DSpace talpykla

Studentų žinių apie maiste esančius probiotikus ir prebiotikus sąsaja su vartojimo įpročiais

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Petraitytė, Miglė
dc.date.accessioned 2020-06-18T10:42:29Z
dc.date.available 2020-06-18T10:42:29Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2924
dc.description In developed countries where the population uses a lot of processed, non- perishable food in their diet there where noticed in their intestinal microbiota a significant decrease of microorganisms. The use of antibiotics also effectively stimulates this process. Daily consumption of probiotics and prebiotics in the food ensures overall health improvement and helps to prevent many serious diseases, such as obesity or oncological diseases. Unfortunately, the popularity of consuming these products is not as high as it should be. This occurs often due to a lack of knowledge. The problem question of the paper: How the knowledge of the students about the food with probiotics and prebiotics are related to consumption habits? Research object: The relation between students’ consumption habits and knowledge of foods with probiotics and prebiotics. The aim of the research: To reveal the relation between students’ consumption habits and knowledge of foods with probiotics and prebiotics. The objectives of the topic: 1. To highlight the theoretical insights on probiotics and prebiotics in food by analyzing the sources of scientific literature. 2. To compare the knowledge and consumption habits about food consumption with probiotics of students in three different study programs. 3. To compare the knowledge and consumption habits about food consumption with prebiotics of students in three different study programs. 4. To determine the influence of food consumption with probiotics and prebiotics on the well-being of the students of the three study programs. Research methodology and subjects: The research consists of – the analysis of the scientific literature, quantitative research (questionnaire), and statistical data analysis. In the research involved 114 participants from 2nd and 3rd students of three study programs (dietetics; food technology; sports management). Results: Quantitative research and statistical analysis of the data revealed the students of dietetics and food technology study programs, whose studies are related to food technology or nutrition studies have a deeper and more comprehensive knowledge of probiotics and prebiotics. The majority (94.7% (about probiotics) and 100% (about prebiotics) of the respondents in the sports management study program didn’t know anything about probiotics and prebiotics at all. However, the consumption patterns were all similar in all study programs. All of the respondents did not consume most of the probiotic and prebiotic products. The most widely consumed products remained the ones that are most popular in Lithuania (probiotics: yogurt, kefir, sour pickles, and cabbage; prebiotics: apples, unripe/ almost ripe bananas or onions, leeks, garlic). en_US
dc.description.abstract Išsivysčiusiose šalyse, kuriose gyventojai savo mitybos racione naudoja daug perdirbtų, ilgai negendančių produktų, stebimas ryškus jų žarnyno mikrobiotos, gerųjų mikroorganizmų sumažėjimas. Šį procesą taip pat efektyviai skatina antibiotikų vartojimas. Maiste esančių probiotikų ir prebiotikų kasdieninis vartojimas, užtikrina bendrą sveikatos gerinimą, padeda išvengti daug rimtų ligų, kaip nutukimas ar onkologinės ligos. Deja, šių produktų vartojimo populiarumas nėra toks didelis, koks turėtų būti. Neretai taip nutinka, dėl žinių ar suvokimo stokos. Tyrimo problema. Kaip studentų žinios apie maistą su probiotikiais ir prebiotikais susijusios su vartojimo įpročiais? Tyrimo objektas. Studentų vartojimo įpročių sąsaja su žiniomis apie maistą su probiotiakis ir prebiotikais. Tyrimo tikslas. Atskleisti studentų žinių apie maiste esančius probiotikus ir prebiotikus sąsają su vartojimo įpročiais. Tyrimo uždaviniai: 1. Atskleisti teorines įžvalgas apie maiste esančius probiotikus ir prebiotikus. 2. Palyginti trijų studijų programų studentų maisto su probiotikais vartojimo įpročius su jų žiniomis. 3. Palyginti trijų studijų programų studentų maisto su prebiotikais vartojimo įpročius su jų žiniomis. 4. Nustatyti trijų studijų programų studentų maisto su probiotikais ir prebiotikais vartojimo įtaką savijautai. Tyrimo metodika ir tiriamieji. Darbe naudota mokslinės literatūros analizė, kiekybinis tyrimas (anketinė apklausa) ir statistinė duomenų analizė. Tyrime dalyvavo 114 dalyvių iš II ir III kursų, trijų (dietetikos; maisto technologijos; sporto vadybos) studijų programų studentai. Rezultatai. Atlikus kiekybinį tyrimą ir statistinę duomenų analizę, gauti rezultatai atskleidė, kad dietetikos ir maisto technologijų studijų programų studentų, kurių studijos susijusios su maisto technologijomis arba mitybos studijomis, žinios apie probiotikus ir prebiotikaus yra gilesnės ir išsamesnės. Didesnė dalis ( 94,7 proc.(apie probiotikus) ir 100 proc. (apie prebiotikus) apklaustųjų) sporto vadybos studijų programos studentų apie probiotikus ir prebiotikus iš viso nieko nežinojo. Vis dėlto, vartojimo įpročiai visų studijų programų buvo panašūs. Visi respondentai, daugelio iš pateiktų probiotinių ir prebiotinių produktų nevartojo iš viso. Labiausiai vartojami produktai išliko tie, kurie Lietuvoje yra populiariausi (probiotikai: jogurtas, kefyras, rauginti agurkai ir kopūstai; prebiotikai: obuoliai, žali/pusiau žali bananai ar svogūnai, porai, česnakai). en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Probiotikai, prebiotikai, simbiotikai, žarnyno mikrobiota, mikroorganizmai. en_US
dc.title Studentų žinių apie maiste esančius probiotikus ir prebiotikus sąsaja su vartojimo įpročiais en_US
dc.title.alternative Students’ Knowledge of the Link of the Probiotics and Prebiotics in food Consumption Habits. en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra