DSpace talpykla

Kauno kolegijos darbuotojų gyvensenos įpročių ir kūno masės indekso palyginimas

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Vyšniauskaitė, Juneta
dc.date.accessioned 2020-06-18T11:41:09Z
dc.date.available 2020-06-18T11:41:09Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2925
dc.description Well-being consists of such factors as: physical, mental, emotional health, social environment, spiritual well-being (Jociūtė, Krupskienė, Sabaliauskienė, Paulauskienė, 2008). Health is affected by heredity as well as environmental conditions. Dirty and polluted air, soil, water, food, low education, poor living conditions, low income, unfavorable physical and psychological environment have a negative impact on health. The work of medical staff, their activities determine only a small part of human health. A person's lifestyle and lifestyle habits have the greatest impact on health and well-being. Aim: to reveal the body mass index of Kaunas College employees the dependence on lifestyle. Objectives: to describe the concept of a healthy lifestyle; to determine the BMI and lifestyle habits of Kaunas College employees; identify BMI lifestyle dependence. Research methods: analysis of scientific literature on the characteristics of healthy eating and lifestyle in adults, and their significance for the human body. A study of the lifestyle peculiarities of Kaunas College employees, which aimed to assess the lifestyle habits of Kaunas College employees and BMI. The research was carried out at Kaunas College, after sending electronic questionnaires to the employees of Kaunas College. Respondents had to answer 26 closed and open questions, which were aimed at assessing the peculiarities of the lifestyle of Kaunas College employees. The obtained research data are processed and analyzed using statistical data analysis program Microsoft Office Excel. After conducting the research and determining the BMI, it became clear that some of the employees of Kaunas College are eating well enough, as well as exercising regularly and devoting enough time to rest. The other part is overweight or even obese, eats less healthy products, and does not exercise at all. Some employees of Kaunas College also have harmful habits, such as smoking or alcohol consumption. Identification of BMI and analysis revealed a marked difference between obese, overweight, and normal-weight respondents. A large percentage of overweight people do not exercise at all and choose passive leisure, eat more high-calorie snacks and food, and drink insufficient water. A very large proportion of overweight workers eat irregularly. In order to improve and enhance the nutrition of Kaunas College employees, recommendations were made that will help everyone to personally improve their lifestyle. en_US
dc.description.abstract Gera savijauta susideda iš tokių veiksnių kaip: fizinės, protinės, emocinės sveikatos, socialinės aplinkos, dvasinės gerovės (Jociūtė, Krupskienė, Sabaliauskienė, Paulauskienė, 2008). Sveikatai įtakos turi paveldimumas, taip pat aplinkos salygos. Nešvarus ir užterštas oras, dirvožemis, vanduo, maisto produktai, žemas išsilavinimas, prastos gyvenimo sąlygos, mažos pajamos, nepalanki fizinė ir psichologinė aplinka daro neigiamą poveikį sveikatai. Medicinos darbuotojų darbas, jų veikla lemia tik nedidelę dalį žmonių sveikatos. Didžiausią įtaką sveikatai, savijautai turi žmogaus gyvenimo būdas ir jo gyvensenos įpročiai. Tikslas: atskleisti Kauno kolegijos darbuotojų kūno masės indekso priklausomybę nuo gyvensenos. Uždaviniai: aprašyti sveikos gyvensenos sampratą; nustatyti, Kauno kolegijos darbuotojų KMI bei gyvensenos įpročius; identifikuoti KMI priklausomybę nuo gyvensenos. Tyrimo metodai: mokslinės literatūros analizė apie suaugusiųjų sveikos mitybos, gyvensenos ypatumus, ir jų reikšmę žmogaus organizmui. Kauno kolegijos darbuotojų gyvensenos ypatumų tyrimas, kuriuo siekta įvertinti Kauno kolegijos darbuotojų gyvensenos įpročius bei KMI. Tyrimas atliktas Kauno kolegijoje, išsiuntinėjus elektronines anketas Kauno kolegijos darbuotojams. Respondentai turėjo atsakyti į 26 uždarus bei atvirus klausimus, kuriais buvo siekiama įvertinti Kauno kolegijos darbuotojų gyvensenos ypatumus. Gauti tyrimo duomenys apdorojami ir išanalizuoti naudojant statistinę duomenų analizės Microsoft Office Excel programą. Atlikus tyrimą ir nustačius KMI paaiškėjo kad dalis Kauno kolegijos darbuotojų maitinasi pakankamai gerai, bei reguliariai sportuoja ir skiria pakankamai laiko poilsiui. Kita dalis turi antsvorio ar net yra nutukę, maitinasi ne tokiais gerais produktais, bei visiškai nesimankština. Kai kurie Kauno kolegijos darbuotojai turi ir žalingų įpročių, kaip rūkymas ar alkoholio vartojimas. Identifikavus KMI ir padarius analizę, matomas ryškus skirtumas tarp nutukusių, turinčių antsvorį ir normalaus kūno svorio respondentų. Didelis procentas antsvorį turinčių visiškai nesimankština bei renkasi pasyvų laisvalaikį, valgo kaloringesnius užkandžius bei maisto produktus, išgeria nepakankamą kiekį vandens. Labai didelė dalis viršsvorį turinčių darbuotojų maitinasi nereguliariai. Norint gerinti bei tobulinti Kauno kolegijos darbuotojų mitybą buvo sudarytos rekomendacijos, kurios padės kiekvienam asmeniškai tobulinti savo gyvensenos ypatumus. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Dietetika, mityba, sveika gyvenssena, fizinis aktyvumas, kūno mąsės indeksas en_US
dc.title Kauno kolegijos darbuotojų gyvensenos įpročių ir kūno masės indekso palyginimas en_US
dc.title.alternative Comparison of Kaunas College Employees' Lifestyle Habits and Body Mass Index en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra