DSpace talpykla

Versmių vandens cheminės ir mikrobinės taršos vertinimas

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Čiukšytė, Augustė
dc.contributor.author Mačiulytė, Laura
dc.date.accessioned 2020-06-19T10:17:02Z
dc.date.available 2020-06-19T10:17:02Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2961
dc.description The quality of spring water is influenced by many factors: domestic and industrial wastewater, agriculture, animal and human faeces, garbage. Consumption of contaminated spring water can lead to various intestinal infections and poisoning with toxic substances. Therefore, it is important to use only the water of those springs that are installed in accordance with all requirements or registered in the Register of the Republic of Lithuania. The water of such springs is being controlled and meets the quality requirements for drinking water, and the information thereof shall be available to every consumer. The problem: Does the water of springs meets the quality requirements for drinking water? The object: Chemical and microbial contamination of springs water. The aim: to assess chemical and microbial contamination of springs water. The tasks: 1. To discuss academic and administrational literature about springs, their installation, permanent (autochthonous) and random (allochthonous) microflora of water, chemical and microbiological indicators of drinking water quality. 2. To determine chemical and microbial contamination of spring water. 3. To compare chemical and of spring water at different seasons of the year. 4. To assess microbial contamination and nitrogen compounds by seasons. 5. To prepare information intended for interactive map of springs. The methods and sample: The Research samples were taken in spring, summer, and autumn of the year 2019 and in winter 2020, from 15 water springs in Kaunas region and 1 water spring in Marijampolė county. The water testing was performed near the springs, at the moment of sampling, at the Faculty of Medicine of Kaunas College, in the Laboratory of Microbiology, in the Laboratory of Environmental Research and in Kaunas Branch of the National public health surveillance laboratory (NPHSL), in the Laboratory of Microbiology. 448 water samples and 1344 analytes were tested during chemical tests, 189 water samples and 567 analytes were tested during microbiological tests. The results and conclusions: The received results of chemical and microbiological tests evidence that only the water from two springs is suitable for consumption: in Kleboniškis (2) and in Prienai (4). The dependence of sulfates and pH concentration in water on the year season was not determined. The lowest figures of nitrogen concentrations and permanganate index were detected during winter, the highest concentrations of nitrogen substances were detected in spring and summer, permanganate index values were detected in summer and autumn. The concentration of chlorides in water increases mostly in winter and spring, and decreases in autumn. The highest microbial contamination was determined during the summer and autumn seasons, and the lowest – in winter. When bacterial contamination of the springs increases, the concentration of nitrogen compounds also increases. An information about the springs for development of interactive map has been prepared. en_US
dc.description.abstract Versmių vandens kokybei įtaką daro daug veiksnių: buitinės ir pramoninės nuotekos, žemės ūkis, gyvūnų ir žmonių fekalijos, šiukšlės. Vartojant užterštą versmių vandenį galima susirgti įvairiomis žarnyno infekcijomis, apsinuodyti toksinėmis medžiagomis. Todėl svarbu, vartoti tik tų versmių vandenį, kurios yra įrengtos pagal reikalavimus, arba registruotos LT registre, kurių vandens kokybė kontroliuojama ir atitinka geriamojo vandens kokybės reikalavimus, o tokia informacija turi būti prieinama kiekvienam vartotojui. Tyrimo problema: ar versmių vanduo atitinka geriamojo vandens kokybės reikalavimus? Tyrimo objektas: versmių vandens cheminė ir mikrobinė tarša. Tikslas: įvertinti versmių vandens cheminę ir mikrobinę taršą. Darbo uždaviniai: 1. Aptarti mokslinę ir dalykinę literatūrą apie versmes, jų įrengimą, vandens pastovią (autochtoninę) ir atsitiktinę (alochtoninę) mikroflorą, geriamajam vandeniui keliamus cheminius ir mikrobiologinius kokybės rodiklius. 2. Nustatyti versmių vandens cheminę ir mikrobinę taršą. 3. Palyginti versmių vandens cheminę ir mikrobinę taršą skirtingais metų laikais. 4. Įvertinti mikrobinės taršos ir azoto junginių kiekį pagal sezonus. 5. Parengti informaciją, skirtą interaktyvaus versmių žemėlapio kūrimui. Tyrimo metodika ir tiriamieji: Tyrimui mėginiai imti 2019 metų pavasario, vasaros, rudens sezonais ir 2020 metų žiemos sezono metu, iš Kauno regione esančių 15 vandens versmių bei iš Marijampolės apskrities esančios 1 vandens versmės. Tyrimai atlikti šalia versmių, vandens surinkimo metu, Kauno kolegijos Medicinos fakultete, mikrobiologijos laboratorijoje, aplinkos tyrimų laboratorijoje ir Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (NVSPL), Kauno skyriuje, mikrobiologijos laboratorijoje. Cheminiams tyrimams ištirti 448 vandens ėminiai ir 1344 analitės, mikrobiologiniams tyrimams ištirti 189 vandens ėminiai, 567 analitės. Tyrimo rezultatai ir išvados: Remiantis gautais cheminių ir mikrobiologinių tyrimų rezultatais, geriamojo vandens normas atitinka tik dvejų versmių vanduo: Kleboniškio (2), Prienų (4). Sulfatų ir pH koncentracijos vandenyje priklausomybė nuo metų laiko neaptikta. Mažiausios azotinių medžiagų koncentracijos ir permanganato indekso reikšmės aptiktos žiemos metu, didžiausios azotinių medžiagų koncentracijos aptiktos pavasario ir vasaros sezonais, permanganato indekso vertės – vasaros, rudens sezonais. Chloridų koncentracija vandenyje labiausiai padidėja žiemą ir pavasarį, sumažėja – rudenį. Didžiausias mikrobinis užterštumas aptiktas vasaros ir rudens sezonais, mažiausias – žiemos sezono metu. Padidėjus versmių mikrobinei taršai, didėja ir azotinių junginių koncentracija. Parengta informacija apie versmes, skirta interaktyvaus žemėlapio kūrimui. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Cheminė tarša, mikrobinė tarša, indikatoriniai rodikliai, vandens versmės, vandens užterštumas, geriamojo vandens kokybė en_US
dc.title Versmių vandens cheminės ir mikrobinės taršos vertinimas en_US
dc.title.alternative Assessment of Chemical and Microbial Contamination of Springs Water en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra