi greito maisto restoranuose, daugiau nei pusė geria nepakankami skysčių bei maitinasi nereguliariai. Tyrimas parodė, jog veganinė mityba yra nepalanki sveikatai, nes daugumai veganų dažnai nustatomas geležies kiekio kraujyje sumažėjimas en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Mityba, maitinimasis, vegetarizmas, sveika mityba en_US
dc.title Vegetarų maitinimosi ypatumai en_US
dc.title.alternative Nutrition Features of Vegetarian Diet en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra