DSpace talpykla

Žmonių, sergančių žvyneline, maitinimosi ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Alionskaitė, Laura
dc.date.accessioned 2020-06-16T06:49:25Z
dc.date.available 2020-06-16T06:49:25Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2912
dc.description Psoriasis is a chronic inflammatory disease associated with health problems and the deterioration in quality of life, as well as increased cardiovascular and other chronic diseases that are the cause of premature mortality. Psoriasis is thought to be a systamic disease that effects not only the skin but the entire human body. For patients with a severe form of psoriasis, the risk of mortality increases to 50 percent resulting in the loss of approximately 5 years of life. (Gelfand, Yeung, 2013) Psoriasis patients have shown a strong desire and interest in the the dietary role in the condition of their skin. Patients show a strong desire and interest in the role of diets in the condition of their skin. However, there is a lack of data and research describing the eating habits of patients with psoriasis and the benefits for patients. (Afifi & Others, 2017) The illness affects more than 100 million people worldwide. Problem question: what are the people with psoriasis, nutritional peculiarities? The object of the research: peculiarities of psoriasis nutrition in patients. The aim of this thesis: to evaluate the peculiarities of nutrition of people suffering from psoriasis. The objectives of the thesis: 1. To describe scientific and subjective sources about the peculiarities of psoriasis and nutrition of psoriasis patients; 2. To analyze the eating habits of patients with psoriasis; 3. To compare the nutrition of the patients with dietary recommendations. Empirical research methodology: in order to determine the dietary characteristics of people with psoriasis, a quantitative study is performed. The study involved 80 respondents with psoriasis. The work was facilitated by the LŽSD by distributing questionnaires to its members with psoriasis. The questionnaire asked questions about the frequency of consumption of various foods. Organize research data using Microsoft excel 2016 program. The results of the research: the research found out that a large proportion of people suffering from psoriasis are aware of the benefits of diet for exacerbations and remissions. About 69 percent. respondents choose a healthy method of thermal preparation. A large proportion of respondents choose healthy products, limit meat consumption, choose lean-scale products, consume alcohol in moderation, limit spicy foods in their diet, and drink enough fluids during the day. It was also noticed that a significant number of respondents consume gluten-rich products, eat too little fresh vegetables and fruits a day, and a large proportion rarely eat fish. en_US
dc.description.abstract Darbo tema: žmonių, sergančių žvyneline, maitinimosi ypatumai Raktiniai žodžiai: žvynelinė, maitinimasis Temos aktualumas: žvynelinė yra lėtinė uždegiminė liga, susijusi su sveikatos sutrikdymu bei gyvenimo kokybės pablogėjimu, taip pat su padidėjusiu širdies ir kraujagyslių bei kitų lėtinių ligų atsiradimu, kurios yra mirštamumo priežastis. Manoma, kad žvynelinė yra sisteminė liga, galinti daryti įtaką ne tik odai, bet visam žmogaus organizmui. Sergantiems sunkesne žvynelinės ligos forma 50 proc. padidėja mirtingumo rizika, dėl kurios prarandama maždaug 5 gyvenimo metai. (Gelfand, Yeung, 2013) Žvyneline sergantys pacientai rodo didelį norą ir susidomėjimą dietos vaidmeniu jų odos būklei. Tačiau trūksta duomenų, apibūdinančių pacientų, sergančių žvyneline maitinimosi įpročius ir jos nauda žvyneline sergantiems žmonėms. (Afifi ir kiti, 2017) Šia liga serga daugiau nei 100 mln. žmonių visame pasaulyje. Probleminis klausimas: kokie yra žmonių, sergančių žvyneline, mitybos ypatumai? Tyrimo objektas: sergančiųjų žvyneline maitinimosi ypatumai. Tyrimo tikslas: įvertinti žvyneline sergančiųjų žmonių, maitinimosi ypatumus Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti mokslinius ir dalykinius šaltinius apie žvynelinę ir žmonių sergančiųjų žvyneline maitinimosi ypatumus; 2. Atskleisti, žvyneline sergančių, žmonių maitinimosi ypatumus; 3. Palyginti sergančiųjų žvyneline maitinimosi ypatumus su mitybos rekomendacijomis. Empirinio tyrimo metodika: siekiant nustatyti žmonių, sergančių žyvneline, maitinimosi ypatumus atliekamas kiekybinis tyrimas. Tyrime dalyvavo 80 respondentų, sergančių žvyneline. Darbą padėjo atlikti LŽSD, padalindama anketas savo nariams, sergantiems žvyneline. Anketoje pateikti klausimai apie įvairių maisto produktų vartojimo dažnumą. Tyrimo duomenis susisteminti naudojantis Microsoft excel 2016 programą. Tyrimo rezultatai: Tyrimo metu atskleista, kad didelė dalis žvyneline sergančių žmonių žino, kokią naudą suteikia mityba žvynelinės paūmėjimams ir remisijoms. Apie 69 proc. respondentų renkasi sveiką terminio paruošimo būdą. Didelė dalis respondentų pasirenka sveikus produktus, riboja mėsos vartojama, renkasi liesus masto produktus, saikingai vartoja alkoholį, riboja aštrų maistą savo racione, geria pakankamai skysčių per dieną. Pastebėta ir tai, kad nemaža dalis respondentų vartoja daug glitimo turinčius produktus, per mažai suvalgo šviežių daržovių ir vaisių per dieną, didelė dalis retai valgo žuvį. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject žvynelinė, maitinimasis en_US
dc.title Žmonių, sergančių žvyneline, maitinimosi ypatumai en_US
dc.title.alternative The Peculiarities of Nutrition of People Suffering from Psoriasis. en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra