DSpace talpykla

Lietuvos profesinės karo tarnybos karių maitinimosi įpročiai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Jusitė, Sabina
dc.date.accessioned 2020-06-17T08:10:42Z
dc.date.available 2020-06-17T08:10:42Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2917
dc.description The nutrition habits of Lithuania military service soldiers. The relevance. It is crucial to soldiers to be healthy and strong because military service (MS) requires a lot of physical strength and mental work. One way is balanced and right diet. Unfortunately, one third of MS soldiers are overweighed (Fajfrová et al., 2016). MS soldiers consume high amounts of sodas, meat meals and meat itself, but not enough fruits and vegetables. (Mullie, Deliens and Clarys, 2016). In addition to overweight, there are chronic diseases that make soldiers life harder. It is difficult to identify whether Lithuania military service soldiers’ nutrition is suitable since. There are very few research conducted about thats. Research question. What are the nutrition habits of Lithuania military service soldiers? Object of research. The nutrition habits of Lithuania military service soldiers. Research aim. To evaluate the nutrition habits of Lithuania military service soldiers. Research objectives. 1. To provide theoretical insights regarding the importance of right nutrition for human body and especially for soldiers who experience increased physical work. 2. To determine the nutrition habits of Lithuania military service soldiers. 3. To disclose the knowledge of balanced diet and right nutrition for soldiers of Lithuania military service soldiers. The methodology and subjects of research. It was conducted quantitative research and the method for that was survey with questionnaire. 93 soldiers of Lithuania military service were asked to fill the questionnaire. The results were analyzed based on descriptive statistical method and Microsoft Office „Excel“ (2007) was used for collecting and analyzing data. Research results. 1. Healthy and balanced diet ensure good well-being, mental and physical efficiency, the absence of chronic non-infectious diseases. In order to ensure the safety of the country, properly accomplished duties, improve skills and meet the requirements of military service soldiers, it is important to soldiers to have a good health. Foreign research demonstrated that military service soldiers consume high amounts of saturated fats, sugar, and not enough fruits, vegetables, whole grain products. They consume more calories than they use energy. 2. It was determined that military service soldiers do not consume enough grain products, dairy products, vegetables and fruits. MS soldiers consume sweets, sodas, do not refuse alcohol. 3. MS soldiers are aware of nutrition impact for human health but only the minority of soldiers knows how many vegetables and fruits they should consume, which and how much nutrients a human should gain per day. en_US
dc.description.abstract Lietuvos profesinės karo tarnybos karių maitinimosi įpročiai. Temos aktualumas. Profesinė karo tarnyba reikalauja daug fizinio ir protinio darbo, todėl svarbu, kad karys būtų tinkamos sveikatos. Tai galima pasiekti su tinkama, subalansuota mityba. Deja, trečdalis PKT karių turi viršsvorio problemų (Fajfrová ir kt., 2016). PKT kariai suvartoja didelį kiekį gaiviųjų gėrimų, mėsos ir jos produktų, suvartoja mažai vaisių ir daržovių (Mullie, Deliens ir Clarys, 2016). Prie netinkamo svorio dar prisideda galimos lėtinės ligos, kurios apsunkina kario gyvenimą. Sunku nustatyti ar Lietuvos profesinės karo tarnybos kariai maitinasi tinkamai. Šiuo metu atlikta mažai tyrimų šia tema. Tyrimo problema. Kokie yra Lietuvos profesinės karo tarnybos karių maitinimosi įpročiai? Tyrimo objektas. Lietuvos profesinės karo tarnybos karių maitinimosi įpročiai. Tyrimo tikslas. Įvertinti Lietuvos kariuomenės profesinės karo tarnybos karių maitinimosi įpročius. Tyrimo uždaviniai: 1. Pateikti teorines įžvalgas apie mitybos reikšmę žmogaus organizmui bei, karių, kaip patiriančių padidintą fizinį krūvį, maitinimosi ypatumus. 2. Nustatyti Lietuvos profesinės karo tarnybos karių maitinimosi įpročius. 3. Atskleisti Lietuvos profesinės karo tarnybos karių žinias apie sveiką mitybą. Tyrimo metodika ir tiriamieji. Atliktas kiekybinis tyrimas. Buvo vykdoma anketinė apklausa. Apklausta 93 Lietuvos profesinės karo tarnybos kariai. Gautiems duomenims analizuoti buvo naudojama aprašamosios statistinės analizės metodas su Microsoft Office „Excel“ (2007) programa. Tyrimo rezultai. 1.Sveika ir subalansuota mityba užtikrina gerą savijautą, protinį ir fizinį darbingumą, lėtinių neinfekcinių ligų nebuvimą. Profesinės karo tarnybos kariams svarbu turėti gerą sveikatą, kad galėtų užtikrinti valstybės saugumą, tinkamą pareigų atlikimą, įgūdžių tobulinimą ir atitikti kario statusą. Užsienio šalių tyrimai parodė, kad profesinės karo tarnybos kariai suvartoja didelį kiekį sočiųjų riebalų, cukraus, suvalgo per mažai vaisių ir daržovių, pilno grūdo produktų. Suvartoja daugiau kalorijų, nei išnaudoja energijos. 2. LPKT karių maitinimosi įpročiuose nustatyta mažas grūdinių produktų, pieno ir jo produktų, vaisių ir daržovių suvartojimas. LPKT kariai vartoja saldumynus ir gaiviuosius gėrimus, neatsisako alkoholinių gėrimų. 3. LPKT kariai žino kokią įtaką daro mityba žmogaus sveikatai, bet tik maža dalis žino kiek reikia suvartoti vaisių, daržovių ir kokių maistinių medžiagų per parą žmogus turi gauti daugiausia. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Profesinė karo tarnyba, sveika mityba, Lietuvos profesinės karo tarnybos kariai en_US
dc.title Lietuvos profesinės karo tarnybos karių maitinimosi įpročiai en_US
dc.title.alternative The Nutrition Habits of Lithuania Military Service Soldiers en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra