DSpace talpykla

Maisto saugos vadybos sistemos reikalavimų taikymas beglitiminių bandelių gamybos įmonėje

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Kazonė, Odeta
dc.date.accessioned 2020-06-25T11:24:18Z
dc.date.available 2020-06-25T11:24:18Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3042
dc.description Researchers say wheat flour can cause allergies due to the gluten in the protein they contain. For this reason, in the manufacture of flour products, wheat flour is replaced by another type of gluten-free flour, e.g. corn. For the production of gluten-free shortcrust pastries, dried dates and wheat flour were replaced with gluten-free maize flour, avoiding added sugar. To ensure food safety, the analysis of risk factors during the production of gluten-free buns was performed from the receipt of raw materials to the delivery of products to the customer. To this end, descriptions of raw materials, ingredients, packaging materials and finished buns used in the production of brittle gluten-free buns have been prepared. A flow diagram of the technological process of brittle buns has been prepared for the analysis of food safety risk factors throughout the food production chain. In the production chain of fragile buns (applying the requirements of the FSSC 22000 standard), possible food safety risk factors were examined and their management measures were applied (necessary programs, CCP-1F Product control with a metal detector). In order to assess possible cross-contamination, a plan of the premises of the bun production workshop was prepared. After performing technological calculations, the cost price of fragile gluten-free buns was determined - 10.62 Eur / kg en_US
dc.description.abstract Mokslininkų teigimu, kvietiniai miltai gali sukelti alergijas dėl jų sudėtyje esančio baltymo glitimo. Dėl šios priežasties gaminant miltinius gaminius kvietiniai miltai pakeičiami kitos rūšies be glitimo miltais, pvz. kukurūzų. Trapios tešlos bandelių be glitimo gamybai, išvengiant pridėtinio cukraus, naudotos džiovintos datulės bei kvietiniai miltai pakeisti į kukurūzų miltus be glitimo. Maisto saugos užtikrinimui rizikos veiksnių analizė bandelių be glitimo gamybos metu atlikta nuo žaliavų priėmimo iki produktų pateikimo klientui. Tuo tikslu parengti trapių beglitiminių bandelių gamyboje naudojamų žaliavų, sudedamųjų dalių, pakavimo medžiagų ir pagamintų bandelių aprašai. Maisto saugos rizikos veiksnių analizei visoje maisto gamybos grandinėje atlikti parengta trapių bandelių technologinio proceso srauto diagrama. Trapių bandelių gamybos grandinėje (taikant FSSC 22000 standarto reikalavimus) išnagrinėti galimi maisto saugos rizikos veiksniai ir pritaikytos jų valdymo priemones (būtinosios programos, SVT-1F Produkto kontrolė metalo detektoriumi). Vertinant galimą kryžminę taršą, parengtas bandelių gamybos cecho patalpų planas. Atlikus technologinius skaičiavimus, nustatyta trapių beglitiminių bandelių savikaina – 10,62 Eur/kg. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject maisto sauga, kokybė, glitimas, bandelės en_US
dc.title Maisto saugos vadybos sistemos reikalavimų taikymas beglitiminių bandelių gamybos įmonėje en_US
dc.title.alternative Application of food safety management system requirements in a gluten-free bun factory en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra