DSpace talpykla

Žmonių, su padidėjusiu kraujospūdžiu, maitinimosi ir gyvensenos ypatumai.

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Masaitytė, Sigrida
dc.date.accessioned 2020-06-17T09:29:24Z
dc.date.available 2020-06-17T09:29:24Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2920
dc.description High blood pressure is one of the main risk factors for other cardiovascular diseases, including the main disease - arterial hypertension (Carey, Muntner, Bosworth, Whelton, 2018). There are many people in the world with a high blood pressure because it mostly depends on lifestyle features and eating habits. High blood pressure is often associated with risk factors such as smoking, obesity, high levels of bad cholesterol in the blood, excessive intake of saturated fats, low intake of omega-3 fatty acids, insufficient physical activity and high salt intake. Problem of the topic. How nutrition and lifestyle can affect high blood pressure? Research object. People‘s with high blood pressure nutrition and lifestyle. Research aim is to reveal the nutrition and lifestyle peculiarities of people with high blood pressure. Research tasks: 1. To review the scientific literature on proper nutrition and lifestyle of people with high blood pressure. 2. To evaluate the nutrition and lifestyle habits of people with high blood pressure. 3. To compare the eating and lifestyle habits of people with high blood pressure with the nutrition and lifestyle recommendations given to them. Research methods. Quantitative research method, anonymous questionnaire about nutrition and lifestyle of people with high blood pressure. Survey was performed in period from December, 2019 to January, 2020. 120 questionnaires with 27 were questions were distributed to random people. The results suitable for analysis were 112. Statistical analysis was made using Microsoft Office Excel 2016. Research results. 33% of respondents had elevated blood pressure, 54% had stage 1 hypertension and 13 % had stage 2 hypertension 24% of respondents had a normal BMI, 41% were overweight and 35% were obese. Not engaged in physical activity were 36,6%. More than half of them were diagnosed with extremely high blood pressure and obesity. Almost all respondents add the recommended daily allowance of salt to meals per day, although more than a third of them consume smoked meat products 1-2 times a week. 4.46% consume 3 - 5 servings of vegetables per day. Half of the respondents choose sunflower oil for frying, although 47% consume fatty fish 1-2 times a week. Key words: arterial hypertension, blood pressure, healthy lifestyle, eating habits, nutrition. en_US
dc.description.abstract Aukštas kraujo spaudimas yra vienas iš pagrindinių rizikos faktorių susirgti kitomis širdies bei kraujagyslių ligomis, tarp jų pagrindine liga - arterine hipertenzija (Carey, Muntner, Bosworth, Whelton, 2018). Kraujospūdį aukštesnį nei įprasta turi daug žmonių visame pasaulyje todėl, kad jis dažniausiai priklauso nuo gyvenimo būdo ypatumų ir mitybos įpročių. Padidėjęs kraujo spaudimas dažnai siejamas su šiais rizikos veiksniais: nutukimas, nepakankamas fizinis aktyvumas, rūkymas, didelis blogojo cholesterolio kiekis kraujyje, per didelis sočiųjų riebalų suvartojimas, per mažas omega-3 riebiųjų rūgščių suvartojimas, bei didelis druskos kiekis esantis suvartojamame maiste (Babravičienė, 2013). Temos problema. Kaip žmonių maitinimasis bei gyvensena gali paveikti padidėjusį arterinį kraujospūdį? Tyrimo objektas. Žmonių, su padidėjusiu kraujo spaudimu, maitinimasis ir gyvensena. Tyrimo tikslas. Atskleisti žmonių, su padidėjusiu kraujo spaudimu, maitinimosi ir gyvensenos ypatumus. Tyrimo uždaviniai: 1. Apžvelgti mokslinę dalykinę literatūrą apie žmonių, su padidėjusiu kraujo spaudimu, tinkamą maitinimąsi ir gyvenseną. 2. Įvertinti žmonių, su padidėjusiu kraujo spaudimu, maitinimosi ir gyvensenos įpročius. 3. Palyginti žmonių, su padidėjusiu kraujo spaudimu maitinimosi ir gyvensenos įpročius su jiems rekomenduojamu maitinimu ir gyvensena. Tyrimo metodika. Atliktas kiekybinis tyrimo metodas, anoniminė anketinė apklausa apie žmonių, kurie turi padidėjusį kraujospūdį maitinimosi bei gyvensenos ypatumus. Apklausa atlikta nuo 2019 m. gruodžio iki 2020 m. sausio. Išdalinta žmonėms buvo 120 anketų su 27 klausimais. Tinkamos statistiniams duomenims apdoroti naudojant Microsoft Office Excel 2016 buvo 112 anketų. Pagrindiniai tyrimo rezultatai. Respondentų, su aukštu normaliu kraujospūdžiu buvo 33 proc., turintys 1 laipsnio hipertenziją – 54 proc., o 2 laipsnio hipertenziją - 13 proc. Respondentų su normaliu KMI buvo 24 proc., su antsvoriu – 41 proc., o nutukusiųjų – 35 proc. Neužsiimančių fizine veikla buvo 36,6 proc., o iš jų daugiau nei pusei nustatytas itin aukštas kraujospūdis bei nutukimas. Didžioji dalis respondentų sudeda per dieną į patiekalus visą rekomenduojamą druskos paros normą, nors daugiau nei trečdalis iš jų vartoja rūkytus mėsos gaminius 1 – 2 kartus per savaitę. Labai maža dalis respondentų (4,46 proc.) suvartoja 3 – 5 porcijas daržovių per dieną. Puse visų atsakiusiųjų kepimui renkasi saulėgrąžų aliejų, o riebios žuvies 47 proc. suvartoja 1 – 2 kartus per savaitę. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Arterinė hipertenzija, kraujospūdis, sveika gyvensena, maitinimosi įpročiai en_US
dc.title Žmonių, su padidėjusiu kraujospūdžiu, maitinimosi ir gyvensenos ypatumai. en_US
dc.title.alternative Nutrition ant Lifestyle Peculiarities of People with High Blood Pressure en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra