DSpace talpykla

Maisto saugos vadybos sistemos įdiegimas ruginės bemielės duonos gamybos įmonėje

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Morkaitytė, Rasa
dc.date.accessioned 2020-06-25T08:09:33Z
dc.date.available 2020-06-25T08:09:33Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3031
dc.description According to many scientific literature sources, there are many types of bread. Diferent typer of bread are made of differentingredients, production methods, weight, shapesand taste. However, all types of bread have four main ingredients: grain flour, water, salt, yeast of ferment. According to experts, yeast causes putrefaction processes in the intestine. They damage the intestinal microflora, which permanently fight against putrefactive bacteria. Bread and other cereals are the basis of a he-althy eating pyramid, but during bread production, it is important to ensure food safety require-ments from the reception of raw materials to the deliveryof the finished product to the customer. A production plant planned practical applicability of yeast-free bread in accordance with requirements of the International Standard for the Foos Safety Management System (ISO 22000). To determine the possible biological, chemical and physical risk factors throughout the production chain needs to customize management necessary programs (BP-01Maintenance of premises, territory; BP-02 Main-tenance of raw materials, manufactured product; BP-03 Equipment Maintenance; BP-04 Detention and Withdrawal of a Nonconforming Product from the Market; BP-05 Occupational Hygiene and Health Control; BP-06 Sanitation and CCP-1P (Product Control with Metal Detector)) en_US
dc.description.abstract Atlikus mokslinių literatūros šaltinių analizę galima teigti, duonos rūšių pasirinkimas labai platus, skirtingos rūšies duona skiriasi savo sudedamosiomis dalimis, gamybos būdu, svoriu, forma, skoniu. Tačiau visose duonos rūšyse yra keturi pagrindiniai ingredientai: grudų miltai, vanduo, druska, rau-gas arba mielės. Specialistų teigimu mielės žarnyne sukelia puvimo procesus, todėl kenkiama žarnyno mikroflorai, kuriai nuolat tenka kovoti su puvimo bakterijomis. Duona kartu su kitais grūdiniais produktais sudaro sveikos mitybos piramidės pagrindą, tačiau duo-nos gamybos metu svarbu užtikrinti maisto saugos reikalavimus nuo žaliavų priėmimo iki pagaminto produkto pateikimo klientui. Ruginės bemielės duonos gamybos įmonėje taikant maisto saugos va-dybos sistemos tarptautinio standarto (ISO 22000) reikalavimus parengtas jų praktinio pritaikomumo planas. Įvertinti visoje gamybos grandinėje galimi (biologiniai, cheminiai bei fiziniai rizikos veiksniai) bei jų valdymui pritaikytos priemonės: būtinosios programos (BP-01“Patalpų, teritorijos priežiūra“; BP-02 „Žaliavų, medžiagų, pagamintos produkcijos priežiūra“; BP-03 „Įrangos priežiūra“, BP-04 „Neatitiktinio produkto sulaikymas ir pašalinimas iš rinkos“; BP-05 „Darbuotojų higienos ir sveika-tos kontrolė“; BP-06 „Sanitarija“) ir SVT-1F (Gaminio kontrolė metalo detektoriumi). en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject duona, maisto sauga, maisto saugos užtikrinimas, ISO 22000 en_US
dc.title Maisto saugos vadybos sistemos įdiegimas ruginės bemielės duonos gamybos įmonėje en_US
dc.title.alternative Implementation of food safety management system at rye yeast-free bread production plant en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra