DSpace talpykla

Prekybos centruose paruoštų valgymui salotų mikrobinis užterštumas

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Šatinskaitė, Reda
dc.date.accessioned 2020-06-19T10:00:59Z
dc.date.available 2020-06-19T10:00:59Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2955
dc.description In Lithuania, as in many countries of the world, the consumption of fresh vegetables is increasing. The assortment of stores includes ready-to-eat salads, which are a good alternative to home cooking because they are easy to consume. Uncooked vegetable salads are particularly useful for the body, but they can be a source of pathogenic microorganisms in food (Maldonade and others, 2019). Prepared salads are tested according to hygiene standards for Salmonella spp., Bacillus cereus and Staphylococcus aureus bacteria (Lietuvos higienos normos HN 26:2006, 2006). Relevance – “food-borne diseases are transmitted through salads because they are based on fresh uncooked vegetables” (Younus et al., 2020). According to the World Health Organization, about 2 billion people become infected with contaminated food each year, and about 3 million die from diarrhea. One of the main causes of outbreaks is poor quality of prepared food purchased and consumed in retail outlets. (Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, 2015). The problem of the research - contamination of ready-to-eat salads with microorganisms. The object of the research - microbial contamination of ready-to-eat salads. The aim of the study - to evaluate the contamination of ready-to-eat salads with microorganisms in supermarkets. Tasks of the research: 1. Describe the information provided in the scientific and subject literature about microorganisms found in ready-to-eat salads. 2. Determine whether ready-to-eat salads are contaminated and which microorganisms can be found. 3. Compare the microbial contamination of ready-to-eat salads in different supermarkets. Research methodology and research subjects: scientific and subject literature is analyzed and described. Quantitative microbiological analysis of ready-to-eat salads was performed in accordance with the standards of microbiological testing of food, 24 samples of salads were analyzed. Test results: a microbiological test showed that some of the ready-to-eat salad samples contained Esherichia coli. It was observed that the number of contaminated samples did not differ between different salads. A comparison of samples from different supermarkets showed that both contained contaminated samples but E. coli was found twice as many times in one store as in another. en_US
dc.description.abstract Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, didėja šviežių daržovių vartojimas. Parduotuvių asortimente galima rasti jau paruoštų valgymui salotų, kurios yra gera alternatyva gaminimui namuose, nes jų įsigyti ir suvartoti lengva, greita bei sveika. Organizmui ypač naudingos termiškai neapdorotos daržovių salotos, tačiau jos gali būti patogeninių mikroorganizmų šaltinis maiste (Maldonade ir kt., 2019). Paruoštose valgymui salotose pagal higienos normas tiriama: Salmonella spp., Bacillus cereus ir Staphylococcus aureus bakterijos (Lietuvos higienos normos HN 26:2006, 2006). Temos aktualumas – „maistu plintančios ligos perduodamos per salotas, nes jų pagrindą sudaro šviežios termiškai neapdorotos daržovės“ (Younus ir kt., 2020). Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis kasmet apie 2 milijardai žmonių suserga nuo užteršto maisto, o nuo diarėjos miršta maždaug 3 milijonai žmonių. Viena iš pagrindinių sergamumo protrūkių priežasčių įvardijama prekybos įmonėse pirktas ir vartotas nekokybiškai vartojimui paruoštas maistas (Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, 2015). Tyrimo problema – paruoštų valgymui salotų užterštumas mikroorganizmais. Tyrimo objektas – prekybos centruose paruoštų valgymui salotų mikrobinė tarša. Tyrimo tikslas – įvertinti prekybos centruose paruoštų valgymui salotų mikrobinį užterštumą. Darbo uždaviniai: 1. Aprašyti mokslinėje ir dalykinėje literatūroje pateiktą informaciją apie mikroorganizmus, randamus salotose. 2. Nustatyti, ar paruoštos valgymui salotos užterštos ir kokiais mikroorganizmais. 3. Palyginti valgymui paruoštų salotų mikrobinį užterštumą skirtinguose prekybos centruose. Tyrimo metodika ir tiriamieji: išanalizuota ir aprašyta mokslinė ir dalykinė literatūra. Laikantis maisto mikrobiologinių tyrimų standartų atliktas kiekybinis mikrobiologinis paruoštų valgymui salotų tyrimas, jame ištirti 24 salotų mėginiai. Tyrimo rezultatai: atlikus mikrobiologinį tyrimą, ištirta, kad dalyje paruoštų valgymui salotų mėginių yra Esherichia coli bakterija. Pastebėta, kad tarp salotų rūšių užterštų mėginių skaičius nesiskyrė. Palyginus skirtingų prekybos centrų mėginius paaiškėjo, kad abiejuose yra užterštų mėginių, tačiau vienoje parduotuvėje E. coli rasta dvigubai daugiau kartų, nei kitoje parduotuvėje. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Mikrobiologinis tyrimas, maisto užterštumas, paruoštos valgymui salotos en_US
dc.title Prekybos centruose paruoštų valgymui salotų mikrobinis užterštumas en_US
dc.title.alternative Microbial Contamination of Ready-to-Eat Salads in Supermarkets en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra