DSpace talpykla

Gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų, momentinis poveikis gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, sergantiems cukriniu diabetu žmonėms

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Račkauskaitė, Goda
dc.date.accessioned 2020-06-19T09:52:55Z
dc.date.available 2020-06-19T09:52:55Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2952
dc.description Epidemiological data suggests that the number of people with diabetes mellitus is increasing worldwide. Inappropriate lifestyle factors are the result of elevated blood glucose concentrations that lead to the development of diabetes mellitus. Appropriate nutrition is one of the key prevention measures to prevent the development of diabetes mellitus. The recent study of the effects of extruded products on blood glucose has led to this study. Problem of the research. What is the instant effect of lifestyle factors and dragée made from extruded corn on glucose concentration in capillary blood in people with diabetes mellitus? Object of the research. Effects of lifestyle factors and dragée made from extruded corn instant change on glucose concentration change in capillary blood. Purpose of the research. To evaluate the effect of lifestyle factors and dragée made from extruded corn, instant effect on the quantity of glucose in capillary blood in people with diabetes mellitus. Tasks of the research: 1. To review the scientific literature on the diabetes mellitus and effect of extruded foods on blood glucose concentration. 2. To reveal lifestyle factors that lead to higher glucose concentration in the capillary blood. 3. To determine the instant change in the amount of glucose concentration in the capillary blood by using different flavours of dragée. Methodology. September-November 2019 an analysis of scientific literature was performed. A questionnaire survey of subjects and a biochemical blood test were conducted in January-February 2020. A Bayer ContourPlus glucometer was used to determine capillary blood glucose. 10 diabetic mellitus individuals who voluntarily agreed to participate in the study were examined. Statistical analysis of the data received was performed using the „Microsoft Office Excel 2013” programme. Results of the research. Higher glucose concentrations in capillary blood were found in people who are inactive, smoke, use alcoholic beverages more frequently, and people who experience stress. When consuming dragée made from extruded corn coated in dark chocolate with 30 percent sugar, after 2 hours the concentration of glucose in the capillary blood slightly increased, and when consuming dragée made from extruded corn coated in dark chocolate with 4 percent sugar, after 2 hours the concentration of glucose in the capillary blood slightly decreased compared to fasting glucose concentration in capillary blood.   en_US
dc.description.abstract Epidemiologiniai duomenys rodo, kad sergančiųjų cukriniu diabetu daugėja visame pasaulyje. Netinkami gyvensenos veiksniai yra padidėjusios gliukozės koncentracijos kraujyje rezultatas, lemiantis cukrinio diabeto vystymąsi. Tinkama mityba yra viena pagrindinių prevencijos priemonių, siekiant išvengti cukrinio diabeto vystymosi. Pastaruoju metu mokslininkų tyrinėjamas ekstruduotų produktų poveikis gliukozės koncentracijai kraujyje, paskatino atlikti šį tyrimą. Tyrimo problema. Koks gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų, momentinis poveikis gliukozės koncentracijai kapiliariniame kraujyje, sergantiems cukriniu diabetu žmonėms? Tyrimo objektas. Gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų, momentinis poveikis gliukozės koncentracijai kapiliariniame kraujyje. Tyrimo tikslas. Įvertinti gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų, momentinį poveikį gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, sergantiems cukriniu diabetu žmonėms. Tyrimo uždaviniai: 1. Apžvelgti mokslinę literatūrą apie cukrinį diabetą ir ekstruduotų maisto produktų poveikį gliukozės koncentracijai kraujyje. 2. Atskleisti gyvensenos veiksnius, lemiančius didesnę gliukozės koncentraciją kapiliariniame kraujyje. 3. Nustatyti momentinį gliukozės koncentracijos kapiliariniame kraujyje pokytį vartojant skirtingų skonių dražė. Metodologija. 2019 metų rugsėjo-lapkričio mėn. atlikta mokslinės literatūros analizė. Anketinė tiriamųjų apklausa ir biocheminis kraujo tyrimas atliktas 2020 metų sausio-vasario mėn. Gliukozės koncentracijos kapiliariniame kraujyje nustatymui naudotas Bayer firmos CountourPlus gliukomatis. Tirta 10 cukriniu diabetu sergančių, savanoriškai tyrime dalyvauti sutikusių asmenų. Statistinė gautų duomenų analizė atlikta „Microsoft Office Excel 2013“ programa. Tyrimo rezultatai. Didesnė gliukozės koncentracija kapiliariniame kraujyje nustatyta neaktyviems, rūkantiems, dažniau vartojantiems alkoholinius gėrimus, patiriantiems stresą žmonėms. Vartojant dražė, pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų, dengtų juoduoju šokoladu su 30 proc. cukraus, gliukozės koncentracija kapiliariniame kraujyje praėjus 2 val. nežymiai padidėjo, o vartojant dražė, pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų, dengtų juoduoju šokoladu su 4 proc. cukraus, gliukozės koncentracija kapiliariniame kraujyje praėjus 2 val. nežymiai sumažėjo, lyginant su gliukozės koncentracija kapiliariniame kraujyje nevalgius.  en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Cukrinis diabetas, gliukozė, gyvensenos veiksniai, momentinis poveikis, ekstruzija, dražė en_US
dc.title Gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų, momentinis poveikis gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, sergantiems cukriniu diabetu žmonėms en_US
dc.title.alternative Effects of lifestyle factors and dragée made from extruded corn, instant effects on the amount of glucose in capillary blood in people with diabetes mellitus en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra