DSpace talpykla

Pagyvenusių žmonių mityba

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Kasinskaitė, Simona
dc.date.accessioned 2020-10-20T12:39:35Z
dc.date.available 2020-10-20T12:39:35Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4052
dc.description The topic of the bachelor thesis is the nutrition of the elderly. Relevance of the topic. According to the data of the Department of Statistics of the Republic of Lithuania (2019), there is an increase of elderly in the population of Lithuania, and the research made in 2013–2014 shows that "Lithuanians eat less vegetables and fruits: only a third of fresh vegetables are eaten every day, on average only 260 g of vegetables and fruits are consumed per day." – says A. Barzda and others (2016). The aim. To evaluate the diet of the elderly. Objectives. 1. To describe the changes in the body with aging, the diet of the elderly, the main nutrients and healthy eating recommendations for the elderly.. 2. To reveal the dietary habits of the elderly and the products they use from different food groups. 3. To compare the dietary habits of the elderly with the recommendations of a healthy diet. The methodology. Analysis of sources of scientific literature - for revealing the theoretical task. A quantitative study by using questionnaire survey method, data analysis – descriptional statistical method performed by data calculation program MS Excel. The results. After conducting a questionnaire analysis of the survey and evaluating all the most important visible cases - the majority of respondents are following healthy eating recommendations. Almost all respondents choose a good and balanced diet based on healthy eating recommendations. Conclusions. 1. Analysis of the scientific literature reveald, that as a person ages, many physiological changes take place in the human body: weight and apetite loss, deterioration of the condition of teeth, weakening of the sense of smell and taste receptors, deterioration of vision and hearing. Changes related to aging encourage to search for information on how nutrition can help elderly stay mentally and physically healthy, as proper and balanced food provides the body with the necessary nutrients and energy. 2. After evaluating the obtained results, it was found that 4/5 of the respondents eat more than 3 times a day, but half of all respondents eat irregularly. Everyone eats fresh, home-made food and chooses to cook and stew it. When assessing food consumption, respondents promote food diversity by choosing the widest possible range of products in their daily diet. 3. Most seniors choose the number and duration of meals a day, products that ensure the receipt of essential nutrients in accordance with the recommendations of a healthy diet, but additionally salt the food, which is not entirely in line with the recommendations for the elderly. en_US
dc.description.abstract Pagyvenusių žmonių mityba. Temos aktualumas. Remiantis Lietuvos Respublikos statistikos departamento duomenimis (2019), Lietuvoje didėja vyresnio amžiaus gyventojų skaičius, o 2013-2014 metais vykdyto tyrimo rezultatai rodo, kad gyventojai vartoja per mažai kai kurių maisto produktų: ypač vaisių ir daržovių. „Lietuvos gyventojai per mažai vartoja daržovių ir vaisių: kasdien šviežių daržovių valgo tik trečdalis gyventojų, per dieną vidutiniškai suvartojama tik apie 260 g daržovių ir vaisių.” - teigia A. Barzda ir kt. (2016). Tyrimo tikslas. Įvertinti pagyvenusių žmonių mitybą Uždaviniai. 1. Aprašyti organizmo pokyčius senstant, pagyvenusių žmonių mitybą, pagrindines maistines medžiagas ir sveikos mitybos rekomendacijas pagyvenusiems žmonėms. 2. Atskleisti pagyvenusių žmonių mitybos įpročius ir dažniausiai vartojamus produktus iš pagrindinių maistinių produktų grupių. 3. Palyginti pagyvenusių žmonių mitybos įpročius su sveikos mitybos rekomendacijomis. Tyrimo metodologija. Teoriniam uždaviniui atskleisti naudota mokslinės literatūros šaltinių analizė. Atliktas kiekybinis tyrimas. Duomenų rinkimui naudotas anketinės apklausos metodas, duomenų analizei – aprašomosios statistikos metodas, naudojantis MS Excel programa. Rezultatai. Atlikus anketinės apklausos analizę ir įvertinus visus rezultatus nustatyta, kad dauguma respondentų maitinasi pagal sveikos mitybos rekomendacijas. Beveik visi respondentai renkasi tinkamą ir subalansuotą mitybą atsižvelgdami į sveikos mitybos rekomendacijas. Išvados. 1. Mokslinės literatūros analizė atskleidė, kad senstant žmogaus organizme vyksta daug fiziologinių pokyčių: mažėja kūno masė, apetitas, prastėja dantų būklė, silpnėja uoslė, silpsta skonio receptoriai, prastėja rega ir klausa. Su senėjimu susiję pokyčiai skatina ieškoti informacijos, kaip mityba gali padėti jiems išlikti psichiškai ir fiziškai sveikais, nes tinkamas ir subalansuotas maistas organizmui teikia reikiamas maistines medžiagas ir energiją. 2. Įvertinus gautus rezultatus, nustatyta, kad 4/5 respondentų valgo daugiau nei 3 kartus per dieną, tačiau pusė visų respondentų valgo nereguliariai. Visi valgo šviežią, namuose pagamintą maistą, o jo gaminimui renkasi virimą ir troškinimą. Vertinant maisto produktų suvartojimą, respondentai propaguoja maisto įvairovę, pasirinkdami kuo įvairesnius produktus jų kasdienėje mityboje. 3. Dauguma senjorų paros valgymų skaičių ir trukmę, produktus, užtikrinančius pagrindinių maistinių medžiagų gavimą renkasi laikydamiesi sveikos mitybos rekomendacijų, tačiau papildomai sūdo maistą, kas ne visai atitinka vyresnio amžiaus žmonių grupei skirtas rekomendacijas. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Pagyvenusių mityba, mityba, pagyvenę žmonės en_US
dc.title Pagyvenusių žmonių mityba en_US
dc.title.alternative The Nutrition of the Elderly en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra