DSpace talpykla

Prieskoninių daržovių antimikrobinis aktyvumas

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Korsakaitė, Ieva
dc.date.accessioned 2020-06-19T08:25:17Z
dc.date.available 2020-06-19T08:25:17Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2949
dc.description In today’s world, traditional medicine and treatment by natural means are becoming more popular because such treatments seem safer and cause fewer side effects. For this reason, pharmaceutical research is underway to apply phenolic and other bioactive compounds in vegetables in the manufacture of medicines, as these have shown to have therapeutic, preventive and antimicrobial properties. Due to their available antimicrobial effects, phytochemicals are also associated with the possibility of adapting these to the development of new antibiotics for which bacteria have not yet acquired resistance (Khameneh, Iranshahy, Soheili & Bazzaz, 2019). Problem of the research. Do spice vegetables, grown in Lithuania and imported from abroad, have antimicrobial properties? Object of the research. Antimicrobial activity of spice vegetables grown in Lithuania and imported from abroad. Aim of the research. To evaluate antimicrobial activity of different types of spice vegetables. Research tasks: 1. To describe the information in the scientific literature about the active substances of spice vegetables, their antimicrobial properties and their effect on the human body. 2. To determine the antimicrobial activity of spice vegetables growing in Lithuania and imported from abroad. 3. To compare the antimicrobial effect of spice vegetables growing in Lithuania and imported from abroad. Research methods. 1. Analysis of scientific literature on active ingredients of spice vegetables, their antimicrobial properties and effects on human health. 2. Quantitative microbiological test by the 'well' method for the determination of the antimicrobial activity of spice vegetables. 3. Analysis and processing of the obtained research data with Microsoft Office software‘s Word and Excel 2017 programs. Results. The results of the study show that some spice vegetables have antimicrobial properties. Of the 7 tested vegetables, garlic juice had the strongest antimicrobial effect - inhibited the growth of all 8 tested microorganisms. Juice of 4 vegetables - celeriac, red, yellow and green bell peppers – showed no antimicrobial effect. The antimicrobial activity of spice vegetables, grown in Lithuania and abroad, differed - the juice of vegetables grown in Lithuania had a stronger antimicrobial effect, except for the effect of onion juice on E. faecalis. en_US
dc.description.abstract Šiandieninėje visuomenėje tradicinė medicina ir gydymas natūraliomis priemonėmis tampa vis populiaresni, nes tokie gydymo metodai atrodo saugesni bei sukeliantys mažiau šalutinių poveikių. Dėl šios priežasties farmacijoje atliekami tyrimai, norint pritaikyti daržovėse ir kituose augaluose esančius fenolinius bei kitus bioaktyvius junginius vaistų gamyboje, nes šie parodė turintys terapinių, prevencinių ir antimikrobinių savybių. Dėl turimo antimikrobinio poveikio, fitocheminės medžiagos taip pat yra siejamos ir su galimybe šias pritaikyti naujų antibiotikų kūrime, kuriems bakterijos dar nėra įgavę atsparumo (Khameneh, Iranshahy, Soheili ir Bazzaz, 2019). Tyrimo problema. Ar Lietuvoje augintos ir iš užsienio importuotos prieskoninės daržovės turi antimikrobinių savybių? Tyrimo objektas. Lietuvoje augintų ir iš užsienio importuotų prieskoninių daržovių antimikrobinis aktyvumas. Tyrimo tikslas. Įvertinti skirtingų rūšių prieskoninių daržovių antimikrobinį aktyvumą. Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti mokslinėje literatūroje esančią informaciją apie prieskoninių daržovių veikliąsias medžiagas, turimas antimikrobines savybes bei jų poveikį žmogaus organizmui. 2. Nustatyti Lietuvoje augančių ir iš užsienio importuotų prieskoninių daržovių antimikrobinį aktyvumą. 3. Palyginti Lietuvoje augančių ir iš užsienio importuotų prieskoninių daržovių antimikrobinį poveikį. Tyrimo metodika. 1. Mokslinės ir dalykinės literatūros analizė apie prieskoninių daržovių veikliąsias medžiagas, jų antimikrobines savybes ir poveikį žmogaus sveikatai. 2. Kiekybinis mikrobiologinis tyrimas „šulinėlių“ metodu daržovių antimikrobiniam aktyvumui nustatyti. 3. Gautų tyrimo duomenų analizė ir apdorojimas Microsoft Office programinės įrangos Word ir Excel 2017 programomis. Tyrimo rezultatai. Atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog kai kurios prieskoninės daržovės turi antimikrobinių savybių. Iš 7-ių tirtų daržovių sulčių, česnakų sultys pasižymėjo stipriausiu antimikrobiniu veikimu – slopino visų 8-ių tirtų mikroorganizmų augimą. Antimikrobiniu poveikiu nepasižymėjo 4-ių daržovių sultys – gumbinių salierų, raudonųjų, geltonųjų ir žaliųjų paprikų. Lietuvoje ir užsienyje augintų prieskoninių daržovių antimikrobinis aktyvumas skyrėsi - Lietuvoje augintų daržovių sultys antimikrobiškai veikė stipriau, išskyrus svogūnų sulčių poveikį E. faecalis bakterijai. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Antimikrobinis; aktyvumas; daržovės; prieskoninės daržovės; bakterijos; mikrobiologija; augalai en_US
dc.title Prieskoninių daržovių antimikrobinis aktyvumas en_US
dc.title.alternative Antimicrobial activity of spice vegetables en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra