DSpace talpykla

Kauno kolegijos studentų greito maisto vartojimo įpročiai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Kožemiakina, Vitalija
dc.date.accessioned 2020-06-17T08:24:48Z
dc.date.available 2020-06-17T08:24:48Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2918
dc.description Today’s world is evolving rapidly, lifestyle changes are forcing us to think less about the benefits of food for our body. Fast food products are rapidly gaining popularity in the market that have a negative impact on our health (Ashakiran ir Deepthi, 2012). During the study period, with many changes taking place in young student lives, eating habits and daily routine also change. According to the World Health Organization, there are more risk factors that determine health status at this stage of life. Out of many restaurants, young people usually choose the cheapest option – fast food restaurant. The choice may be determined by the following attitude - fast, tasty and cheap, but they do not think about harm to the body, especially if such food is a common choice. The goal of the research was to assess the fast food consumption habits of Kaunas College students. Research main objectives: 1. To analyze the impact of fast food on the human body based on the sources of scientific literature. 2. To reveal the fast food consumption habits of Kaunas College students. 3. Evaluate healthy eating recommendations for students. Research methodology: scientific literature analysis. Method by which data was collected - quantitative research, online survey, questionnaire. Method of data analysis - descriptive statistics. Results and conclusions: 1. The information provided in the scientific literature and the performed scientific research confirm that by consuming fast food, we will also intake substances harmful to health, such as: trans fats, acrylamide, monosodium glutamate. Also, fast food contains large amounts of saturated fats, salt, sweeteners. Prolonged consumption of fast food highlights major health problems such as: overweight, obesity, cardiovascular disease, type 2 diabetes, cancer, and an increased risk of developing other chronic diseases. 2. It was found that the majority of Kaunas College students who participated in the study consumed fast food. Students consume fast food for the following reasons: convenient in a hurry, do not have time to cook themselves, sometimes have a snack, such food is delicious for them. Products most often chosen for fast food: pizzas, burgers, kebabs, french fries. 3. A healthy diet can be ensured by eating a varied and balanced diet without losing sight of moderation. en_US
dc.description.abstract Šiandieninis pasaulis sparčiai vystosi, gyvenimo būdo pokyčiai priverčia mus mažiau galvoti apie maisto naudingumą mūsų organizmui, rinkoje sparčiai populiarėja greito maisto produktai, kurie turi neigiamos įtakos mūsų sveikatai (Ashakiran ir Deepthi, 2012). Studijų laikotarpiu žmonių gyvenime vyksta daug permainų, keičiasi jų mitybos įpročiai, dienotvarkė. Pagal Pasaulio Sveikatos Organizaciją šiuo gyvenimo etapu atsiranda daugiau rizikos veiksnių, lemiančių sveikatos būklę. Iš gausybės maitinimo įmonių jaunimas dažniausiai renkasi pigiausią variantą – greito maisto restoraną. Pasirinkimą galimai lemia tokia nuostata – greita, skanu ir pigu, bet nepagalvojama apie žalą organizmui, ypač jei toks maistas būna dažnas pasirinkimas. Darbo tikslas: įvertinti Kauno kolegijos studentų greito maisto vartojimo įpročius. Tyrimo uždaviniai: 1. Išanalizuoti greito maisto poveikį žmogaus organizmui remiantis mokslinės literatūros šaltiniais. 2. Atskleisti Kauno kolegijos studentų greito maisto vartojimo įpročius. 3. Įvertinti sveikos mitybos rekomendacijas studentams. Empirinio tyrimo metodika: mokslinės literatūros analizė. Duomenų rinkimo metodas – kiekybinis tyrimas, internetinis anketavimas, klausimynas. Duomenų analizės metodas – aprašomoji statistika. Rezultatai ir išvados: 1. Mokslinėje literatūroje pateikta informacija bei atlikti moksliniai tyrimai patvirtina, kad vartojant greitą maistą, gaunama sveikatai kenksmingų medžiagų, tokių kaip: trans – riebalai, akrilamidas, mononatrio gliutamatas. Taip pat greitame maiste dideli kiekiai sočiųjų riebalų, druskos, saldiklių. Ilgą laiką vartojant greitą maistą yra išskiriami pagrindiniai sveikatos sutrikimai, tokie kaip: antsvorio atsiradimas, nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos, antrojo tipo cukrinis diabetas, vėžiniai susirgimai ir padidėjusi kitų lėtinių ligų išsivystymo rizika. 2. Nustatyta, kad didžioji dalis tyrime dalyvavusių Kauno kolegijos studentų vartoja greitą maistą. Studentai greitą maistą vartoja dėl šių priežasčių: patogu skubant, neturi laiko gaminti patys, kartais užkandžiauja, toks maistas jiems skanus. Produktai, kuriuos dažniausiai renkasi vartojant greitą maistą: picos, mėsainiai, kebabai, bulvytės fri. 3. Sveiką mitybą galima užtikrinti valgant įvairų ir subalansuotą maistą, nepamirštant saikingumo. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Greitas maistas, vartojimo įpročiai, mityba en_US
dc.title Kauno kolegijos studentų greito maisto vartojimo įpročiai en_US
dc.title.alternative Fast Food Consumption Habits of Kaunas College Students en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra