DSpace talpykla

Tuberkulioze sergančių pacientų maitinimosi ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Baužytė, Renalda
dc.date.accessioned 2020-06-17T07:42:08Z
dc.date.available 2020-06-17T07:42:08Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2913
dc.description The tuberculosis is one of the ten most common death reasons in the world (PSO, 2018). Lithuania has one of the highest rate of people having tuberculosis within Europe. According to Samuel (2016), the patients who have tuberculosis and have a particular balanced diet, are capable to get better and reduce the risk of tuberculosis spreading. Research question. What are the nutrition peculiarities of the patients having tuberculosis? Research object. The peculiarities of people who have tuberculosis. The research aim. To evaluate the peculiarities of people who have tuberculosis. Research objectives. 1. To describe theoretically, what tuberculosis is and what link it has with the nourishment. 2. To evaluate the knowledge about balanced diet of people having tuberculosis. 3. To disclose the nourishment habits of people having tuberculosis. Research methodology and subjects. After the committee of medical ethics permitted (Nr. BEC-KK (B)-41), this research of BA for February – March 2020 was conducted. The tool for research was anonymous questionnaire. The targeted survey’s subjects were 100 Tuberculosis hospital patients having tuberculosis (also which agreed to participate in the survey). Out of 100 questionnaires, there were 71 which were completely filled in. These empirical methods were applied: 1. The analysis of scholar and subject literature. 2. The quantitative method: the survey with questionnaires about the nourishment habits and lifestyle of patients having tuberculosis. 3. Statistics with received data using „Microsoft Excel“ (2010). Empirical research results and conclusions. 1. The unbalanced diet, alcohol, drugs, close contact with the people having tuberculosis, HIV infection are the most common risks to get tuberculosis. To reduce symptoms for tuberculosis and to get better faster, the balanced diet fresh food or more proteins, refusing of addictions are the key points. 2. The majority of respondents understands the importance of healthy food and balanced diet, however, even one third of respondents doubt the positive impact of healthy nutrition. 3. Research results demonstrate that many respondents consume healthy and suitable food for them. More than a half of respondents cook food for themselves and eat it fresh, and majority of respondents consume vegetables, fruits, porridges, grain products every day, and choose leaner products. en_US
dc.description.abstract Tuberkuliozė yra viena iš dešimties pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje (PSO, 2018). Lietuvoje sergamumas plaučių tuberkulioze yra vienas didžiausių Europoje. Pasak Samuelio (2016), pacientai, kuriems yra nustatyta tuberkuliozės infekcija, bet paskirtas sveikatai palankus maitinimasis ir dieta, gali padėti sveikti ir sumažinti riziką plisti tuberkuliozės ligai. Tyrimo problema. Kokie yra tuberkulioze sergančių pacientų maitinimosi ypatumai? Tyrimo objektas. Pacientų, sergančių tuberkulioze, mitybos ypatumai. Tyrimo tikslas. Įvertinti tuberkulioze sergančių pacientų maitinimosi ypatumus. Tyrimo uždaviniai. 1. Teoriškai paaiškinti, kas yra tuberkuliozė ir kokią sąsają turi su mityba. 2. Įvertinti tuberkulioze sergančių pacientų žinias apie sveikatai palankų maitinimąsi. 3. Atskleisti sergančiųjų tuberkulioze maitinimosi įpročius. Tyrimo metodika ir tiriamieji. Gavus ligoninės medicinos etikos komisijos leidimą (Nr. BEC-KK (B)-41), 2020 metų vasario – kovo mėn. atliktas užsakomasis baigiamasis darbas. Tyrimo įrankis - anoniminė anketa. Tikslinėje apklausoje dalyvavo tuberkuliozės ligoninės 100 tuberkulioze sergančių pacientų, sutikę atsakyti į anoniminės anketos klausimus. Tyrimo metu buvo išdalinta 100 anketų, iš kurių 71 buvo pilnai užpildytos. Taikyti šie empirinio tyrimo metodai: 1. Mokslinės ir dalykinės literatūros analizė. 2. Kiekybinis tyrimo metodas – anketinė apklausa apie tuberkulioze sergančių pacientų maitinimosi įpročius ir gyvensenos ypatumus. 3. Statistinė duomenų analizė naudojant „Microsoft Excel“ (2010) programą. Empirinio tyrimo rezultatai ir išvados. 1. Didžiausios rizikos susirgti tuberkulioze turi nevisavertė mityba, alkoholis, narkotikai, artimas kontaktas su tuberkulioze sergančiu asmeniu ir ŽIV infekcija. Norint sumažinti ligos simptomus ir greičiau pasveikti nuo tuberkuliozės, reikia sveikai ir subalansuotai maitintis, rinktis šviežią maistą arba turintį daugiau baltymų, visiškai atsisakyti žalingų įpročių. 2. Sveiko ir subalansuoto maitinimosi reikšmę tuberkuliozės gydymui supranta didžioji dalis respondentų, tačiau abejojančių maitinimosi įtaka buvo net trečdalis tiriamųjų. 3. Tyrimo rezultatai parodė, kad dauguma respondentų valgo sveikatai palankų maistą. Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių maistą gaminasi patys ir kasdien valgo šviežiai pagamintą maistą. Didžioji dalis respondentų kasdien valgo daržovių, vaisių, košių, grūdinių produktų, renkasi liesesnius produktus. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Tuberkuliozė, maitinimasis. en_US
dc.title Tuberkulioze sergančių pacientų maitinimosi ypatumai en_US
dc.title.alternative The Nutrition Features of Patients Having Tuberculosis en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra