DSpace talpykla

Ksilitolio veikimo sąsajos su mikroorganizmų kaita burnos ertmėje

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Mockaitytė, Guoda
dc.date.accessioned 2019-10-08T10:48:14Z
dc.date.available 2019-10-08T10:48:14Z
dc.date.issued 2019-06-30
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2740
dc.description The aim of the study was to determine the relationship between the action of xylitol and the change of microorganisms in the oral cavity. The following tasks have been raised in the final work: 1) To describe theoretically microorganisms in the oral cavity. 2) To Exclude major oral cavity diseases and pathogens, causing them. 3) To disclose theoretically substance that combat cariogenic pathogens and their functioning principles. 4) To evaluate the amount of S.Mutans in the oral cavity of the subjects before and after the use of xylitol. 5)To disclose the most effective xylitol functioning principles to reduce the amount of S.Mutans in the oral cavity. The oral cavity contains more than 700 species of microorganisms, while in one milliliter of saliva where are more than 200 m-o, such as spirochetes, lactobacilli, streptococci, diplo- and micrococci. Tooth decay is the most common oral disease caused by the pathogens Mutans Streptococci and Lactobacilli. The most common prevention method of tooth decay is the use of Fluorides, the efficacy of which is indisputable, but the morbidity of caries does not decrease. A conditionally new substance that fights Mutans Streptococci is xylitol. Methods of data collection and data analysis were used for this study. Quantitative experimental type analysis was chosen for data collection, calculations of descriptive statistics were chosen for the analysis of the obtained data. An unimaginative convenient sample was created. The subjects were randomly divided into 3 equal groups of 6 people, and one group of 10 people was selected as a control group, for comparison and reliability of the study. To sum up the results of the study, it can be stated that more than half of the members of the experimental groups now does not belong to increased risk of tooth decay, the amount of S.Mutans decreased to the extent. It is difficult to distinguish the most effective way of xylitol‘s use because, according to the study, they are all equally effective in reducing the amount of S.Mutans in the oral cavity. en_US
dc.description.abstract Remiantis epidemiologinių tyrimų duomenimis, 2010 m. Lietuvoje dantų ėduonies paplitimas tarp 12 metų vaikų siekė 85 proc., tarp 6 metų vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas, – 82 proc., o bendras KPI tarp 35–44 metų asmenų buvo 17,2, vidutinis išrautų dantų skaičius vienam gyventojui buvo 6,2.“ (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl Nacionalinės burnos sveikatos 2016- 2020 metų programos patvirtinimo pakeitimo, 2017). Fluoro preparatų naudojimas jau seniai yra paplitęs burnos priežiūros priemonių sudėtyje. Nustatyta, kad tam tikras fluoro kiekis geriamajame vandenyje sumažina ėduonies riziką iki 60%. Tačiau didelė fluoro koncentracija neigiamai veikia žmogaus organizmą. Šis cheminis elementas jau seniai naudojamas, tačiau sergančiųjų kariozinėmis dantų ligomis visdar apstu. ( Adomaitienė, 2015) Lietuvoje sąlyginai neseniai atsiradusi alternatyva fluorui – ksilitolis, yra natūralus saldiklis, kurio vartojimas sumažina ėduonies riziką. Šio tyrimo metu ketinama atskleisti, kaip ksilitolio vartojimas gali padėti norint išvengti kariozinių dantų ligų. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Ksilitolis, ėduonis, S.Mutans en_US
dc.title Ksilitolio veikimo sąsajos su mikroorganizmų kaita burnos ertmėje en_US
dc.title.alternative Relation of Xylitol Action with Microorganisms‘ Change in the Oral Cavity en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra