DSpace talpykla

Pievagrybių auginimo technologijos

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Gugas, Karolis
dc.date.accessioned 2020-07-02T05:39:52Z
dc.date.available 2020-07-02T05:39:52Z
dc.date.issued 2020-06-18
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3188
dc.description In order to implement the set goal and objectives, different research methods were applied: analysis of scientific literature and analysis of summaries, interviews, documents. Conclusion of the final work: after the analysis of scientific and professional literature, it can be stated that the technology of mushroom growing in Lithuania is not a priority, but it is being developed. After the analysis of the selected mushroom growing technology. It can be said that the mushroom growing technology in company X is very promising. Several species of champignons were bred from a non-toxic mushroom. With the advent of demand, champignon growing became popular, these days the USA is leading the way in mushroom growing, in Europe most mushrooms are grown in France and Germany. The mushroom growing business is also being developed in Lithuania. The main mushroom grower in the country is Company X. At X, mushrooms are grown industrially. The main technological elements on which the quantity and quality of production depend is compost. It is prepared from straw, manure, slurry, water and gypsum. These compost components are mixed, matured (with constant stirring and aeration) and pasteurized. Compost preparation takes 22 days. In the prepared compost, the seeds are poured and a layer of peat a few centimeters is spread. Under optimal conditions (relative humidity 65-70%, air temperature 25 °) mushrooms germinate within 7 days. Another important technological element of mushroom growing is the thinning of champignons. This is done twice. By growing champignons in this way, about 7 kg of champignons can be grown per m2. Company X grows 14.5 thousand. tons of champignons, they are sold both in Lithuania and in foreign markets. The company has been operating since 1994, but some of the technological processes for growing mushrooms are quite basic, such as composting. In this department a lot of work is done by hand, the building is not modern. One of the environmental problems is the smell emanating from the company. After comparing the prices, it was found that the lowest prices of champignons are offered by PC IKI, 1kg -1.99 €, 400g- 0.79 €, 1 kg of champignons was the most expensive by BARBORA, and PC Rimi, 2.49 € , and the most expensive 400g - 1.49 € PC Rimi. en_US
dc.description.abstract Siekiant įgyvendinti užsibrėžtą darbo tikslą ir uždavinius, buvo taikyti skirtingi tyrimo metodai: mokslinės literatūros analizė ir apibendrinimo, interviu, dokumentų analizė. Baigiamojo darbo išvada: atlikus mokslinės ir profesinės literatūros analizę, galima teigti, kad pievagrybių auginimo technologija Lietuvoje nėra prioritetinė, tačiau plėtojama. Atlikus pasirinkto pievagrybių auginimo technologijos analizę. Galima teigti, pievagrybių auginimo technologija X įmonėje yra labai perspektyvi. Iš nenuodingo grybo buvo išveistos kelios rūšys pievagrybių. Atsiradus paklausai, pievagrybių auginimas populiarėjo, šiomis dienomis pievagrybių auginime pirmauja JAV, Europoje daugiausiai pievagrybių užauginama Prancūzijoje ir Vokietijoje. Pievagrybių auginimo verslas plėtojamas ir Lietuvoje. Šalyje pagrindinis pievagrybių augintojas yra “ X įmonė“. „X“ įmonėje pievagrybiai auginami pramoniniu būdu. Pagrindiniai technologiniai elementai, nuo kurių priklauso, produkcijos kiekis ir kokybė yra kompostas. Jis ruošiamas iš šiaudų, mėšlo, srutų, vandens ir gipso. Šitos komposto sudėtinės dalys sumaišomos, brandinamos (nuolat maišant ir vėdinant) ir pasterizuojamos. Komposto ruošimas trunka 22 dienas. Į paruoštą kompostą, beriamos sėklos ir užberiamas kelių centimetrų durpių sluoksnis. Laikant optimaliomis sąlygomis (santykinis drėgnumas 65-70%, oro temperatūra 25°) pievagrybiai išdygsta per 7 dienas. Kitas svarbus pievagrybių auginimo technologinis elementas – pievagrybių retinimas. Tai atliekama du kartus. Tokiu būdu auginant pievagrybius 1 m2 gali būti išauginama apie 7 kg pievagrybių. „X“ įmonėje per metus užauginama 14,5 tūkst. tonų pievagrybių, juos parduoda tiek Lietuvoje, tiek užsienio rinkose. Įmonė veikia nuo 1994 m., tačiau kai kurie pievagrybių auginimo technologiniai procesai yra pakankamai elementarūs, pvz., komposto ruošimo. Šiame padalinyje daug darbų atliekama rankomis, pastatas nėra modernus. Viena iš aplinkosauginių problemų – kvapas, sklindantis iš įmonės. Atlikus kainų lyginimą, buvo nustatyta, jog mažiausias pievagrybių kainas siūlo PC „IKI“ , 1kg -1,99 €, 400g- 0,79 € , 1 kg pievagrybių brangiausiai kainavo „ BARBORA“, bei „PC Rimi“, 2,49 € na o brangiausiai 400g- 1,49 € „PC Rimi“. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Pievagrybiai, auginimo technologija, kompostas, higroskopija en_US
dc.title Pievagrybių auginimo technologijos en_US
dc.title.alternative ltivation technologies of champignon mushroom (Agaricus bisporus) en_US
dc.title.alternative Cultivation technologies of champignon mushroom (Agaricus bisporus) en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra