DSpace talpykla

Gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš liofilizuotų uogų ir daržovių, momentinis poveikis gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Kniečiūnaitė, Toma
dc.date.accessioned 2020-06-19T08:22:35Z
dc.date.available 2020-06-19T08:22:35Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2948
dc.description "Lifestyle factors and dragée made from lyophilized berries and vegetables instant effect on capillary blood glucose for people with diabetes". Keywords of the work. Lifestyle factors, dragée, lyophilization, instant effect, glucose, diabetes. Relevance of the work. Researchers provide that diabetes will become the 7th most common cause of death. Managing diabetes is greatly influenced by a balanced diet. Lyophilized foods are relevant for people with diabetes to improve their health, as it maintains maximum product quality, have high nutrition value, product is safe to use. Research problem. What is the lifestyle factors and dragée made from lyophilized berries and vegetables instant effect on capilary blood glucose for people with diabetes? Research object. Lifestyle factors and instant change in glucose concentration in capillary blood after consumption of dragée made from lyophilized berries and vegetables. Purpose of the reasearch. To evaluate lifestyle factors and dragée made from lyophilized berries and vegetables instant effect on capillary blood glucose concentration for people with diabetes. Task of the research. 1. To describe the sources of scientific literature on the effects of lifestyle factors and lyophilized food on blood glucose. 2. To reveal lifestyle factors for people with diabetes leading to higher capillary blood glucose. 3. To evaluate the instant change on capillary blood glucose concentration after the use of dragée made from lyophilized berries and vegetables. Methods of the empirical research. Research was performed in January-February 2020. Quantitave method, questionnaire survey of subjects and biochemical blood test for blood glucose using a ContourPlus „Bayer“ glucometer were used. 168 measurements of glucose concentration in capillary blood were performed. 10 diabetic individuals who voluntarily agreed to participate the study were studied (3 men and 7 women). The method used to analyze the data was descriptional statistics on „Microsoft Office Excel 2016“. Results. The higher concentration of glucose in the capillary blood was caused by the passivity of the subjects, smoking and frequent alcohol consumption. The concentration of glucose in the capillary blood after 2 hours slightly increased using dragée from lyophilized berries and vegetables covered with dark chocolate, sweetened with stevia, while, capillary blood glucose after 2 hours slightly decreased using dragée from lyophilized berries ant vegetables covered with dark chocolate, sweetened with 4 percent sugar, compared to fasting capillary blood glucose. en_US
dc.description.abstract „Gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš liofilizuotų uogų ir daržovių, momentinis poveikis gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms“. Pagrindiniai žodžiai. Gyvensenos veiksniai, dražė, liofilizacija, momentinis poveikis, gliukozė, cukrinis diabetas. Temos aktualumas. Mokslininkai prognozuoja, kad cukrinis diabetas taps 7-tąja pagal dažnumą mirties priežastimi. Cukrinio diabeto valdymui didelės įtakos turi subalansuota mityba. Liofilizuoti maisto produktai aktualūs cukriniu diabetu sergantiems asmenims, norint pagerinti jų sveikatos būklę, kadangi išlaiko maksimalią produkto kokybę, turi didelę maistinę vertę, produktas saugus vartoti. Tyrimo problema. Koks gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš liofilizuotų uogų ir daržovių, momentinis poveikis gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms? Tyrimo objektas. Gyvensenos veiksniai ir momentinis gliukozės koncentracijos pokytis kapiliariniame kraujyje po dražė iš liofilizuotų uogų ir daržovių vartojimo. Tyrimo tikslas. Įvertinti gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš liofilizuotų uogų ir daržovių, momentinį poveikį gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Tyrimo uždaviniai. 1. Apžvelgti mokslinę literatūrą apie gyvensenos veiksnių ir liofilizuotų maisto produktų poveikį gliukozės koncentracijai kraujyje. 2. Atskleisti asmenų, sergančių cukriniu diabetu, gyvensenos veiksnius lemiančius didesnę gliukozės koncentraciją kapiliariniame kraujyje. 3. Nustatyti gliukozės koncentracijos momentinį pokytį kapiliariniame kraujyje po dražė iš liofilizuotų uogų ir daržovių vartojimo. Metodologija. Tyrimas vykdytas 2020 metų sausio-vasario mėnesiais. Taikytas kiekybinis tyrimo metodas, tiriamųjų anketinė apklausa ir biocheminis kraujo tyrimas gliukozės koncentracijai kraujyje nustatyti, naudojant ContourPlus „Bayer“ gliukomatį. Atlikta 168 gliukozės koncentracijos, kapiliariniame kraujyje, matavimai. Tirta 10, savanoriškai sutikusių dalyvauti tyrime, cukriniu diabetu sergančių asmenų (7 moterys ir 3 vyrai). Atlikta statistinė gautų duomenų analizė – aprašomoji statistika, naudojantis „Microsoft Office Excel 2016“ programa. Rezultatai. Didesnę gliukozės koncentraciją kapiliariniame kraujyje lėmė tiriamųjų pasyvumas, rūkymas, dažnas alkoholio vartojimas. Vartojant dražė iš liofilizuotų uogų ir daržovių, dengtų juoduoju šokoladu, saldintu stevia, gliukozės koncentracija kapiliariniame kraujyje praėjus 2 val. nežymiai padidėjo, o vartojant dražė iš liofilizuotų uogų ir daržovių, dengtų juoduoju šokoladu, saldintu 4 proc. cukrumi, gliukozės koncentracija kapiliariniame kraujyje praėjus 2 val. nežymiai sumažėjo, lyginant su gliukozės koncentracija kapiliariniame kraujyje nevalgius. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Gyvensenos veiksniai, dražė, liofilizacija, momentinis poveikis, gliukozė, cukrinis diabetas en_US
dc.title Gyvensenos veiksnių ir dražė, pagamintos iš liofilizuotų uogų ir daržovių, momentinis poveikis gliukozės kiekiui kapiliariniame kraujyje, cukriniu diabetu sergantiems žmonėms en_US
dc.title.alternative Lifestyle factors and dragée made from lyophilized berries and vegetables instant effect on capillary blood glucose for people with diabetes en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra