DSpace talpykla

Studentų žinios apie dilgėlės, garšvos ir kiaulpienės antimikrobinį aktyvumą

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Ranonytė, Viktorija
dc.date.accessioned 2020-06-19T09:54:34Z
dc.date.available 2020-06-19T09:54:34Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2953
dc.description Recently, more and more attention has been paid to herbs due to their active components, which are used in the treatment of various infectious diseases. In addition, synthetic drugs are avoided due to their unwanted side effects. For these reasons, more and more research is being conducted to determine the antimicrobial and other therapeutic properties of medicinal plants. Aim of the research: to evaluate students' knowledge about the healing properties and antimicrobial activity of Stinging nettle, Ground elder and Dandelion. Objects of the research: 1. To describe the submitted information in scientific literature about stinging nettle, ground elder and dandelion significance, active substances and antimicrobial activity. 2. To prepare an analysis of the research presented in the scientific literature of the antimicrobial activity of Stinging nettle, Ground elder and Dandelion. 3. To reveal students' knowledge about the healing properties and antimicrobial activity of Stinging nettle, Ground elder and Dandelion. Methods. During the empirical research, a questionnaire survey method was performed, helping the respondents to find out about the healing properties and antimicrobial activity of the studied plants. 222 students of Biomedical Diagnostics, Dietetics, Occupational therapy, Pharmacotechnics, Physiotherapy and Radiology of Kaunas College, Faculty of Medicine participated in the research. Results and conclusions. 1. The phenols contained in Stinging nettle, Ground elder and Dandelion determine the antimicrobial, anti-inflammatory, cardioprotective, analgesic and antioxidant properties of these plants. 2. Stinging nettle has the strongest antimicrobial activity against Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus bacteria, the most sensitive bacteria of Ground elder – Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus and Dandelion has the strongest effect on Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus bacteria. 3. Most of the students knew that Dandelion tea affects bacteria in the mouth, the least knew that all three plants has antifungal properties. Regarding other healing properties, the majority knew that Dandelion leaf preparations treat skin diseases and burns, and the smallest number of students knew that the Ground elder tea treats cystitis. en_US
dc.description.abstract Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama vaistažolėms dėl jose esančių aktyvių komponentų, kurie vartojami gydant įvairias infekcines ligas. Dėl to atliekama vis daugiau mokslinių tyrimų, norint nustatyti vaistinių augalų antimikrobines ir kitas gydomąsias savybes. Tikslas: įvertinti studentų žinias apie Didžiosios dilgėlės, Paprastosios garšvos ir Paprastosios kiaulpienės gydomąsias savybes bei antimikrobinį aktyvumą. Uždaviniai: 1. Aprašyti mokslinėje ir dalykinėje literatūroje pateiktą informaciją apie Didžiosios dilgėlės, Paprastosios garšvos ir Paprastosios kiaulpienės augalų reikšmę, veikliąsias medžiagas bei antimikrobinį poveikį. 2. Parengti mokslinėje literatūroje pateiktų tyrimų analizę apie Didžiosios dilgėlės, Paprastosios garšvos ir Paprastosios kiaulpienės antimikrobinį aktyvumą. 3. Atskleisti studentų žinias apie Didžiosios dilgėlės, Paprastosios garšvos ir Paprastosios kiaulpienės gydomąsias savybes bei antimikrobinį aktyvumą. Tyrimo metodologija. Empirinio tyrimo metu atliktas anketinės apklausos metodas, siekiant išanalizuoti respondentų žinias apie nagrinėjamų augalų gydomąsias savybes ir antimikrobinį aktyvumą. Tyrime dalyvavo 222 Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Biomedicinos diagnostikos, Dietetikos, Ergoterapijos, Farmakotechnikos, Kineziterapijos ir Radiologijos studijų programų studentai. Tyrimo rezultatai ir išvados: 1. Didžiosios dilgėlės, Paprastosios garšvos ir Paprastosios kiaulpienės sudėtyje esantys fenoliai lemia šių augalų antimikrobines, priešuždegimines, kardioprotekcines, analgetines ir antioksidacines savybes. 2. Didžioji dilgėlė pasižymi stipriausiu antimikrobiniu veikimu prieš Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus bakterijas, Paprastajai garšvai jautriausios Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus bakterijos, o Paprastoji kiaulpienė stipriausiai veikia Enterococcus faecalis, Escherichia coli ir Staphylococcus aureus bakterijas. 3. Didžioji dalis studentų žinojo, kad kiaulpienių lapų arbata veikia burnoje esančias bakterijas, tačiau, kad visi trys augalai pasižymi priešgrybelinėmis savybėmis, tiriamiesiems buvo žinoma mažiausiai. Apie kitas gydomąsias savybes dauguma nurodė žinantys, jog Paprastosios kiaulpienės lapų preparatais gydomos odos ligos ir nudegimai, o mažiausias studentų skaičius žinojo apie tai, kad Paprastųjų garšvų arbata palengvina cistito simptomus. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Didžioji dilgėlė, Paprastoji garšva, Paprastoji kiaulpienė, fenoliniai junginiai, antimikrobinis aktyvumas, studentų žinios en_US
dc.title Studentų žinios apie dilgėlės, garšvos ir kiaulpienės antimikrobinį aktyvumą en_US
dc.title.alternative Students' knowledge of the Stinging nettle, Ground elder and Dandelion antimicrobial activity en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra