DSpace talpykla

Burnos ertmės ekologiškų skalavimo skysčių antimikrobinės savybės

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Baziliūtė, Eglė
dc.date.accessioned 2019-01-21T10:45:40Z
dc.date.available 2019-01-21T10:45:40Z
dc.date.issued 2018-06
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/291
dc.description Relevance of the topic: According to Chowdhury (2013), industrial mouthwashes that contain a large number of chemical compounds such as sodium lauryl sulfate, thymol, methyl salicylate, benzalkonium chloride, hydrogen peroxide, alcohol are damaging to our oral cavity. Nowadays, ecology and its importance are increasingly emphasized in society, which has led to the development of more ecological rinsing fluids with herbal extracts that have antibacterial, anti-cancer and antifungal properties. Bacterial resistance has led to the search for natural remedies for various diseases (Supreet, J., 2016). Organic rinsing fluids differ from industrial ones because they do not have any side effects of chemicals. Scientific research has shown that various substances of plant origin, as well as chemical compounds, have antimicrobial properties. Chowdhury R. B. et al. (2013), did a study which proved that non-alcoholic rinsing fluid with antimicrobials has antimicrobial activity against gram-positive Streptococcus mutans and gram-negative Escherichia coli. Properly selected rinsing fluid ensures cleanness of the oral cavity and prevents the occurrence of possible diseases and infections. Aim of the research: to determine the antimicrobial activity of ecological mouthwash. Objectives of the research: 1) To discuss scientific and subject literature on the composition of oral cavity rinsing fluids and the antimicrobial action of plant extracts in organic rinsing fluids; 2) To evaluate the antimicrobial activity of organic rinsing fluids. Methodology of the research: The information provided in the scientific literature on the components of rinsing fluids, active substances and antimicrobial action of plant extracts has been discussed. A microbiological study of organic rinsing fluids was carried out using wells in a rigid nutrient agar method. The activity of different herbal substances compared to the reference bacterial cultures was determined by measuring the diameter of the inhibition zones in millimeters. The research findings and conclusion: A microbiological study showed that the highest antimicrobial activity was found in liquid with grapefruit, perilla seeds, tea tree, cloves, cinnamon extract and rinse liquid with chamomile extract and birch bark. All of the fluids were active against Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Staphylococcus epidermidis. Completely inactive against gram-negative microorganisms Pseudomonas aeruginosa and Proteus vulgaris. Based on the results of the study liquids which contained extracts of propolis, aloe vera, as well as extracts of Calendula officinalis and Malva sylvestris were antimicrobially weaker than the rest mouthwash. en
dc.description.abstract Baigiamojo darbo tikslas - nustatyti burnos ertmės ekologiškų skalavimo skysčių antimikrobines savybes. Baigiamajame darbe aptarta mokslinėje literatūroje pateikta informacija apie skalavimo skysčių paskirtį, rūšis, sudedamąsias dalis, veikliąsias medžiagas, ekologiškų ir neekologiškų skysčių skirtumus, taip pat augalinių medžiagų antimikrobinį aktyvumą. Atliktas mikrobiologinis šešių ekologiškų skalavimo skysčių tyrimas šulinėlių į standų mitybos agarą metodu. Nustatyta, ar skirtingų augalinių ekstraktų turintys skysčiai gali veikti etaloninių bakterijų kultūrų augimą ir dauginimąsi, matuojant inhibicinės zonos diametrą milimetrais. Darbo apimtis 43 psl., 3 lentelės ir 6 iliustracijos, 29 bibliografiniai šaltiniai. Darbą sudaro įvadas, teorinė dalis ir praktinė dalis, išvados, rekomendacijos, literatūros sąrašas ir priedai en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Burnos ertmės mikroflora, ekologija, skalavimo skystis, antimikrobinės savybės, burnos ertmės ligos, skalavimo skysčių sudėtinės dalys en_US
dc.title Burnos ertmės ekologiškų skalavimo skysčių antimikrobinės savybės en_US
dc.title.alternative Antimicrobial activity of ecological mouthwash en
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra