DSpace talpykla

Rizikos veiksnių valdymas Milano Saliami dešros gamyboje

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Gečas, Eligijus
dc.date.accessioned 2020-06-25T11:55:02Z
dc.date.available 2020-06-25T11:55:02Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3048
dc.description After reviewing theoretical scientific analysis, it was sort out that various of bacteria could be found in meat products, bacteria’s like Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter. Processing of “Milano salami” can take up to 9 weeks, for this reason the aim is to find an accelerated process. Scientist say that if all the requirements of food safety are followed through the accelerated process than its possible to create as good quality product as processed in traditional way.To control risk factors raw materials (pork, spices and other) and packaging materials (protein shells, vacuum bags and other) list was created in which the requirements of food quality and safety were listed. Description of “Milano salami” was created and the calculation for productivity of 980 kg during shift. Needed raw materials for annual production: pork ham 119 500 kg, beef 71 700 kg, other appendixes are submitted in table 4 in annex 3. To create the best quality product, it is important to follow the technological diagram in which, it is possible to identify the food safety risks (biological and physical) and their customized management measures. In order to control risk factors it is important to predict critical control points: CCP 2B – raw materials receiving, CCP 2B – storage of raw materials, this point can be managed when the temperature of the warehouse is being controlled, CCP 3F – checking the production with metal detector. After calculating equipment area, walkthrough coefficient, warehouse size according to raw material quantity and loading rate, also after premises layout, evaluation of cross - contamination and risk factors it was found that the area of the factory is 662.47 m2. Taking into consideration financial – economic indicators, dry cured “Milano salami” sausage will be sold at price of 2.39 euro per 250 grams, the price of one kilo – 9.59 euro. en_US
dc.description.abstract Atlikus teorinę mokslinių šaltinių analizę išsiaiškinta, jog mėsos produktuose galima aptikti Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Campylobacter bakterijų. „Milano saliami“ dešrų gamybos procesas gali užtrukti net iki 9 savaičių, todėl, siekiama atrasti pagreitintos gamybos būdų. Mokslininkai aiškina, kad, iš esmės, pagreitinto gamybos proceso metu, laikantis visų saugos reikalavimų, galima pagaminti ne mažiau kokybišką produktą nei pagamintą tradiciniu būdu. Rizikos veiksniams valdyti parengti žaliavų (kiaulienos, prieskonių ir kt.) ir pakavimo medžiagų aprašai (baltyminiai apvalkalai, vakuuminiai maišeliai), kuriuose numatyti kokybės ir saugos reikalavimai. Sudarytas „Milano saliami“ dešros aprašas bei atlikti skaičiavimai 980 kg/pam našumui. Žaliavų kiekis reikalingas metinei gamybai: kiaulienos kumpio 119 500 kg, jautienos 71 700 kg ir kiti priedai pateikti 3 priedo 4 lentelėje. Gaminant geriausios kokybės produktą svarbu vadovautis sudaryta technologine srauto diagrama, kurioje identifikuoti galimi maisto saugos rizikos veiksniai (biologiniai ir fiziniai) bei pritaikytos jų valdymo priemonės. Rizikos veiksnių kontrolei numatyti svarbus valdymo taškai: SVT 1B – žaliavų priėmimas, SVT 2B – žaliavų laikymas, valdomas kontroliuojant temperatūrą (0-60C), SVT F1 – produkto tikrinimas metalo detektoriumi. Apskaičiavus įrenginių plotus, praėjimo koeficientus, sandėlių dydžius pagal žaliavų kiekį ir sukrovimo normas bei atlikus patalpų išplanavimą įvertinant kryžminę taršą ir rizikos veiksnius gauta, kad įmonės plotas 662,47 m2. Atsižvelgiant į finansinius-ekonominius rodiklius vytinta „Milano saliami“ dešra bus parduodama 250 g pakuotėje už 2,39 Eur, o 1 kg kaina – 9,59 Eur. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject vytinta dešra, Milano saliami, maisto sauga, rizikos veiksniai en_US
dc.title Rizikos veiksnių valdymas Milano Saliami dešros gamyboje en_US
dc.title.alternative Control of risk factors in production of Milano saliami sausages en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra