DSpace talpykla

Kauno kolegijos skirtingų studijų krypčių studentų žinios apie sveikos mitybos principus

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Matulytė, Jarunė
dc.date.accessioned 2020-06-17T09:53:24Z
dc.date.available 2020-06-17T09:53:24Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2921
dc.description The effects of nutrition on human health are increasingly attracting public attention. Although it is noticeable that the eating habits of the Lithuanian population are improving, unhealthy eating habits still play an important role in the diet of the society. Student nutrition in particular is not good enough, as habits unfavorable to a healthy diet are formed at this stage. It is malnutrition that causes diseases such as nervous system, visual and movement disorders, gastrointestinal disorders, caries, and often anemia among students during their studies. Research problem: What is the knowledge of students of different study fields of Kaunas College about the principles of healthy nutrition? Research object: Knowledge of students of different study fields of Kaunas College. Research aim: To evaluate the knowledge of students of different study fields of Kaunas College about the principles of healthy nutrition. Research objectives: 1. To theoretically explain the scientific and subject literature on the principles of healthy nutrition. 2. To reveal the knowledge of Kaunas College students from different fields about the principles of healthy nutrition. 3.To compare the knowledge of students of different study fields of Kaunas College about the principles of healthy nutrition. Metodology of reasearch and subjects: Analysis of scientific and subject literature on the principles of healthy nutrition. Quantitative research method - questionnaire survey. Statistical analysis using Microsoft Office „Exel“ program. Research results: 1. After analyzing the scientific and subject literature, the most important principles of a healthy diet are balance, moderation and diversity. The basic rules of a healthy diet are to eat more fresh vegetables and fruits, eat more food of plant origin, eat more lean foods, choose foods with less sugar and salt, drink plenty of water and exercise actively. 2. The research data show that the students of the study program of dietetics knew more about the principles of healthy eating, how to consume water, vegetables and fruits, what fat should be in the diet, how much time to exercise during the day. Management students knew less about the principles of a healthy diet, but they knew better about how much to consume portions of meat, fish, and eggs per day. 3. Comparing the knowledge of students of different study fields about the principles of healthy eating, slight differences were observed: the knowledge of students of the study program of dietetics was more detailed than that of students of management study fields. en_US
dc.description.abstract Mitybos poveikis žmogaus sveikatai vis labiau traukia visuomenės dėmėsį. Nors pastebima, kad Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai vis gerėja, tačiau nesveiki mitybos įpročiai vis dar turi didelę reiškmę visuomenės mityboje. Ypač studentų mityba nėra pakankamai gera, nes šiuo tarpsniu formuojasi sveikai mitybai nepalankūs įpročiai. Būtent dėl netinkamos mitybos studijų metais tarp studentų atsiranda tokios ligos, kaip nervų sistemos, regėjimo ir judėjimo sutrikimai, virškinimo trakto ligos, ėduonies pažeidimai ir neretai mažakraujystė. Tyrimo problema: Kokios yra Kauno kolegijos skirtingų studijų krypčių studentų žinios apie sveikos mitybos principus? Tyrimo objektas: Kauno kolegijos skirtingų studijų krypčių studentų žinios. Tyrimo tikslas: Įvertinti Kauno kolegijos skirtingų studijų krypčių studentų žinias apie sveikos mitybos principus. Tyrimo uždaviniai: 1. Teoriškai paaiškinti mokslinę ir dalykinę literatūrą apie sveikos mitybos principus. 2. Atskleisti Kauno kolegijos skirtingų studijų krypčių studentų žinias apie sveikos mitybos principus. 3. Palyginti Kauno kolegijos skirtingų studijų krypčių studentų žinias apie sveikos mitybos principus. Tyrimo metodika ir tiriamieji: Mokslinės ir dalykinės literatūros analizė apie sveikos mitybos principus. Kiekybinis tyrimo metodas – anketinė apklausa. Statistinė duomenų analizė naudojant Microsoft Office „Exel“ programa. Tyrimo rezultatai: 1. Išanalizavus mokslinę ir dalykinę literatūrą, svarbiausi sveikos mitybos principai yra balansas, saikingumas ir įvairovė. Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės yra valgyti daugiau šviežių daržovių ir vaisių, daugiau valgyti augalinės kilmės maistą, daugiau vartoti liesius maisto produktus, rinktis mažiau cukraus ir druskos turinčius maisto produktus, gerti daug vandens ir aktyviai judėti. 2. Tyrimo duomenys rodo, kad dietetikos studijų programos studentai žinojo daugiau apie sveikos mitybos principus, kaip koks rekomenduojamas vandens, daržovių ir vaisių kiekio suvartojimas, kokių riebalų turi būti daugiau mityboje, kiek laiko reikia judėti per dieną. Vadybos studijų krypčių studentai apie sveikos mitybos principus žinojo mažiau, tačiau apie tai kiek rekomenduojama suvartoti mėsos, žuvies, kiaušinių porcijų per dieną, jie žinojo geriau. 3. Lyginant skirtingų studijų krypčių studentų žinias apie sveikos mitybos principus buvo pastebėti nežymūs skirtumai: dietetikos studijų programos studentų žinios buvo išsamesnės nei vadybos studijų krypčių studentų. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Mityba, sveika mityba, sveikos mitybos principai en_US
dc.title Kauno kolegijos skirtingų studijų krypčių studentų žinios apie sveikos mitybos principus en_US
dc.title.alternative Knowledge of Kaunas College Students of Different Study Fields About the Principles of Healthy Nutrition en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra